Αρχαιολόγοι βρήκαν ενδείξεις προηγμένου πολιτισμού, ηλικίας 45.000 ετών

Αρχαιολόγοι από μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών  δημοσίευσαν μια νέα εργασία στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, παρουσιάζοντας ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός προηγμένου υλικού πολιτισμού πριν από περίπου 45.000 χρόνια.

Η εργασία επικεντρώνεται στην περιοχή Shiyu της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, στην επαρχία Shanxi, της Κίνας, όπου προηγούμενες αρχαιολογικές ανασκαφές κατά τη δεκαετία του 1960 αποκάλυψαν στοιχεία ανθρώπινης κατοίκησης στα κατώτερα στρώματα του περιβάλλοντος. Μεταξύ των ανακαλύψεων ήταν περισσότερα από 15.000 λίθινα εργαλεία, πολυάριθμα υπολείμματα ζώων και ένα θραύσμα κρανίου ανθρωποειδούς, το οποίο αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στο είδος Homo sapiens.

Μέρος αυτού του αρχαιολογικού συνόλου μεταφέρθηκε στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας στο Πεκίνο, ωστόσο τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του θραύσματος κρανίου, χάθηκαν όταν αφέθηκαν σε τοπικές εγκαταστάσεις.

Υπό την καθοδήγηση του Dr. Shixia Yang, οι ερευνητές εξέτασαν το υπόλοιπο σύνολο χρησιμοποιώντας σύγχρονες ραδιομετρικές τεχνικές που τους επέτρεψαν να καθορίσουν με ακρίβεια το χρονολογικό χρονοδιάγραμμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους αποκάλυψαν ότι το πολιτιστικό στρώμα στο Shiyu χρονολογείται σε μια περίοδο μεταξύ 45.800 και 43.200 ετών πριν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το εύρημα παρέχει νέες πληροφορίες για την κατανόηση της εξάπλωσης του Homo sapiens στην ασιατική ήπειρο και την άφιξη των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων στη βόρεια Κίνα. Επιπλέον, προσφέρει πληροφορίες και για το είδος του υλικού πολιτισμού που χρησιμοποίησαν οι πρώτοι άποικοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιανγκ, “πρόκειται για ένα σύνολο της πρώιμης Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, το οποίο περιλαμβάνει τεχνολογία ελάσματος, αλλά και αιχμές Levallois, αιχμές βλήματος με ενδείξεις χειρισμού και θραύσματα από πρόσκρουση, εργαλεία από οψιδιανό που προέρχονται από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, αιχμές βλήματος από οστά ζώων, καθώς και έναν μικρό διάτρητο δίσκο γραφίτη”.

Ο υλικός πολιτισμός δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι άποικοι είχαν την ικανότητα να προμηθεύονται πόρους από μεγάλες αποστάσεις και να χρησιμοποιούν έναν πολιτισμικό υβριδισμό υλικών για να αποκτήσουν τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ