9 συνήθειες που θα σας κάνουν πιο πειθαρχημένους σε μόλις 4 εβδομάδες

Ας το παραδεχτούμε, η πειθαρχία δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Απαιτεί να κάνετε επιλογές που θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα. Για να γίνετε πιο πειθαρχημένοι, χρειάζεται να υιοθετήσετε κάποιες καλές συνήθειες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε σε μόλις ένα μήνα.

Ακολουθούν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να σας μεταμορφώσουν σε πιο πειθαρχημένο άτομο μέσα σε 4 εβδομάδες. Πρόκειται για καθημερινές αλλαγές που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τη ζωή σας. Αλλά μην ξεχνάτε, όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

9 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο πειθαρχημένοι σε μόλις 4 εβδομάδες

  • Ξεκινήστε με μικρές νίκες
  • Προγραμματίστε την ημέρα σας εκ των προτέρων
  • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα
  • Θέστε ξεκάθαρους στόχους
  • Αγκαλιάστε την ρουτίνα
  • Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
  • Εξαλείψτε τους περισπασμούς
  • Μείνετε συνεπείς

Ξεκινήστε κάνοντας μικρά βήματα και δείτε την πειθαρχία σας να απογειώνεται μέσα σε 4 εβδομάδες

Η πειθαρχία είναι σαν ένας μυς, μεγαλώνει όσο τον γυμνάζετε τακτικά. Αλλά δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο για να τον δυναμώσετε. Αρκεί να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί ή να πίνετε ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάτε. Αυτές είναι μικρές, εύκολες συνήθειες που δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή προσπάθεια. Όμως, ολοκληρώνοντάς τις, νιώθετε επιτυχία και θέτετε τον πήχη ψηλά για την υπόλοιπη μέρα.

Όταν ξεκινάτε τη μέρα σας με μια νίκη, είναι πιο πιθανό να κάνετε καλύτερες επιλογές αργότερα. Αυτή η συνήθεια δημιουργεί έναν θετικό κύκλο στο μυαλό σας. Κάθε μικρή νίκη ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και σας δίνει ώθηση να αντιμετωπίσετε και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ξεκινήστε λοιπόν από τα μικρά και δείτε τον μυ της πειθαρχίας σας να δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Αλλά θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το «κλειδί». Συνεχίστε έτσι για 4 εβδομάδες και δείτε την διαφορά.

Οργανώστε την ημέρα σας εκ των προτέρων: Το μυστικό για βελτιωμένη πειθαρχία

Αυτή η συνήθεια μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την παραγωγικότητα και την πειθαρχία σας. Αν οι μέρες σας είναι χαοτικές, γεμάτες με εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην πειθαρχία σας.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την ημέρα σας από το προηγούμενο βράδυ. Κάντε μια λίστα με όλα τα καθήκοντα σας και προγραμματίστε το χρόνο σας ανάλογα. Η αλλαγή θα είναι εντυπωσιακή.

Έτσι θα βάλετε μια τάξη στο χάος. Θα ξέρετε τι πρέπει να γίνει και πότε. Θα νιώθετε ηρεμία καθώς θα έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων. Με τον καιρό, αυτή η συνήθεια θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο ισχυρή πειθαρχία. Παράλληλα θα συνειδητοποιήσετε  την αξία του χρόνου και τη σημασία της τήρησης ενός προγράμματος.

Γι’ αυτό, αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε βράδυ για να σχεδιάσετε την επόμενη μέρα σας. Σίγουρα, θα δείτε τεράστια διαφορά στην πορεία σας προς την πειθαρχία.

Η ενσυνειδητότητα ως μυστικό όπλο πειθαρχίας

Συνήθως συνδέουμε την ενσυνειδητότητα με το διαλογισμό και τη μείωση του στρες. Όμως, γνωρίζατε ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει και την πειθαρχία σας;

Όταν είμαστε συνειδητοί, είμαστε παρόντες στη στιγμή. Δίνουμε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, χωρίς να παρασυρθούμε από αυτά. Αυτή η κατάσταση επίγνωσης μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, χωρίς να επηρεαστούμε από παρορμήσεις ή περισπασμούς.

Μια μελέτη του Northeastern University διαπίστωσε ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος εκπαίδευσης στην ενσυνειδητότητα αύξησε σημαντικά την αυτοκυριαρχία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να αντισταθούν στους πειρασμούς.

Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καθίσετε ήσυχα και να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Μπορεί να είναι ακριβώς η ώθηση πειθαρχίας που χρειάζεστε.

Ορίστε συγκεκριμένους στόχους: Το καύσιμο της πειθαρχίας

Τίποτα δεν τροφοδοτεί περισσότερο την πειθαρχία όσο ένας ξεκάθαρος στόχος. Σας δίνει ένα λόγο να μένετε συγκεντρωμένοι, να αντισταθείτε στους πειρασμούς και να ξεπεράσετε τις προκλήσεις.

Είτε θέλετε να χάσετε βάρος, να μάθετε μια νέα δεξιότητα ή να συγκεντρώσετε χρήματα για τις διακοπές των ονείρων σας, το να έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να είστε περισσότερο πειθαρχημένοι.

Όμως, υπάρχει ένα μυστικό: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι και συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί. Ένας αόριστος στόχος όπως «θέλω να γίνω πιο γυμνασμένος» είναι λιγότερο αποτελεσματικός από το «θέλω να μπορώ να τρέξω 5 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 30 λεπτά σε 4 εβδομάδες». Αντίστοιχα, ένας μη ρεαλιστικός στόχος σας προετοιμάζει μόνο για αποτυχία και απογοήτευση.

Το θέμα είναι να αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε τους στόχους σας. Γράψτε τους και χωρίστε τους σε μικρότερα, πιο εύκολα βήματα. Αυτή η συνήθεια δεν αυξάνει μόνο την πειθαρχία σας, αλλά ενισχύει και την αυτοπεποίθησή σας.

Η δύναμη της ρουτίνας: Γίνετε πιο πειθαρχημένοι σε 4 απλά βήματα

Δεν είναι τυχαίο που οι επιτυχημένοι άνθρωποι ορκίζονται στις ρουτίνες τους. Μια καθημερινή ρουτίνα σε απαλλάσσει από τις αμφιβολίες και επικεντρώνει την πνευματική σου ενέργεια για να λάβετε σημαντικότερες αποφάσεις. Παρέχει ένα πλαίσιο που σε βοηθά να διατηρήσεις την πειθαρχία σου, ακόμα και όταν η διάθεση δεν είναι καλή.

Σκεφτείτε τον Mark Zuckerberg, για παράδειγμα. Φοράει το ίδιο είδος ρούχων κάθε μέρα για να αποφύγει την ανάγκη να αποφασίζει τι θα φορέσει κάθε πρωί. Αυτό είναι μια μορφή ρουτίνας που τον βοηθά να εξοικονομήσει ψυχική ενέργεια για πιο σημαντικές αποφάσεις.

Η δημιουργία και η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την αυτοπειθαρχία σας. Είτε πρόκειται για πρωινή γυμναστική, συγκεκριμένο χρόνο για διάβασμα ή βραδινή περιποίηση προσώπου, βρείτε ρουτίνες που σας ταιριάζουν και μείνετε πιστοί σε αυτές.

Ακολουθώντας μια ρουτίνα, οι ενέργειες γίνονται αυτόματες και έτσι βελτιώνεται και η πειθαρχία σας.

Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας: Ένα «κλειδί» για την πειθαρχία

Όλοι έχουμε μέρες που δεν τα καταφέρνουμε, που υποκύπτουμε σε πειρασμούς ή μας αποπροσανατολίζουν οι περισπασμοί. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Όταν συμβαίνει αυτό, είναι εύκολο να νιώσουμε πως όλη η προσπάθειά μας πήγε χαμένη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κανένα μονοπάτι προς την πειθαρχία δεν είναι ευθύγραμμο.

Δεν έχει σημασία αν σκόνταψες, αλλά το να σηκωθείς και να συνεχίσεις. Η (αυτο)συγχώρεση παίζει καίριο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Αντί να εγκλωβίζεσαι στα στραβοπατήματά σου, αναγνώρισέ τα, μάθε από αυτά και ύστερα άφησέ τα πίσω σου.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Το μυστικό «κλειδί» για περισσότερη πειθαρχία

Αν θεωρούσατε τον ύπνο ως κάτι προαιρετικό, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τρόπο σκέψης. Αν παραμένετε ξύπνιοι μέχρι αργά προσπαθώντας να αποσπάσετε περισσότερη παραγωγικότητα από την ημέρα σας, το επόμενο πρωί θα είστε εξαντλημένοι.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο. Με επαρκή ξεκούραση, θα γίνετε πιο συγκεντρωμένοι, πιο υπομονετικοί και ικανοί να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

Ο ύπνος είναι ο τρόπος του σώματος να επαναφορτιστεί και να προετοιμαστεί για μια νέα μέρα. Όταν είμαστε ξεκούραστοι, το μυαλό μας είναι πιο κοφτερό, η διάθεσή μας καλύτερη και η δύναμη της θέλησής μας πιο ισχυρή.

Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τους περισπασμούς και απογειώστε την αποδοτικότητά σας

Ζούμε σε μια εποχή με συνεχείς ειδοποιήσεις και ατελείωτη ροή πληροφοριών. Ενώ η τεχνολογία έχει τα οφέλη της, μπορεί να γίνει και σημαντικός παράγοντας που αποσπά την προσοχή μας. Μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 23 λεπτά για να επανέλθουμε πλήρως, όταν αποσπάται η προσοχή μας. Φανταστείτε πόσο χρόνο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε απλά εξαλείφοντας τους περιττούς περισπασμούς.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει:

  • Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων τηλεφώνου κατά τις ώρες εργασίας.
  • Απόσυρση περιττών αντικειμένων από τον χώρο εργασίας σας για τη δημιουργία ενός πιο τακτοποιημένου περιβάλλοντος.
  • Αποκλεισμός ιστοσελίδων που αποσπούν την προσοχή σας κατά τη διάρκεια εργασιών που απαιτούν υψηλή συγκέντρωση.

Μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε και να ελαχιστοποιείτε τους περισπασμούς, μπορείτε να εστιάσετε στα καθήκοντά σας και να ενισχύσετε την πειθαρχία σας με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια συνήθεια που αξίζει να καλλιεργήσετε, και ίσως να εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα μπορείτε να πετύχετε σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.

Η συνέπεια: Το «κλειδί» της πειθαρχίας

Το μυστικό για την ανάπτυξη πειθαρχίας βρίσκεται στη συνέπεια. Δεν σημαίνει να είσαι τέλειος για μια μέρα ή μια εβδομάδα, αλλά να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και να παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους σου, καθημερινά.

Η συνέπεια απαιτεί προσπάθεια, υπομονή και ανθεκτικότητα. Θα υπάρξουν μέρες που θα είσαι κουρασμένος ή χωρίς κίνητρο, μέρες που θα προτιμούσες να διαλέξεις την εύκολη οδό. Όμως, είναι ακριβώς σε αυτές τις μέρες που η δέσμευσή σου στη συνέπεια έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Γιατί η πειθαρχία δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη. Είναι μια συνήθεια, ένας τρόπος ζωής. Και όπως κάθε αλλαγή στον τρόπο ζωής, χρειάζεται χρόνο και συνεχή προσπάθεια.

Συμπερασματικά, στην καρδιά της πειθαρχίας βρίσκεται η επιλογή. Η επιλογή να ξυπνήσουμε νωρίς, να ιεραρχήσουμε τα καθήκοντά μας, να αγνοήσουμε τους περισπασμούς και να συνεχίζουμε ακόμα και όταν είναι δύσκολο.

Κάθε ενέργεια που κάνουμε, κάθε συνήθεια που διαμορφώνουμε, είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας. Και αυτές οι επιλογές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία μας.

Η έρευνα της ψυχολόγου του Stanford, Carol Dweck, για τη “νοοτροπία ανάπτυξης” ρίχνει φως σε αυτό. Τα άτομα που πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους μπορούν να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν τις προκλήσεις, να επιμείνουν μπροστά σε εμπόδια και να διατηρήσουν την πειθαρχία που απαιτείται για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το ταξίδι προς μια πιο πειθαρχημένη ζωή δεν είναι πάντα εύκολο. Απαιτεί προσπάθεια, υπομονή και μια ακλόνητη δέσμευση στους στόχους σας. Αλλά θυμηθείτε, όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ