9 φράσεις που οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη δεν λένε ποτέ στους συντρόφους τους

Στις συντροφικές σχέσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι υπερδύναμη. Ο συναισθηματικά ευφυής σύντροφος είναι ικανός να διαχειρίζεται τις δυσκολίες και τα εμπόδια με ευγένεια και ψυχραιμία, αντί να φθείρει τη σχέση του με ανούσιους καβγάδες και ξεσπάσματα.

6 πράγματα που κάνουν τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη – Τι λέει ειδικός

Ένας συναισθηματικά ευφυής σύντροφος μπορεί να προστατεύει τη σχέση του από το στρες και την αβεβαιότητα, που μπορούν να καταστρέψουν τη συνοχή της σχέσης. Ως αποτέλεσμα, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερες και πιο επιτυχημένες σχέσεις από τους υπόλοιπους.

Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μία προσπάθεια που αξίζει τον κόπο.

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα αποκαλύπτει αν έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ή δυσκολεύεστε να εκφραστείτε

Πρώτα απ’ όλα όμως, χρειάζεται να ξέρετε ποιες συμπεριφορές πρέπει ν’ αποφεύγετε.

9 φράσεις που δεν θα έβγαιναν ποτέ από το στόμα ενός συντρόφου με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

  • «Αντιδράς υπερβολικά»
  • «Δεν με νοιάζει τι πιστεύεις»
  • «Πάντα κάνεις…./Ποτέ δεν κάνεις….»
  • «Ηρέμησε»
  • «Τέλος πάντων»
  • «Αν με αγαπούσες, θα…»
  • «Εσύ φταις»
  • «Κάνεις σαν (την μάνα σου/την αδερφή σου)»
  • «Δεν χρειάζεται να σού πω εγώ τι κάνεις λάθος»

Αυτές είναι 9 φράσεις που ακούγονται από συντρόφους που δεν διαθέτουν το χάρισμα της συναισθηματικής νοημοσύνης

6 πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη να ξεχωρίζουν

«Αντιδράς υπερβολικά»

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, αντί να υποτιμούν τον σύντροφό τους, προσπαθούν να τον καταλάβουν. Για τον λόγο αυτό, επιλέγουν προσεκτικά τα λόγια που θα τους πουν. Ακόμα και στις προστριβές , δεν μιλούν απότομα, ούτε ξεστομίζουν πράγματα για τα οποία μετά θα μετανιώσουν. Το να λες στον σύντροφό του ότι «υπερβάλλει», υποτιμά τα συναισθήματά του, τον ακυρώνει, τον κάνει να νιώθει κατώτερος.

«Δεν με νοιάζει τι πιστεύεις»

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για κάθε υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Άπαξ και χαθεί ο σεβασμός, η σχέση διαλύεται. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ποιες λέξεις να μην χρησιμοποιούν, ακόμη και στην ένταση ενός καβγά. Ξέρουν ότι, οι λάθος εκφράσεις μπορούν να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Λέγοντας ότι «δεν σας νοιάζει» για την άποψη του συντρόφου σας, ουσιαστικά του δείχνετε  ασέβεια και αδιαφορία.  Όταν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, τότε είναι η αρχή του τέλους. Αν θέλετε η σχέση σας ν’ αντέξει στον χρόνο, προσπαθήστε να εκτιμάτε την άποψη και να συμπάσχετε με τα αισθήματα του συντρόφου σας. Στις υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι δεν λένε ποτέ «δεν με νοιάζει».

«Πάντα κάνεις…./Ποτέ δεν κάνεις….»

Οι απόλυτες δηλώσεις είναι εξοργιστικές και άδικες. Οι συναισθηματικά έξυπνοι, επιλέγουν τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης, ακόμη και στις εντάσεις. Προτιμούν τη συζήτηση και δεν διατυπώνουν γενικευτικές κατηγορίες. Δεν θα πουν στον σύντροφό τους ότι κάνει «πάντα» ή δεν κάνει «ποτέ» κάτι, γιατί γνωρίζουν ότι έτσι υποτιμούν τον ίδιο και την προσπάθειά του να βελτιωθεί.

«Ηρέμησε»

Όταν κάποιος είναι εν βρασμώ ψυχής, η σύσταση «ηρέμησε» φέρνει πάντα αντίθετα αποτελέσματα.  Το «ηρέμησε» είναι πατροναριστικό, προσβλητικό επειδή υποτιμά τα συναισθήματα που βιώνει ο άλλος. Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι. Γι’ αυτό ακριβώς, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ποτέ τη λέξη «ηρέμησε» ούτε άλλες παρόμοιες εκφράσεις.

«Τέλος πάντων»

Το αντίθετο της αγάπης, είναι η αδιαφορία. Ένα αδιάφορο «τέλος πάντων», και μετά να φεύγετε, δείχνει ότι δεν σας ενδιαφέρει ούτε να συμφιλιωθείτε ούτε να βρείτε λύση. Αυτό που ουσιαστικά λέτε είναι ότι αδιαφορείτε για την κουβέντα, το πρόβλημα ή τη σχέση, κάτι που απαγορεύεται να πείτε, εκτός αν το εννοείτε πραγματικά. Σύντροφοι με συναισθηματική ευφυία, δείχνουν ενδιαφέρον και προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα και σε κρίσιμες στιγμές δεν ξεστομίζουν ποτέ αδιάφορα ένα «τέλος πάντων».

«Αν με αγαπούσες, θα…»

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γενικά αποφεύγουν τις χειριστικές συμπεριφορές. Δεν χρησιμοποιούν την αγάπη, ούτε ως μέσο διαπραγμάτευσης ούτε ως μηχανισμό δημιουργίας τύψεων για να κάνουν τον σύντροφό τους να φερθεί με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν. Αντίθετα, ξέρουν ότι σε μία σχέση, είναι απαραίτητο να γίνονται θυσίες. Αν κανείς δεν κάνει υποχωρήσεις, σύντομα η σχέση θα καταρρεύσει. Άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη, δεν επιδιώκουν να περνάει διαρκώς το δικό τους, ούτε θέλουν να χειραγωγούν τον σύντροφό τους σε υπακοή. Ακόμη και αν είναι δύσκολο, αποδέχονται τη διαφωνία και προχωρούν.

Σέβονται την αυτονομία του συντρόφου τους και συζητούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους ανοιχτά, από το να καταφεύγουν σε χειριστικές συμπεριφορές.

«Εσύ φταις»

Ένας μόνος του δεν καβγαδίζει. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη και όταν οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, προσπαθούν ουσιαστικά να τις επιλύσουν, παρά να μεταθέτουν την ευθύνη. Οι συναισθηματικά ευφυείς δεν αποδίδουν κατηγορίες, αφού γνωρίζουν ότι το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά, διαλύοντας κάθε πιθανότητα για επίλυση του προβλήματος και βελτίωση. Τα συναισθηματικά ώριμα ζευγάρια εστιάζουν στο να κατανοήσουν και να βρουν αμοιβαία βολικές λύσεις. Γνωρίζουν καλά ότι η απόδοση κατηγοριών είναι παιδιάστικη, ανώριμη συμπεριφορά.

«Κάνεις σαν (την μάνα σου/την αδερφή σου)»

Για πολλούς ανθρώπους, η οικογένεια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα. Μπορεί, με κάποιο μέλος της οικογένειας να είχαμε ιδιαίτερα περίπλοκη σχέση και να φοβόμαστε πολύ να του μοιάσουμε.

Η σύγκριση με μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μία πολύ φθηνή τακτική και, σε κάθε περίπτωση, ανώφελη. Ουσιαστικά, μετατρέπετε την ευαισθησία και το τραύμα του συντρόφου σας σε όπλο εναντίον του. Ανήθικη πρακτική.

«Δεν χρειάζεται να σού πω εγώ τι κάνεις λάθος»

Η επικοινωνία, μαζί με τον σεβασμό, είναι αδιαπραγμάτευτα για μία υγιή σχέση. Όταν οι σύντροφοι σταματούν να επικοινωνούν και αρχίζουν να μαντεύουν, ή να περιμένουν απ’ τον άλλον να διαβάσει τη σκέψη του, ξεκινάνε τα προβλήματα και η απογοήτευση πλησιάζει. Η συντροφική σας σχέση πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, όπου μπορείτε να μιλάτε ελεύθερα για τα συναισθήματα, τις ανάγκες και ό,τι σας απασχολεί. Αν είστε σε μία σχέση που δεν αισθάνεστε ασφαλείς, ίσως είναι ώρα ν’ αναθεωρήσετε.

Τελικές σκέψεις

Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ άλλοι χρειάζεται να την καλλιεργήσουν. Ευτυχώς, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μία δεξιότητα που, με τον χρόνο, μπορεί να καλλιεργηθεί.

Όσο μικρές και αν είναι οι αλλαγές, επιμείνετε στον στόχο σας.

Αν επιμείνετε, θα τα καταφέρετε. Θα δείτε τις όλες σας τις σχέσεις, συντροφικές, φιλικές, επαγγελματικές και κοινωνικές, να βελτιώνονται.

Αν οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συναισθηματική ευφυία, ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ