Είναι το κρεβάτι σας πρόσφορο έδαφος για μικρόβια;

Μερικοί άγαμοι άνδρες αλλάζουν τα σεντόνια τους μόνο μία φορά κάθε τέσσερις μήνες, με τα ζευγάρια να τα αλλάζουν κάθε μήνα κατά μέσο όρο, και τις ανύπαντρες γυναίκες να τα πηγαίνουν κάπως καλύτερα και να τα καθαρίζουν κάθε δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα καθαρισμού (ή η έλλειψή του) όχι μόνο προκαλεί τρόμο όταν το διαβάζει κανείς, αλλά ο ύπνος σε βρώμικα κλινοσκεπάσματα μπορεί στην πραγματικότητα να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Με την πάροδο του χρόνου, τα σεντόνια, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια γίνονται γόνιμο έδαφος για ακάρεα σκόνης και βακτήρια, και επιπλέον, οι μολύνσεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω βρώμικων κλινοσκεπασμάτων.

Είναι λοιπόν το κρεβάτι σας πρόσφορο έδαφος για μικρόβια; Οι ειδικοί στο Happy Beds δημιούργησαν αυτήν την αριθμομηχανή που θέτει 10 ερωτήσεις για θέματα όπως πόσο καιρό φοράτε το πάπλωμά σας, τι φοράτε στο κρεβάτι και τις συνήθειες καθαρισμού σας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τις απαντήσεις σας για να αξιολογήσει εάν το κρεβάτι σας είναι δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία σας και να προτείνει πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξετε το κρεβάτι σας.

5 κίνδυνοι για την υγεία από την μη τακτική αλλαγή των αντικειμένων στο κρεβάτι σας

Εκτός από τη διατήρηση της σωστής υγιεινής με τον καθαρισμό του κρεβατιού σας, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε αντικείμενα όπως το πάπλωμα και τα μαξιλάρια σας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Happy Bed, που λένε ότι αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ύπνο και τη γενική υγεία σας. Έχουν απαριθμήσει πέντε από τους κινδύνους για την υγεία που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε εάν δεν έχετε ανανεώσει τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σας και δεν έχετε κάνει καλή καθαριότητα.

  1. Αυξημένος κίνδυνος κρυολογήματος και αλλεργιών με την πάροδο του χρόνου
  2. Εξάπλωση λοιμώξεων
  3. Το κρεβάτι σας έχει περισσότερα βακτήρια από όσα νομίζετε
  4. Είστε πιο επιρρεπείς σε πονόλαιμο με την πάροδο του χρόνου
  5. Μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα

Αυξημένος κίνδυνος κρυολογήματος και αλλεργιών με την πάροδο του χρόνου

Με την πάροδο του χρόνου, τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια γίνονται τόπος αναπαραγωγής ακάρεων σκόνης, πολύ μικροσκοπικά για να φαίνονται αλλά πολυάριθμα. Εκατοντάδες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα μόνο γραμμάριο σκόνης και επιμένουν για έως και 90 ημέρες.

Τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν την υγρασία, γι’ αυτό φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το κρεβάτι σας. Εάν είστε ευαίσθητοι στα ακάρεα της σκόνης ή έχετε αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στον ύπνο, περισσότερα νυχτερινά ξυπνήματα και ροχαλητό.

Εξάπλωση λοιμώξεων

Μια μελέτη του 2017 αποκάλυψε ότι οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω βρώμικων σεντονιών. Έτσι, όταν δεν είστε καλά, είναι σημαντικό να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας αμέσως, ειδικά αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι με τον σύντροφό σας, για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης.

Το κρεβάτι σας έχει περισσότερα βακτήρια από όσα νομίζετε

Δυστυχώς, το κρεβάτι σας μπορεί να μην είναι το παρθένο καταφύγιο που φαντάζεστε. Συχνά φιλοξενεί ιδρώτα, νεκρά κύτταρα δέρματος και ακάρεα σκόνης. Μια μελέτη του 2022 επιβεβαίωσε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, όταν εθελοντές έπλεναν τα σεντόνια τους κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Μια μαξιλαροθήκη συσσώρευε 39 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα μπολ για κατοικίδια, ενώ τα σεντόνια φιλοξενούσαν 5,4 φορές περισσότερα βακτήρια από μια θήκη οδοντόβουρτσας.

Ο ιδρώτας, τα έλαια του δέρματος και το σάλιο ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στα κλινοσκεπάσματα, προκαλώντας δυσάρεστες οσμές και πιθανές μολύνσεις. Το τακτικό πλύσιμο είναι το κλειδί για τη μείωση αυτού του βακτηριακού κινδύνου.

Είστε πιο επιρρεπείς σε πονόλαιμο με την πάροδο του χρόνου

Το πάνω μέρος του μαξιλαριού και του στρώματος σας λειτουργούν ως το σύστημα στήριξης για το λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα αντικείμενα μπορεί να χάσουν το αρχικό τους σχήμα και σφριγηλότητα, οδηγώντας σε ενόχληση, πόνο και πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη σας.

Η κακή υποστήριξη μπορεί να διαταράξει τα μοτίβα του ύπνου σας, με αποτέλεσμα να πετάτε και να στρίβετε όλη τη νύχτα.

Μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα

Το κρεβάτι σας έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας για ώρες κάθε βράδυ. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας απελευθερώνει έλαια, αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ιδρώνει.

Αυτές οι ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας δυνητικά φραγμένους πόρους, εξάρσεις ακμής και ερεθισμό του δέρματος.

Η τακτική αλλαγή μειώνει την πιθανότητα αυτών των προβλημάτων, συμβάλλοντας στη διατήρηση πιο καθαρού και υγιούς δέρματος.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε και να αντικαθιστάτε τα κλινοσκεπάσματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παπλώματα, τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και τα πανωσέντονα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας την πιο καυτή θερμοκρασία όπως υποδεικνύεται στις ετικέτες φροντίδας για αποτελεσματική αφαίρεση μικροβίων.

Εάν έχετε αλλεργίες, λοιμώξεις, κοιμάστε χωρίς ρούχα ή παραλείπετε το ντους, πλένετε τα πιο συχνά.

Όσον αφορά τα μαξιλάρια σας, συνιστάται μια φορά κάθε τρεις μήνες να κάνετε ένα ζεστό πλύσιμο για να σκοτώσετε τα βακτήρια.

Εάν μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε να το κάνετε αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού σας μπορεί να οφείλεται σε «νεκρό δέρμα, ακάρεα σκόνης και ζωύφια» – τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τακτικό πλύσιμο.

Το πάπλωμά σας θα πρέπει να πλένεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο λόγω των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των βακτηρίων που μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτό. Θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ, να χύνετε καφέ ή φαγητό στο πάπλωμά σας, να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με το κατοικίδιό σας ή εάν έχετε αλλεργίες.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προστατευτικό στρώματος και να το πλένετε κάθε δύο μήνες ακολουθώντας τις οδηγίες φροντίδας.

Κανονικά, μπορείτε να καθαρίσετε την επιφάνεια του στρώματος με ηλεκτρική σκούπα στη χαμηλότερη ρύθμιση και να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό ταπετσαρίας εάν είναι απαραίτητο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ