8 πράγματα στην κρεβατοκάμαρά σας που πρέπει να καθαρίζετε κάθε εβδομάδα

Περνάμε αρκετό χρόνο στα υπνοδωμάτιά μας. Στην πραγματικότητα, εάν είστε ενήλικας και ακολουθείτε τις συστάσεις του Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ για 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, αυτό σημαίνει ότι περνάτε περίπου το 1/3 της ημέρας σας στο κρεβάτι. Εάν κάνετε και άλλες δραστηριότητες στο υπνοδωμάτιό σας, όπως να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να εργάζεστε, τότε περνάτε ακόμα περισσότερο χρόνο στον χώρο αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στατιστικά στοιχεία, είναι σημαντικό να διατηρείτε πάντα καθαρή την κρεβατοκάμαρα σας προκειμένου να προστατέψετε την υγεία σας.

Το Sleep Advisor επισημαίνει μερικά βασικά στοιχεία για τη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος ύπνου. Πέρα από έναν δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο χώρο, οι ειδικοί ύπνου τονίζουν επίσης τη σημασία της καλής ποιότητας του αέρα. Ο κακός αέρας σε συνδυασμό με τη συσσώρευση σκόνης ή άλλους ρύπους μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας ή ακόμα και να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας, όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή πονοκεφάλους.

Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα στο υπνοδωμάτιό σας πρέπει να καθαρίζετε κάθε εβδομάδα για να δημιουργήσετε έναν υγιεινό χώρο για καλύτερο ύπνο ή για άλλες δραστηριότητες.

8 πράγματα που πρέπει να καθαρίζετε κάθε εβδομάδα στο υπνοδωμάτιό σας

 • Ξεσκονίστε τα έπιπλα
 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίστρα τα πατώματα
 • Σκουπίστε τα πόμολα της πόρτας και τους διακόπτες
 • Πλύνετε τα σεντόνια
 • Καθαρίστε το στρώμα του κρεβατιού σας
 • Καθαρίστε τα καλύμματα των επίπλων
 • Αφαιρέστε τις τρίχες των κατοικιδίων από τα χαλιά
 • Καθαρίστε τους αφυγραντήρες ή τους υγραντήρες

Απαλλαγείτε από τη σκόνη και αναπνεύστε ελεύθερα

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε τη σκόνη από τα έπιπλα της κρεβατοκάμαράς σας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το τακτικό ξεσκόνισμα των επίπλων σας δεν τα κάνει απλώς να φαίνονται πιο καθαρά, αλλά παράλληλα βοηθά στην απομάκρυνση της δυνητικά επιβλαβούς σκόνης από τον χώρο σας.

Η σκόνη μπορεί να αποτελείται από διάφορα σωματίδια, πιο συχνά από τρίχες, νεκρά κύτταρα και πιτυρίδα. Ωστόσο, η σκόνη μπορεί επίσης να περιέχει μόλυβδο, αμίαντο, επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες. Με το τακτικό ξεσκόνισμα, αυτοί οι ρύποι απομακρύνονται από την κρεβατοκάμαρά σας. Έτσι απομακρύνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων και άλλων επιπλοκών που προκαλούνται από την έκθεση σε χημικές ουσίες.

Πριν ξεσκονίσετε οποιοδήποτε έπιπλο στην κρεβατοκάμαρά σας, ξεκινήστε με τον καθαρισμό της επιφάνειάς του. Αφαιρέστε όλα τα βιβλία, τα κουτιά κοσμημάτων, τα ηλεκτρονικά είδη και άλλα αντικείμενα. Η προσπάθεια να ξεσκονίσετε γύρω από αυτά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική για την απομάκρυνση όλων των ρύπων. Στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα πανί καθαρισμού μικροϊνών. Πριν τοποθετήσετε ξανά οποιοδήποτε αντικείμενο στην ξεσκονισμένη επιφάνεια, φροντίστε να τα σκουπίσετε με άλλο πανί καθαρισμού.

Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας καθαρό και υγιεινό με τακτικό καθαρισμό του δαπέδου

Για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον χωρίς σκόνη και να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αλλεργίας ή του άσθματος, θα πρέπει να καθαρίζετε το πάτωμα του υπνοδωματίου σας κάθε εβδομάδα. Το σκούπισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την ποσότητα της σκόνης και της πιτυρίδας στο χώρο.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το τακτικό σκούπισμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της μοκέτας σας. Το Carpet and Rug Institute συγκρίνει το σκούπισμα με την αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο. Όπως ακριβώς η τακτική αλλαγή λαδιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συντήρησης του αυτοκινήτου, έτσι και το σκούπισμα είναι απαραίτητο στοιχείο για τη συντήρηση ενός χαλιού.

Με την απομάκρυνση της παγιδευμένης βρωμιάς και άλλων υπολειμμάτων, προστατεύονται οι ίνες από τη βρωμιά και το χαλί διατηρείται σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό. Θυμηθείτε να σκουπίσετε αφού τελειώσετε το ξεσκόνισμα για μην πέσει σκόνη στο πάτωμα.

Μην ξεχνάτε να καθαρίστε τους διακόπτες και τις πόμολα

Οι διακόπτες φωτός και τα πόμολα στις πόρτες είναι δύο επιφάνειες που συχνά παραβλέπονται κατά τον καθαρισμό. Ωστόσο, αποτελούν επιφάνειες που πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Σχεδόν κάθε φορά που κάποιος μπαίνει ή βγαίνει από ένα δωμάτιο, αγγίζει τον διακόπτη και το πόμολο της πόρτας, μεταφέροντας μικρόβια και βακτήρια. Αυτές οι επιφάνειες υψηλής αφής μπορούν να διασπείρουν βακτήρια που προκαλούν ιούς, όπως κρυολογήματα, E. coli και γρίπη.

Ίσως χρειαστεί να καθαρίζετε αυτές τις επιφάνειες πιο συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εάν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτή τη συχνότητα, μην αφήνετε να περάσει περισσότερο από μία εβδομάδα χωρίς να τις καθαρίσετε.

Οι ιοί μπορούν να παραμείνουν ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα σε σκληρές επιφάνειες, όπως πόμολα και διακόπτες. Με τους σωστούς τρόπους απολύμανσης, μπορείτε να απομακρύνετε τα μικρόβια. Απλά μην ξεχνάτε να διαβάσετε τις οδηγίες στο απολυμαντικό που χρησιμοποιείτε. Πολλά απαιτούν η επιφάνεια να παραμείνει υγρή για 10 λεπτά πριν τη σκουπίσετε. Η μη τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να αφήσει πίσω ορισμένα μικρόβια και βακτήρια.

Πλύνετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά αν κοιμάστε με κατοικίδια

Το ξέρουμε. Το να αλλάζετε τα σεντόνια και να στρώνετε το κρεβάτι είναι μια βαρετή δουλειά. Αλλά, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά. Γιατί; Λόγω των νεκρών κυττάρων του δέρματος, των βακτηρίων και των ακάρεων της σκόνης, τα σεντόνια μας μπορούν να λερωθούν γρήγορα. Όσο περισσότερο καθυστερούμε το πλύσιμο, τόσο περισσότερα “σκουπίδια” μοιραζόμαστε με το κρεβάτι μας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη συνολική μας υγεία ή την ποιότητα του ύπνου μας.

Αν αναρωτιέστε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας, καλό είναι να μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από δύο εβδομάδες μεταξύ των πλύσεων. Ωστόσο, αν έχετε κατοικίδια που κοιμούνται μαζί σας ή ζείτε σε ζεστό κλίμα, θα πρέπει να αλλάζετε και να πλένετε τα σεντόνια σας περίπου μία φορά την εβδομάδα. Οι τρίχες των κατοικιδίων μπορούν να προκαλέσουν δακτυλίτιδα, ψώρα και άλλες λοιμώξεις, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο το πιο συχνό πλύσιμο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από το μη τακτικό πλύσιμο των σεντονιών περιλαμβάνουν εξάρσεις αλλεργιών, προβλήματα αναπνοής και έκζεμα.

Καθαρίστε το στρώμα του κρεβατιού σας για καλύτερο ύπνο

Αφού αφαιρέσετε τα σεντόνια για να τα πλύνετε, υπάρχει ένα σημαντικό βήμα πριν στρώσετε ξανά το κρεβάτι: ο καθαρισμός του στρώματος.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κάποιοι κατασκευαστές ενδέχεται να προτείνουν συγκεκριμένες μεθόδους καθαρισμού ή να αποτρέπουν κάποιες άλλες. Η τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ζημιών και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του στρώματός σας.

Ο καθαρισμός του στρώματος με την ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της σκόνης στην κρεβατοκάμαρα, διατηρώντας υπό έλεγχο τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος.

Εκτός από την εβδομαδιαία χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τυχόν λεκέδες που βλέπετε. Η άμεση αφαίρεση των λεκέδων είναι σημαντική για την προστασία του στρώματος και την αποφυγή της σταθεροποίησής τους.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Βουτήξτε ένα πανί μικροϊνών σε διάλυμα ζεστού νερού και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων.
 2. Χρησιμοποιήστε το πανί για να ταμπονάρετε τον λεκέ μέχρι να τον αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
 3. Μετά αφήστε το στρώμα σας να αεριστεί πριν στρώσετε το κρεβάτι, ώστε να στεγνώσει εντελώς.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα καλύμματα των επίπλων κάθε εβδομάδα

Όταν σκέφτεστε τις επιφάνειες στην κρεβατοκάμαρά σας που μπορούν να συγκεντρώσουν σκόνη, τρίχες κατοικίδιων και άλλα μικρόβια, δεν πρέπει να παραλείψετε τα έπιπλα. Εάν έχετε καρέκλες, πάγκους ή άλλα έπιπλα με επένδυση στο χώρο σας, τότε θα πρέπει να τα καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα.

Εάν έχετε κατοικίδια με τρίχωμα, τα έπιπλά σας μπορεί επίσης να καλυφθούν με τρίχες. Εάν διαπιστώσετε ότι τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής σας σκούπας δεν απορροφούν όλες τις τρίχες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια χτένα απομάκρυνσης τριχών κατοικίδιων.

Απομακρύνετε τις τρίχες των κατοικίδιων από τα χαλιά

Αν έχετε γάτες ή σκύλους που περνούν χρόνο στην κρεβατοκάμαρά σας, πιθανότατα το τρίχωμα τους καλύπτει πολλές επιφάνειες. Μια τέτοια επιφάνεια είναι τα χαλιά σας. Ως έμπειρος ιδιοκτήτης κατοικίδιου, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η χρήση της σκούπας δεν αρκεί πάντα για να απαλλαγείτε από όλες τις τρίχες. Αντί να βασίζεστε μόνο στη σκούπα, δοκιμάστε πρώτα να χρησιμοποιήσετε μια λαστιχένια σκούπα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες τρίχες.

Σύμφωνα με το Asthma and Allergy Foundation of America, οι αλλεργίες στα κατοικίδια (που επηρεάζουν το 10-20% των ανθρώπων παγκοσμίως) προκαλούνται από τα ακάρεα των ζώων, τα οποία συσσωρεύονται στο τρίχωμά τους. Ο περιορισμός όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτές τις τρίχες από τον χώρο σας, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όπως η χρήση καθαριστή αέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Καθαρίστε τους υγραντήρες και τους αφυγραντήρες για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας

Εάν χρησιμοποιείτε υγραντήρα ή αφυγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας για να διαχειριστείτε τα επίπεδα υγρασίας, είναι σημαντικό να τον καθαρίζετε κάθε εβδομάδα. Επειδή αυτές οι συσκευές συγκρατούν πολύ νερό, είτε το απομακρύνουν είτε το διοχετεύουν στον αέρα, η μούχλα ή οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα αν δεν διατηρηθούν καθαρές.

Ο οργανισμός EPA συνιστά τον καθαρισμό των φορητών υγραντήρων ακόμα πιο συχνά, περίπου μία φορά κάθε τρεις ημέρες, για να αποτρέψετε τη συσσώρευση μικροοργανισμών και αλάτων. Η διατήρηση των υγραντήρων καθαρών μπορεί να αποτρέψει την απελευθέρωση επικίνδυνων μικροοργανισμών στον αέρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλα ζητήματα. Οι υγραντήρες υπερήχων και ψυχρής ομίχλης (ανεμιστήρα) είναι οι δύο τύποι που ο οργανισμός EPA αναφέρει ως τους πιο πιθανούς να διασπείρουν μικροοργανισμούς και ορυκτά στον αέρα χωρίς σωστό καθαρισμό.

Ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού του υγραντήρα ή του αφυγραντήρα σας. Αφού αδειάσετε όλο το νερό από τη συσκευή, αποσυναρμολογήστε την και καθαρίστε κάθε εξάρτημα χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα από ίσα μέρη από ξύδι και νερό. Δύο βούρτσες καθαρισμού θα σας βοηθήσουν να τρίψετε τα διάφορα εξαρτήματα της συσκευής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ