7 λόγοι για τους οποίους το πλυντήριο σας δεν καθαρίζει σωστά τα πιάτα, σύμφωνα με ειδικούς

Πριν τρέξετε να αγοράσετε καινούριο πλυντήριο πιάτων, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Το πλυντήριο πιάτων είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην εξοικονόμηση χρόνου. Ωστόσο, αν τα πιάτα σας βγαίνουν ακόμα βρώμικα μετά τον κύκλο πλύσης, καταλήγετε να τα πλένετε ξανά, χάνοντας τελικά χρόνο.

Αν αυτό σας συμβαίνει συχνά, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι που εμποδίζουν το σωστό πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο. Ειδικοί στον καθαρισμό εξηγούν τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους το πλυντήριο πιάτων δεν καθαρίζει σωστά τα πιάτα.

7 λόγοι για τους οποίους το πλυντήριο πιάτων σας δεν πλένει σωστά τα πιάτα και άλλα σκεύη

  • Δεν ξεπλένετε εκ των προτέρων τα πιάτα σας
  • Φορτώνετε με λάθος τρόπο το πλυντήριο πιάτων σας
  • Δεν χρησιμοποιείτε τις σωστές ρυθμίσεις
  • Δεν χρησιμοποιείτε το σωστό απορρυπαντικό πιάτων
  • Δεν επιλέγετε τη σωστή θερμοκρασία νερού
  • Δεν καθαρίζετε τη συσκευή σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • Αφήνετε πολύ ώρα τα βρώμικα πιάτα μέσα στο πλυντήριο

Μην παραλείπετε το ξέβγαλμα των πιάτων πριν τα βάλετε στο πλυντήριο

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλετε κατευθείαν τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή δείπνο, αλλά αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη συσκευή σας.

Σύμφωνα με την Mallory Micetich, ειδική οικιακών συστημάτων στην Angi, εάν αφήσετε πολλά υπολείμματα φαγητού στα πιάτα σας, αυτά μπορεί να εισέλθουν στις αντλίες και τους πίδακες ψεκασμού του πλυντηρίου πιάτων, εμποδίζοντας τη σωστή αποστράγγιση και τον ψεκασμό του νερού.

«Ενώ δεν χρειάζεται να τρίψετε τα πιάτα και να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, πρέπει να ξεβγάλετε τα υπολείμματα φαγητού», εξήγησε η ειδικός.

Φορτώνετε με λάθος τρόπο το πλυντήριο πιάτων σας

Τα ποτήρια σας είναι γεμάτα στίγματα ή τα μπολ σας έχουν υπολείμματα από το χθεσινό φαγητό; Αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που φορτώνετε το πλυντήριο πιάτων σας.

«Μπορεί να εμποδίζετε τα πιάτα σας να βγουν καθαρά γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα τοποθετείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή», συμβουλεύει η ειδικός σε θέματα καθαρισμού, Melissa Micetich. «Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης για την καλύτερη διάταξη φόρτωσης της συσκευής. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην εμποδίζετε τους ψεκαστήρες», πρόσθεσε η Micetich.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι να μην υπερφορτώνετε τα καλάθια του πλυντηρίου πιάτων. «Πρέπει πάντα να αποφεύγετε να υπερφορτώνετε το πλυντήριο ή να τοποθετείτε πιάτα, ποτήρια και άλλα αντικείμενα το ένα πάνω στο άλλο», είπε.

Αυτό μπορεί να εμποδίσει τόσο τα πιάτα από πάνω όσο και από κάτω να καθαριστούν σωστά. «Όταν το πλυντήριο πιάτων είναι υπερφορτωμένο, οι ψεκαστήρες μπορεί να μην φτάσουν σε όλα τα πιάτα σας, αφήνοντας μερικά σημεία βρώμικα», πρόσθεσε η ειδικός.

Δεν επιλέγετε τις σωστές ρυθμίσεις στο πλυντήριο πιάτων

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν το μέγεθος του φορτίου, τη θερμοκρασία, τη διάρκεια του πλυσίματος και την ανάγκη για επιπλέον ξέβγαλμα. Για να πετύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, η επιλογή των σωστών ρυθμίσεων είναι σημαντική.

«Όταν γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων σας, σκεφτείτε τι είδους σκεύη θα πλύνετε», συμβουλεύει η ειδικός Micetich. «Έχετε ευαίσθητα γυάλινα αντικείμενα; Βάζετε κατσαρόλες και τηγάνια μέσα;»

«Ενημερωθείτε για τους διαφορετικούς κύκλους πλύσης που προσφέρει το πλυντήριο σας και πότε να τους χρησιμοποιείτε», συνέχισε. Και πάλι, προτείνει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής για πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

«Ενώ η χρήση ενός πλυντηρίου πιάτων μπορεί να φαίνεται απλή, ίσως εκπλαγείτε από τις συμβουλές που θα βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις σωστές ρυθμίσεις για κάθε κύκλο πλύσης», πρόσθεσε η Micetich.

Δεν χρησιμοποιείτε το σωστό απορρυπαντικό πιάτων

Η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος παίζει σημαντικό ρόλο στον αποτελεσματικό καθαρισμό των πιάτων σας. Οι ειδικοί καθαρισμού προτείνουν να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα με το πλυντήριο πιάτων σας.

Αφού επιλέξετε μια μάρκα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι απορρυπαντικών για να διαλέξετε: υγρό, σκόνη, δισκία, ταμπλέτες.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε απορρυπαντικό για το πλυντήριο πιάτων σας είναι να μην χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα», προειδοποιεί η Micetich. «Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού μπορεί να συσσωρευτεί στο πλυντήριο πιάτων σας και να μειώσει την αποδοτικότητά του με την πάροδο του χρόνου».

Αν το πλυντήριο πιάτων σας είναι σχεδιασμένο για δισκία ή ταμπλέτες, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού, συμπληρώνει η ειδικός.

Δεν επιλέγετε την κατάλληλη θερμοκρασία νερού

Για να βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα σας καθαρίζονται πραγματικά σωστά, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και της πίεσης του νερού είναι καθοριστικής σημασίας. «Για τα καλύτερα αποτελέσματα, το πλυντήριο πιάτων σας θα πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασία περίπου 50°C», διευκρίνισε η ειδικός καθαρισμού, Cassandra Micetich.

Εάν το νερό στο πλυντήριο σας δεν είναι αρκετά ζεστό, μπορεί να εμποδίσει το απορρυπαντικό σας να διαλυθεί σωστά και να δυσκολέψει ιδιαίτερα την διάλυση του λίπους, σημείωσε. Επιπλέον, εάν η πίεση του νερού δεν είναι αρκετά ισχυρή, το απορρυπαντικό δεν θα ενεργοποιηθεί σωστά.

«Αν νιώθετε ότι η πίεση ή η θερμοκρασία του νερού στο πλυντήριο σας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, καλό είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα», είπε η Micetich.

Μην παραμελείτε τον καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων σας

Για να λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, θα πρέπει να το καθαρίζετε περίπου μία φορά το μήνα, συμβουλεύει η ειδικός σε συσκευές σπιτιού, Lisa Micetich. Αυτό συμβάλλει στη συντήρησή του και στην ομαλή λειτουργία του.
Κάντε το πλυντήριο πιάτων σας να λάμψει από καθαριότητα σε 3 απλά βήματα:

  1. Αδειάστε το πλυντήριο από τυχόν βρώμικα πιάτα ή σκεύη. Στη συνέχεια, γεμίστε ένα μπολ κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων με 1 φλιτζάνι ξύδι και τοποθετήστε το στο κάτω πλέγμα.
  2. Εκτελέστε έναν κύκλο πλύσης με ζεστό νερό. Το ξύδι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων σαπουνιού και αλάτων.
  3. Αποχαιρετήστε τα επίμονα υπολείμματα. Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος με ζεστό νερό, πασπαλίστε το κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων με μαγειρική σόδα και εκτελέστε έναν κύκλο ξεπλύματος.

Μην ξεχνάτε το φίλτρο! Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων τακτικά. Αφαιρέστε το κάτω πλέγμα, βγάλτε το φίλτρο και στη συνέχεια καθαρίστε το με ζεστό νερό και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να απομακρύνετε τυχόν κολλημένα υπολείμματα.

Μην αφήνετε τα βρώμικα πιάτα για πολύ μέσα στο πλυντήριο

Τα βρώμικα πιάτα που μένουν για πολύ στο πλυντήριο πιάτων μπορούν να αναπτύξουν άσχημη μυρωδιά, ειδικά αν δεν τα ξεπλύνετε πριν τα τοποθετήσετε μέσα στη συσκευή.

Εκτός από τα υπολείμματα φαγητού στα σκεύη, τα υπολείμματα τροφών μπορούν να συσσωρευτούν στο φίλτρο αποστράγγισης, στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, στον πίδακα ψεκασμού ή σε άλλα σημεία του πλυντηρίου πιάτων, προκαλώντας οσμές, σύμφωνα με την Mock. «Η δυσάρεστη οσμή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονη αν τα υπολείμματα φαγητού περιλαμβάνουν ψάρι, αυγά ή άλλα τρόφιμα με έντονη μυρωδιά», τόνισε.

Όσο περισσότερο αφήνετε το πλυντήριο πιάτων σας αχρησιμοποίητο, τόση περισσότερη υγρασία και συσσώρευση δημιουργείται στο εσωτερικό του. «Με τη συχνή χρήση του πλυντηρίου πιάτων, συμβάλλετε στη διατήρηση της καθαριότητας και της αποδοτικής λειτουργίας του», σύμφωνα με την Micetich.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ