7 σημάδια ότι έχετε ακάρεα σκόνης στο στρώμα σας και πώς να απαλλαγείτε από αυτά

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά παράσιτα που υπάρχουν σε πολλά σπίτια. Μία περιοχή που μπορεί να συγκεντρώσει ακάρεα είναι το στρώμα του κρεβατιού. Ακόμη και τα καλύτερα στρώματα με τις πιο πρόσφατες υποαλλεργικές τεχνολογίες, δεν είναι απρόσβλητα από τα μικροσκοπικά αυτά παράσιτα. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα ακάρεα της σκόνης κρύβονται στα σκονισμένα σημεία μέσα στα σπίτια.

Εάν δεν έχετε καθαρίσει την περιοχή κάτω από το κρεβάτι σας ή δεν έχετε πλύνει τα σεντόνια σας για λίγο καιρό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ακάρεα στο στρώμα σας που τρέφονται και αναπαράγονται εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια που φανερώνουν την παρουσία τους.

«Αν έχετε ανεξέλεγκτη φαγούρα παρόλο που δεν υπάρχουν σημάδια από δαγκώματα, είναι περισσότερο από πιθανό να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με ακάρεα σκόνης», λέει η Rebecca Swain, ειδικός σε στρώματα στο Winstons Beds. «Ενώ δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα πλάσματα χωρίς τη χρήση μικροσκοπίου, η παρουσία τους μπορεί να γίνει αντιληπτή εάν υποφέρετε από ξηρό βήχα το πρωί και φαγούρα στα μάτια».

Επιπλέον, τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και να διαταράξουν τον ύπνο σας, οπότε πρέπει να γνωρίζετε πώς να τα εντοπίζετε.

7 σημάδια ότι έχετε ακάρεα σκόνης στο στρώμα σας

  • Ο ύπνος σας έχει διαταραχθεί
  • Έχετε ξηρό βήχα
  • Έχετε φαγούρα στο δέρμα
  • Φτερνίζεστε στον ύπνο σας
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή τη νύχτα
  • Έχετε φαγούρα στα μάτια
  • Υπάρχουν ορατά σημάδια σκόνης

Ο ύπνος σας έχει διαταραχθεί

Σύμφωνα με την American Lung Association, τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες αλλεργίες και να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες, καθώς και σε συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με ένα κοινό κρυολόγημα, όπως πρησμένες ρινικές κοιλότητες ή καταρροή. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και τον ύπνο, καθώς και να προκαλέσει ροχαλητό. Δώστε προσοχή στα συμπτώματά σας – είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας; Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε το κρεβάτι σας καθαρό και τον αριθμό τους μειωμένος.

Έχετε ξηρό βήχα

Ένας ξηρός, παρατεταμένος βήχας είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να έχουν δημιουργήσει φωλιά στο στρώμα και στο κρεβάτι σας. Ειδικά, αν ο βήχας σας είναι ξηρός και το υπνοδωμάτιό σας είναι υγρό. Τα ακάρεα της σκόνης δεν πίνουν νερό και αντ’ αυτού βασίζονται στην υγρασία που χάνουμε μέσω των πόρων μας ενώ κοιμόμαστε, η οποία μπορεί να είναι από 0,5 έως 1 λίτρο τη νύχτα. Εάν ξυπνάτε με πονόλαιμο και ξηρό βήχα με φαγούρα, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το κρεβάτι έχει μολυνθεί από ακάρεα σκόνης.

Έχετε φαγούρα στο δέρμα

Το ξηρό δέρμα με φαγούρα είναι ένα άλλο σημάδι ότι τα ακάρεα της σκόνης κατοικούν στο κρεβάτι σας. Τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος στο κρεβάτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σε κύκλο 60ºC για να αποτρέψετε μια μόλυνση. Τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς υγρασία στον αέρα. Μην στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί και αφήστε ένα παράθυρο ανοιχτό για να διασκορπιστεί αυτή η υγρασία και να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά στο χώρο.

Φτερνίζεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μια αλλεργία στα ακάρεα σκόνης μοιάζει με αλλεργικό πυρετό ή κρυολόγημα. Επομένως το φτέρνισμα είναι συνηθισμένο όταν υπάρχουν ακάρεα σκόνης, ειδικά εάν είναι πιο έντονο τη νύχτα. Ο ύπνος σε μια περιοχή του κρεβατιού που έχει μολυνθεί από τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και να προκαλέσει φτέρνισμα και καταρροή, επομένως μην αγνοείτε αυτά τα συμπτώματα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός κοινού κρυολογήματος και μιας αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης, αλλά εάν τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα επιμένουν μετά από μια εβδομάδα, μπορεί να είναι αλλεργία στα ακάρεα σκόνης.

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή τη νύχτα

Σε άτομα με άσθμα, τα αλλεργιογόνα από τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλλεργιογόνα που προκαλούνται από τα ακάρεα της σκόνης (ή μάλλον, τα περιττώματά τους) μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η δυσκολία στην αναπνοή δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται, ειδικά εάν έχετε ένα υπάρχον αναπνευστικό πρόβλημα. Φροντίστε να σκουπίσετε καλά το στρώμα και την κρεβατοκάμαρά σας για να αφαιρέσετε τα ακάρεα της σκόνης, τα περιττώματά τους και τυχόν υπερβολικά σωματίδια σκόνης. Εάν το πρόβλημα επιμένει, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Έχετε ξηρότητα και φαγούρα στα μάτια

Σε αντίθεση με τους κοριούς, τα ακάρεα της σκόνης δεν δαγκώνουν ούτε τσιμπούν. Αντίθετα, κάνουν γνωστή την παρουσία τους προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που κάνουν τα μάτια μας να δακρύζουν και να φαγουρίζουν όταν τα πλησιάζουμε. Εάν ξυπνάτε συχνά με φαγούρα στα μάτια, μπορεί να φταίει μια προσβολή από ακάρεα σκόνης.

Υπάρχουν ορατά σημάδια σκόνης

Το Dust bunnies είναι ένας χαριτωμένος όρος για αυτό που θα μπορούσε να είναι μια αποικία από ακάρεα σκόνης που κρύβονται μέσα και γύρω από το κρεβάτι σας. Τα ακάρεα σκόνης γεννιούνται σε μαλακά έπιπλα, όπως κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα και —αν δεν έχετε προστατευτικό στρώματος – βαθιά μέσα στο στρώμα σας. Τρέφονται με ανθρώπινα κύτταρα δέρματος και υγρασία στον αέρα. Εάν μπορείτε να δείτε σκόνη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ακάρεα σκόνης – ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί που δεν υποφέρετε από κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης: 5 αποτελεσματικοί τρόποι

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Βρίσκονται σε όλο το σπίτι, αλλά είναι πιο συνηθισμένα σε μέρη όπου υπάρχει πολλή σκόνη, όπως τα στρώματα, τα χαλιά και τα έπιπλα.

Εάν έχετε αλλεργίες στα ακάρεα της σκόνης, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, βήχας, φαγούρα στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Ακολουθούν πέντε αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης:

  1. Καθαρίζεστε τακτικά τα σεντόνια σας: Τα σεντόνια σας είναι από τα πιο μολυσμένα μέρη στο υπνοδωμάτιό σας. Τα ακάρεα της σκόνης τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αφήνετε στα σεντόνια σας κάθε βράδυ. Για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης, πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό, τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης και τα αυγά τους.
  2. Σκουπίστε το στρώμα σας με ηλεκτρική σκούπα: Το στρώμα σας είναι ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη στο σπίτι σας. Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα στο στρώμα σας, επομένως είναι σημαντικό να το καθαρίζετε τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα στρώματος: Ένα προστατευτικό κάλυμμα στρώματος μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε τα ακάρεα της σκόνης να εισέλθουν στο στρώμα σας. Τα προστατευτικά καλύμματα στρώματος είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό που εμποδίζει τα ακάρεα της σκόνης να περάσουν.
  4. Μειώστε την υγρασία στο σπίτι σας: Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον. Για να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα σε υγρά δωμάτια, όπως το μπάνιο και την κουζίνα.
  5. Ανοίξτε τα παράθυρα σας: Ο φρέσκος αέρας μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ποσότητα της σκόνης στο σπίτι σας. Ανοίξτε τα παράθυρά σας για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα για να αερίστε το σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ