Μυστηριώδεις σφαίρες στον βυθό του Ειρηνικού είναι εξωγήινες, λέει καθηγητής του Χάρβαρντ – Τώρα κι άλλοι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό

Οι ισχυρισμοί ενός καθηγητή του Χάρβαρντ ότι οι μεταλλικές σφαίρες που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον ωκεανό μπορεί να έχουν κατασκευαστεί από εξωγήινους τέθηκαν για μία ακόμη φορά υπό αμφισβήτηση.

Τον Ιούλιο, ο Avi Loeb, διευθυντής ενός κέντρου Υπολογιστικής-αστροφυσικής στο Χάρβαρντ, είπε ότι οι σφαίρες ανασύρθηκαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν ότι απέμεινε από έναν μετεωρίτη που εξερράγη κοντά στη Γη το 2014.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Χάρβαρντ, η περίεργη χημική τους σύνθεση υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι κάποιου είδους εξωγήινη τεχνολογία.

Η δήλωση προκάλεσε κριτική από τμήμα της επιστημονικής κοινότητας καθώς κρίθηκε ότι ο Loeb έκανε μία πολύ τολμηρή και βιαστική εκτίμηση.

Τώρα, μια ανάλυση μπορεί να προσφέρει μια άλλη εξήγηση για τις μυστηριώδεις σφαίρες: Μπορεί απλώς να είναι ένα παρακλάδι της καύσης άνθρακα.

Σφαίρες από βιομηχανικά απόβλητα

Ο Patricio Gallardo, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέλυσε σε μελέτη τη χημική σύνθεση της τέφρας του άνθρακα, ενός απόβλητου προϊόντος που άφησε πίσω του η καύση του άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ατμομηχανές.

Ως αναφορά, ο Gallardo χρησιμοποίησε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων άνθρακα-χημικών που ονομάζεται Coalqual. Η ανάλυσή του διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις σιδήρου, νικελίου, βηρυλλίου, λανθανίου και ουρανίου που αναφέρθηκαν από τον Loeb και τους συνεργάτες του στις μεταλλικές σφαίρες ήταν «σύμφωνες με τις προσδοκίες από τέφρα άνθρακα από μια βάση δεδομένων χημικής σύνθεσης άνθρακα».

«Δεν ευνοείται η προέλευση από μετεωρίτη», σημείωσε ο Gallardo. «Λοιπόν, πράγματι ανακάλυψαν στοιχεία ενός τεχνολογικού πολιτισμού… ακριβώς εδώ στη Γη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ ο Caleb Sharf, ο ανώτερος επιστήμονας Αστροβιολογίας στο Ames Center της NASA.

Σε μια ανάρτηση στο Medium που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Loeb είπε ότι η θεωρία της τέφρας άνθρακα «βασίστηκε σε σχόλια χωρίς αναφορά που εξέταζαν επιφανειακά μερικά στοιχεία από τα δεκάδες που αναλύσαμε».

«Για να είναι επιστημονικά αξιόπιστος, οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός πρέπει να αναπαράγει τη μετρούμενη αφθονία όλων των στοιχείων και, ειδικότερα, να καταδεικνύει την απώλεια πτητικών στοιχείων — όπως προκύπτει από το έγγραφό μας», συνέχισε ο διευθυντής του Χάρβαρντ.

Μάλιστα προχώρησε σε συγκεκριμένες διαψεύσεις σε σημεία της ανάλυσης. Επικαλέστηκε το μέλος της ομάδας του, τον Jim Lem, επικεφαλής του Τμήματος Μηχανικής Εξόρυξης στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, που είπε: «Η περιοχή όπου έγινε η αποστολή, δεν πρέπει να έχει ορυκτό άνθρακα». Επίσης είπε ότι οι σφαίρες είχαν περισσότερο σίδηρο παρά τέφρα άνθρακα.

σφαίρες BeLaU
Το εσωτερικό των σφαιρών BeLaU

Από πού προήλθαν οι μυστηριώδεις μεταλλικές σφαίρες;

Η απόφαση του Loeb να αναζητήσει αυτές τις σφαίρες προήλθε από ένα υψηλού επιπέδου ρίσκο. Οι New York Times ανέφεραν ότι η ομάδα του επιστήμονα είχε αποκαλύψει μερικώς διαβαθμισμένα κρατικά αρχεία που ανέφεραν ότι ένα αντικείμενο είχε εκραγεί κοντά στη Γη το 2014.

Η ανάλυσή τους, καθώς και μια επιστολή από τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, υποδείκνυαν ότι η πύρινη σφαίρα θα μπορούσε να είχε προέλθει από ένα αντικείμενο που είχε ταξιδέψει από το διαστρικό διάστημα, ανέφεραν οι Times.

Αυτό άφησε έκανε τον Loeb να αναρωτιέται αν το αντικείμενο του 2014 ήταν εξωγήινος αισθητήρας, σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Για να δοκιμάσει τη θεωρία του, ανέφεραν οι Times, ο Loeb έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσει τα συντρίμμια από το αντικείμενο, το οποίο θα είχε προσγειωθεί κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Με την χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων που έλαβε μέσω κρυπτονομισμάτων ο διευθυντής του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε μία μαγνητική «τσουγκράνα» που μπορούσε να βυθιστεί κάτω από χιλιάδες χιλιόμετρα νερού.

Avi Loeb
Ο Avi Loeb (δεξιά) κατά τον καθαρισμό των εργαλείων για την ανάσυρση των σφαιρών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ενασχόληση του Loeb με το κυνήγι εξωγήινων. Στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι το Oumuamua, ένα σπάνιο διαστρικό βραχώδες αντικείμενο με σχήμα πούρου που πετούσε με ένα παράξενο μοτίβο καθώς περνούσε από τη Γη, ήταν πιθανώς ένα κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας. Ο ισχυρισμός αυτός έχει αμφισβητηθεί έντονα.

Η αποστολή στην Παπούα Νέα Γουινέα θα μπορούσε να είχε αποτύχει εάν οι σφαίρες δεν ήταν μαγνητικές, σημείωσαν οι Times. Αλλά η ομάδα ανακάλυψε εκατοντάδες μεταλλικές σφαίρες. Αυτές οι μικροσκοπικές σφαίρες είναι το σήμα -κατατεθέν που αφήνουν πίσω οι βράχοι όταν καίγονται και λιώνουν στην ατμόσφαιρα.

Πέντε από τις 57 σφαίρες που αναλύθηκαν από τη δέσμη ήταν πράγματι περίεργες, είπαν ο Loeb και οι συνεργάτες του σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Κατασκευάστηκαν από περίσσεια βηρυλλίου, λανθανίου και ουρανίου, μια σύνθεση που συναντάται για πρώτη φορά, ανέφερε η εφημερίδα. Επιπλέον η εφημερίδα εξήγησε ότι οι σφαίρες έφεραν περίεργα ισότοπα σιδήρου, εκδοχές ατόμων, τα οποία συνολικά «υποστήριζαν τη διαστρική προέλευσή τους».

Αυτές οι πέντε σφαίρες, ονομάστηκαν BeLaU από τον Loeb και τους συνεργάτες του, που έδωσαν την δική τους εκτίμηση. Σημείωσαν στο έγγραφό τους ότι αυτές οι σφαίρες «μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια εξωγήινη τεχνολογική προέλευση». Ωστόσο υπογράμμισαν ότι η εκτίμηση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Τα θραύσματα «θα μπορούσαν να είναι ένα διαστημόπλοιο από άλλο πολιτισμό ή κάποιο τεχνολογικό gadget», είπε ο Loeb στο CBS News.

σφαίρες BeLaU
Το εσωτερικό των σφαιρών BeLaU

Μια αμφιλεγόμενη άποψη

Πολλοί επιστήμονες απομακρύνθηκαν γρήγορα από την ερμηνεία του Loeb και των συναδέλφων του. Κάποιοι συμφώνησαν ότι η παράξενη σύνθεση των σφαιριδίων BeLaU θα μπορούσε να υποδηλώνει εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι ήταν αναγκαστικά εκτός του ηλιακού συστήματος. Άλλοι επιστήμονες, που ανέλυσαν το αντικείμενο του 2014, διαφώνησαν ότι θα προερχόταν από το διαστρικό διάστημα και εκτίμησαν ότι η σύνθεση των σφαιρών θα μπορούσε να προέρχεται από το ηλιακό σύστημα.

Ο Loeb διαφωνούσε με όσους αποκαλούσε «τεμπέληδες κριτικούς» του. Ο διευθυντής του Χάρβαρντ είπε στο Business Insider ότι η τέφρα του άνθρακα δεν θα ήταν αρκετά μαγνητική για να συλλεχθεί από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε και είχε μαγνήτες.

Επιπλέον είπε ότι η ανάλυση της ομάδας του που συγκρίνει τη σύνθεση των σφαιρών με τέφρα άνθρακα, που διεξήχθη από τους συνεργάτες του Stein Jacobsen στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τον Roald Tagle από την Bruker Corporation στη Γερμανία, «βρήκε ότι τα δύο είναι εντελώς διαφορετικά σε πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του πυριτίου ή του αλουμινίου».

σφαίρες BeLaU
Οι σφαίρες κατά την ανάσυρση τους από τον βυθό του Ειρηνικού

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχέονται αυτά τα δύο. Είμαστε σε σύγχυση ακόμη και που προτάθηκε η σύνδεση των σφαιρών μας με την τέφρα άνθρακα», είπε ο Loeb.

Πρόσθεσε ότι οι ερευνητικές του ομάδες ανέλυαν το υπόλοιπο 93% των σχεδόν 800 σφαιριδίων που συλλέχθηκαν. «Είναι έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος θα δηλώσει αποφασιστικά ότι οι σφαίρες είναι τέφρα άνθρακα χωρίς να έχει πρόσβαση στα υλικά», τόνισε ο διευθυντής του Χάρβαρντ.

Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για να προσδιοριστεί η φύση των σφαιριδίων είναι μέσω μιας προσεκτικής επιστημονικής ανάλυσης, την οποία διεξάγουμε αυτή τη στιγμή με τα καλύτερα όργανα στον κόσμο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ