Νέο trend στα social media: Γιατί οι έφηβοι της GEN Z καλύπτουν την μύτη τους στις οικογενειακές φωτογραφίες;

Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας έφηβος είναι να ποζάρει για μια οικογενειακή φωτογραφία, αλλά συχνά οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά να το κάνουν για να απαθανατίσουν μία οικογενειακή στιγμή.

Ωστόσο, οι έφηβοι της Gen Z φαίνεται πως καλύπτουν με τα χέρια τους μέρος του προσώπου τους ώστε να μην φαίνεται ολόκληρο στη φωτογραφία ενώ παράλληλα κάνουν το χατίρι των γονιών να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Η Βενεζουέλα Φιούρι, η κόρη του μποξέρ Τάισον Φιούρι, και η ξαδέλφη της, Βαλεντίνο, φαίνονται σε πολλές οικογενειακές φωτογραφίες να κρύβουν τα πρόσωπά τους από την κάμερα, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται «γιατί;».

«Έπειτα από πολλές προσπάθειες να βγάλω την τέλεια χριστουγεννιάτικη οικογενειακή φωτογραφία, στράφηκα στον έφηβο γιο μου και τελικά τον ρώτησα, “Είναι όλα καλά; Γιατί δεν θα εμφανίζεσαι πια σε οικογενειακές φωτογραφίες τόσο όμορφο αγόρι που είσαι;”», είπε η Μισέλ Χάρις, γονέας ενός αγοριού, στη Sun και πρόσθεσε πως ρώτησε τον γιο της αν τον εκφοβίζουν. Η απάντησή του την εξέπληξε: «Όχι, αλλά θα με πειράξουν αν δημοσιεύσεις φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή μου!»

Οι έφηβοι στις μέρες μας χειρίζονται πολύ καλά το διαδίκτυο και συχνά αναζητούν ντροπιαστικές φωτογραφίες άλλων συνομηλίκων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους «πειράξουν». Το να καλύπτουν εν μέρει λοιπόν οι έφηβοι τα πρόσωπά τους είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν τα πειράγματα.

«Ως γονείς, θέλουμε συχνά να φωτογραφίζουμε τα παιδιά μας σε όλα», είπε η Χάρις. «Το πρώτο τους βήμα, κάθε δόντι, τα σιδεράκια κλπ. και έπειτα περήφανα δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες, χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό για τους εφήβους μας».

Η σύμβουλος γονέων Amanda Jenner θεωρεί πως αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στην άβολη φάση που βρίσκονται οι έφηβοι όταν εμφανίζουν ακμή. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η φάση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης, όπου η αναζήτηση ανεξαρτησίας και η καθιέρωση προσωπικών ορίων είναι βασικά αναπτυξιακά ορόσημα», είπε στη Sun.

Ωστόσο, το διαδίκτυο μπορεί να είναι «σκληρό» για τους εφήβους, πρόσθεσε, ειδικά όταν οι αφιλτράριστες ή μη επεξεργασμένες φωτογραφίες τους αναρτώνται από τον γονέα στο Facebook. Το «κάλυμμα της μύτης», λοιπόν, τους επιτρέπει να είναι σε μια φωτογραφία για να κάνουν τους γονείς τους ευτυχισμένους, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία τους.

«Είναι πολύ λυπηρό που δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε με άνεση τις οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δυστυχώς έτσι είναι σήμερα τα πράγματα», είπε η Jenner.

Παλιότερα, οι φωτογραφίες βρίσκονταν απλώς σε ένα άλμπουμ και τις δείχναμε σε άλλους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θυμάται η Χάρις, αλλά στον σημερινό ψηφιακό κόσμο τα πράγματα είναι αλλιώς. «Ίσως θα έπρεπε να ζητάμε από τους εφήβους μας τη συγκατάθεσή τους και να κάνουμε διαπραγματεύσεις για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε», είπε η Χάρις. «Σε τελική ανάλυση, ούτε εγώ θα ένιωθα άνετα να μοιραζόμουν μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία μου στο διαδίκτυο — έτσι;», κατέληξε η μητέρα.

Πηγή: FOXreport.gr

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα αποκαλύπτει τι λαχταράτε κρυφά στον έρωτα

Netflix: 5 χειμωνιάτικες σειρές για να κάνετε το καλύτερο binge watching το Σαββατοκύριακο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ