NASA: Η πρώτη έγχρωμη, υπέρυθρη εικόνα του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb

Η πρώτη ματιά στο πώς το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το σύμπαν έφτασε. Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA δημιούργησε τη βαθύτερη και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού σύμπαντος μέχρι σήμερα. Γνωστή ως το πρώτο βαθύ πεδίο του Webb, αυτή η εικόνα του σμήνους γαλαξιών SMACS 0723 παρουσιάζει μοναδικές λεπτομέρειες.

Χιλιάδες γαλαξίες – συμπεριλαμβανομένων των πιο αμυδρών αντικειμένων που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο υπέρυθρο – εμφανίστηκαν χάρη στο τηλεσκόπιο Webb για πρώτη φορά. Αυτό το κομμάτι του απέραντου σύμπαντος καλύπτει ένα κομμάτι ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον στο έδαφος.

Αυτό το βαθύ πεδίο, που τραβήχτηκε από την κάμερα NIRCam του Webb, είναι ένα σύνθετο υλικό κατασκευασμένο από εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος. Η φωτογραφία αποτελείται από εικόνες που λαμβάνονται σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός κατά τη διάρκεια 12,5 ωρών. Τα βαθύτερα πεδία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble χρειάστηκαν εβδομάδες για να καταγραφούν.

Η εικόνα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η συνδυασμένη μάζα αυτού του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως βαρυτικός φακός, μεγεθύνοντας πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω από αυτό. Η NIRCam του Webb έχει φέρει σε ευκρίνεια αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες – έχουν μικροσκοπικές, αμυδρά δομές που δεν έχουν ξαναφανεί ποτέ πριν, συμπεριλαμβανομένων αστρικών σμηνών και διάχυτων χαρακτηριστικών. Οι ερευνητές θα αρχίσουν σύντομα να μαθαίνουν περισσότερα για τις μάζες, τις ηλικίες, τις ιστορίες και τις συνθέσεις των γαλαξιών, καθώς ο Webb αναζητά τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν.

Αυτή η εικόνα συγκαταλέγεται στις πρώτες έγχρωμες εικόνες του τηλεσκοπίου. Η πλήρης σουίτα των φωτογραφιών θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, 12 Ιουλίου, από τις 10:30 π.μ. EDT, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής της NASA.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε την εκπληκτική πρώτη εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις πρώτες εικόνες και είναι η βαθύτερη άποψη του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η παρουσίαση έγινε στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης προεπισκόπησης με τον διαχειριστή της NASA Bill Nelson. «Είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Νέλσον.

Η εικόνα, που λήφθηκε από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb, αποτελείται από εικόνες που λαμβάνονται σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός κατά τη διάρκεια 12,5 ωρών. Τα βαθύτερα πεδία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble χρειάστηκαν εβδομάδες για να καταγραφούν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ