6 απλοί τρόποι για να βάλεις υγιή όρια με τον σύντροφό σου

Νιώθετε μερικές φορές όταν ο σύντροφος σας θεωρεί δεδομένους; Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας στην σχέση;

Αν η απάντηση είναι θετική σε αυτές τις ερωτήσεις τότε είναι καιρός να αναρωτηθείτε: Έχω θέσει ξεκάθαρα όρια με τον σύντροφό μου; Καθορισμός των ορίων δεν σημαίνει απλά να λες «όχι» σε ό,τι δεν θέλεις. Σημαίνει να εκφράζεις τι εκτιμάς, χρειάζεσαι και αξίζεις σε μία σχέση. Αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για μία υγιή σχέση.

Όπως σοφά επισημαίνει ο συγγραφέας μπεστ σέλερ και ο καθηγητής ερευνητής Brené Brown: «Όταν αποτυγχάνουμε να θέσουμε όρια και να θέσουμε τους ανθρώπους προ των ευθυνών τους, νιώθουμε ότι μας χρησιμοποιούν και μας κακομεταχειρίζονται. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές κάνουμε επίθεση σε αυτό που είναι ο άλλος και αυτό είναι πολύ πιο οδυνηρό από το να θέσουμε επί τάπητος μια συμπεριφορά ή μια επιλογή».

Η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι δύσκολος. Συχνά περιλαμβάνει άβολες συζητήσεις και φόβο μήπως κάποιος θεωρηθεί απαιτητικός ή μη συνεργάσιμος. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε τα δικά μας όρια.

Παρακάτω θα διαβάσετε 6 εύκολους τρόπους για να θέσετε τα όρια σας στον σύντροφο σας και στην σχέση σας.

6 απλοί τρόποι για να βάλεις υγιή όρια με τον σύντροφό σου

  • Ρυθμίστε τα όρια πριν είναι πολύ αργά
  • Σκεφτείτε πραγματικά τα όριά σας και καλύψτε κάθε πτυχή
  • Επικοινωνήστε τα όριά σας ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο
  • Γίνετε το παράδειγμα
  • Προσαρμόστε τα όρια μαζί
  • Να είστε έτοιμοι να φύγετε

Ρυθμίστε τα όρια πριν είναι πολύ αργά

Μήπως συγκρατείστε και δεν εκφράσετε τα αληθινά σας συναισθήματα ή τις ανάγκες σας σε μια σχέση επειδή ανησυχείτε ότι μπορεί να «τρομάξετε» τον σύντροφό σας; Γιατί μερικές φορές αποφεύγουμε να θέτουμε ξεκάθαρα όρια μέχρι να φτάσουν τα πράγματα σε άσχημο σημείο;

Συχνά, οι άνθρωποι αποφεύγουν να θέσουν όρια από νωρίς σε μια σχέση από φόβο μήπως φανούν πολύ απαιτητικοί ή συγκρουσιακοί. Ωστόσο, εάν καθυστερείτε να θέσετε όρια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση

Όπως σημειώνει η κλινική ψυχολόγος, Lindsay C. Gibson όταν φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε την αποξένωση από τον σύντροφο για να βάλουμε ένα όριο τότε «αυτό είναι μια περίπτωση που θέτεις ένα όριο πολύ αργά». Ουσιαστικά, το να θέσετε ένα όριο μόνο όταν είστε στο χείλος του γκρεμού αυτό σημαίνει ότι έχετε χάσει την ευκαιρία να κάνετε μία εποικοδομητική συζήτηση. Όταν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο πλέον εκτός από το να θέσετε το όριο έχετε να αντιμετωπίσετε και την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια σας.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε και να κοινοποιήσετε τις ανάγκες και τα όριά σας νωρίς σε μια σχέση. Να δημιουργήσετε μια υγιή βάση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

Σκεφτείτε πραγματικά τα όριά σας και καλύψτε κάθε πτυχή

Ο καθορισμός και ο σεβασμός των ορίων είναι το «κλειδί» για την προώθηση μιας υγιούς και ικανοποιητικής σχέσης. Ο Jo Nash, διδάκτωρ Σπουδών Ψυχοθεραπείας τονίζει: «Το να θέτεις υγιή όρια απαιτεί επίσης την επίγνωση των διαφορετικών ορίων που εμπλέκονται σε μια σχέση».

Πόσο συχνά είχατε τσακωθείτε με τον σύντροφο σας για κάτι για το οποίο δεν είχατε μιλήσει ποτέ; Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε για όλα τα προβλήματα πριν συμβεί σύγκρουση. Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ορίων που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε.

Φυσική επαφή

Τα φυσικά όρια σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να περιλαμβάνουν προτιμήσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις στοργής ή άνεσης με το άγγιγμα. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάτε να κρατιέστε χέρι χέρι δημόσια και να μην εκδηλώνετε διαφορετικά τα συναισθήματα σας. Η επικοινωνία αυτών των προτιμήσεων διασφαλίζει ότι και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται άνετα και σεβασμό.

Λεκτική αλληλεπίδραση

Είναι σημαντικό να καθορίσετε πώς επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει τον καθορισμό ορίων γύρω από τον τόνο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια διαφωνιών ή τα θέματα που είναι εκτός ορίων γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Ζωτικός χώρος

Το σπίτι σας πρέπει να είναι ένα μέρος αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμφωνίες συγκατοίκησης, όπως ο καθορισμός κανόνων σχετικά με τη φιλοξενία επισκεπτών.

Συναισθηματικά όρια

Αυτά περιλαμβάνουν την προστασία της συναισθηματικής σας ευεξίας. Έχει να κάνει με το να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τη συναισθηματική υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε και χρειάζεστε και πώς χειρίζεστε τη συναισθηματική έκφραση μέσα στη σχέση.

Οικονομικά όρια

Τα οικονομικά όρια είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε περιπτώσεις συμβίωσης και συγκατοίκησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμφωνίες για κοινά έξοδα ή πώς να χειριστείτε τα χρέη. Οι ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες και τα όρια μπορούν να αποτρέψουν πολλές συγκρούσεις.

Σεξουαλικά όρια

Αυτά είναι κρίσιμα για μια υγιή σχέση. Περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις, την συγκατάθεση και τα επίπεδα άνεσης σχετικά με τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Υλικά όρια

Τα υλικά όρια αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κάθε σύντροφος χρησιμοποιεί και σέβεται τα υπάρχοντα του άλλου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμφωνίες σχετικά με τη μη χρήση των προσωπικών αντικειμένων του άλλου χωρίς άδεια.

Λαμβάνοντας προσεκτικά υπόψη αυτά τα όρια στη ρομαντική σας σχέση, δημιουργείτε τη βάση για μια σχέση που βασίζεται στον σεβασμό, την κατανόηση και την αμοιβαία φροντίδα.

Επικοινωνήστε τα όριά σας ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο

Φανταστείτε αυτό: έχετε εξετάσει προσεκτικά και προσδιορίσει τα όρια που θέλετε να θέσετε με τον σύντροφό σας. Αλλά μετά έρχεται το δύσκολο κομμάτι. Πώς επικοινωνείτε αυτά τα όρια χωρίς να τον προσβάλετε ή να φανείτε υπερβολικά επιθετικοί;

Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να διασφαλίσετε ότι τα όριά σας γίνονται κατανοητά και σεβαστά, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Lindsay C. Gibson σημειώνει: «Πολλές από τις περιπτώσεις που θέτουμε όρια είναι δύσκολες και τρομακτικές επειδή δεν θέλεις να προσβάλλεις κάποιον ή δεν ξέρεις πώς να το κάνεις χωρίς να είσαι πολύ επιθετικός».

Είναι μια λεπτή ισορροπία να ανάμεσα στο να είσαι διεκδικητικός και να διατηρείς την ευαισθησία προς τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Είναι σημαντικό, όμως, να είμαστε σαφείς, άμεσοι και ειλικρινείς. Αποφύγετε να υπονοείτε αυτό που θέλετε. Αντίθετα, ξεκινήστε τις προτάσεις σας με «εγώ» και εκφράστε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας.

Γίνετε το παράδειγμα

Το σημαντικό δεν είναι μόνο να θέτουμε όρια αλλά να τα τηρούμε και εμείς. Είναι καλό λοιπόν να δίνετε το παράδειγμα και γενικά να φέρεστε στους ανθρώπους, όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται.

Δεν αρκεί απλώς να ακούτε τις επιθυμίες του συντρόφου σας. Χρειάζεται να τις τιμάτε με τις πράξεις και τις αποφάσεις σας. Για παράδειγμα, αν έχετε δημιουργήσει ένα όριο γύρω από το να έχει ο καθένας τον προσωπικό χρόνο του για χαλάρωση είναι σημαντικό να το σέβεστε.

Αν περιμένετε από τον σύντροφό σας να τιμήσει την ανάγκη σας για ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι τότε θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να τους παρέχετε το ίδιο όταν το ζητήσουν. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει μια υγιή, ισορροπημένη σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους κατανοούν.

Προσαρμόστε τα όρια μαζί

Μια άλλη ουσιαστική πτυχή του να θέτεις όρια σε μια σχέση είναι να κατανοήσεις ότι αυτά δεν είναι γραμμένα στην πέτρα. Με άλλα λόγια πρέπει να είσαι έτοιμος για προσαρμογές αφού οι σχέσεις έχουν δυναμική φύση, ενώ παρουσιάζονται και άλλες ατομικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα όρια που θέτετε αρχικά μπορεί να μην παραμένουν πάντα τέλεια.

Όσο εσείς και ο σύντροφος σας εξελίσσεστε μαζί αυτό που κάποτε φαινόταν απαραίτητο όριο μπορεί να πάψει να είναι ή να χρειαστεί να τεθούν νέα όρια. Αυτή η ρευστότητα είναι ένα φυσιολογικό μέρος κάθε σχέσης και επιτρέπει στους δύο συντρόφους να παραμείνουν ευθυγραμμισμένοι με τις τρέχουσες ανάγκες και τα επίπεδα άνεσης του άλλου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τυχόν προσαρμογές σε αυτά τα όρια θα πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται από κοινού. Η μονομερής αλλαγή των ορίων χωρίς να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και αισθήματα προδοσίας ή ασέβειας.

Όταν αισθάνεστε ότι ένα όριο πρέπει να προσαρμοστεί, προσεγγίστε το θέμα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι μια αλλαγή είναι απαραίτητη και ακούστε την οπτική του συντρόφου σας.

Αυτή η προσέγγιση συνεργασίας διασφαλίζει ότι και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι ο άλλος τους ακούει και τους σέβεται. Ενισχύονται τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης στη σχέση.

Να είστε έτοιμοι να φύγετε

Όπως αναφέραμε, ο καθορισμός ορίων σε μια σχέση δεν είναι μόνο ο καθορισμός κανόνων. Έχει να κάνει με το σεβασμό και την εκτίμηση των αναγκών και της ευημερίας του άλλου. Τι συμβαίνει όμως όταν τα όρια παραβλέπονται συνεχώς;

Ο Andrea Bonio, αδειούχος κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής και συγγραφέας σημειώνει: «Οι κοινές αξίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της δύναμης μιας σχέσης. Αν και δεν χρειάζεται να επικαλύπτονται ακριβώς, εάν διαφωνείτε με τις αξίες του άλλου τότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη συμβατότητα».

Όταν ο σύντροφός σας παραβιάζει επανειλημμένα τα όρια που έχετε θέσει μαζί, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι οι ανάγκες σας δεν γίνονται σεβαστές. Αυτή η έλλειψη σεβασμού είναι μια σοβαρή «κόκκινη σημαία» σε κάθε σχέση.

Όχι μόνο υπονομεύει την ευημερία σας, αλλά υποδηλώνει επίσης μια θεμελιώδη αναντιστοιχία σε αξίες και προσδοκίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι κάποιος να αποχωρήσει από την σχέση για να προστατεύσει την συναισθηματική υγεία και τον αυτοσεβασμό του.

Ο τερματισμός μιας σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολος και η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί εν θερμώ και χωρίς σκέψη. Ωστόσο, όταν τα όρια παραβιάζονται σταθερά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, απώλεια εμπιστοσύνης και μια άσχημη δυναμική.

Έχετε κάνει το πρώτο βήμα

Εάν διαβάσετε αυτό το άρθρο φαίνεται ότι σας απασχολεί το θέμα του καθορισμού των ορίων στην σχέση σας. Σίγουρα το γεγονός ότι εξετάζετε τις επιλογές σας δείχνει ότι έχετε κάνει το πρώτο βήμα για μια πιο υγιή σχέση. Να θυμάστε ότι τα όρια τίθενται για να προστατεύσετε την συναισθηματική σας ευημερία και είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για κάθε υγιή σχέση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ