Η NASA σταματάει όλες τις αποστολές στον Άρη, με άμεση ισχύ – Αυτός είναι ο λόγος

Ο Άρης εξαφανίστηκε από τον ουρανό πάνω από τη Γη το Σάββατο (18 Νοεμβρίου) όταν ο Κόκκινος Πλανήτης προφανώς καταβροχθίστηκε από τον ήλιο. Μην πανικοβάλλεστε, αυτή η εξαφάνιση μπορεί να φαίνεται δραματική, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της  μετάβασης του Άρη στην αντίθετη πλευρά του ήλιου από τη Γη κατά η διάρκεια ενός γεγονότος που οι αστρονόμοι ονομάζουν ηλιακή σύνοδο.

Σύμφωνα με το In the Sky, ο Άρης θα χωρίζεται από τον Ήλιο μόλις λιγότερο από μία μοίρα καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στο αστέρι. Και τα δύο σώματα θα βρίσκονται στον αστερισμό του Ζυγού. Μετά από αυτό, ο Κόκκινος Πλανήτης θα είναι απαρατήρητος για αρκετές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ηλιακής συνόδου, ενός γεγονότος που η Γη και ο Άρης βιώνουν κάθε δύο γήινα χρόνια, οι δύο πλανήτες θα βρίσκονται επίσης στον μεγαλύτερο διαχωρισμό τους. Ο Άρης και η Γη συνήθως χωρίζονται από μια μέση απόσταση περίπου 140 εκατομμυρίων μιλίων (225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων). Κατά τη διάρκεια της ηλιακής συνόδου, η Γη και ο Άρης θα απέχουν περίπου 235 εκατομμύρια μίλια, περισσότερο από δυόμισι φορές τη μέση απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και του ήλιου. Η ηλιακή σύνοδος του Άρη δεν είναι σημαντική μόνο για τους παρατηρητές ουρανού. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η NASA χειρίζεται ρομπότ όπως τα ρόβερ Curiosity και Perseverance στην επιφάνεια του Άρη, καθώς και το ελικόπτερο Ingenuity πάνω από την άγονη και άνυδρη όψη του, και φυσικά διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της ηλιακής σύνδεσης, οι ελεγκτές αποστολών στη Γη χάνουν την επαφή με τις ρομποτικές αποστολές στον Άρη. Τα Rovers σταματούν, το Ingenuity είναι προσγειωμένο και τα διαστημόπλοια δεν μεταδίδουν δεδομένα πίσω στη Γη. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η πιθανότητα να περάσει μια μερική εντολή που παρεμβαίνει στις λειτουργίες των ρομπότ ή του διαστημικού σκάφους.

«Η NASA θα σταματήσει να στέλνει εντολές στον στόλο της στον Άρη για δύο εβδομάδες, από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, ενώ η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ήλιου. Ονομάζεται ηλιακή σύνοδος του Άρη, αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο χρόνια», η NASA αναφέρει σε  δήλωση. «Οι αποστολές σταματούν επειδή το καυτό, ιονισμένο αέριο που αποβάλλεται από το στέμμα του ήλιου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει τα ραδιοφωνικά σήματα που αποστέλλονται από τη Γη στο διαστημόπλοιο της NASA στον Άρη, οδηγώντας σε απροσδόκητες συμπεριφορές».

Τα σήματα προς τον Άρη σταμάτησαν το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου και θα επαναληφθούν στις 25 Νοεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει πως οι αποστολές του Άρη σταματούν, θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις επιφανειακές συνθήκες του Άρη, τον καιρό και την κίνηση της άμμου στην επιφάνεια του πλανήτη.

“Οι ομάδες αποστολής μας έχουν περάσει μήνες προετοιμάζοντας λίστες υποχρεώσεων για όλα τα διαστημόπλοιά μας στον Άρη”,  δήλωσε ο διευθυντής του Mars Relay Network  Roy Gladden. «Θα είμαστε ακόμα σε θέση να ακούσουμε νέα τους και να ελέγξουμε την κατάσταση τους τις επόμενες εβδομάδες».

Τους επόμενους μήνες ο Άρης θα αναδυθεί από την ευρεία πλευρά του ήλιου και θα είναι ορατός για όλο και μεγαλύτερες περιόδους στον ουρανό πριν από την αυγή. Σε περίπου ένα χρόνο θα φτάσει σε αντίθεση, οπότε ο Άρης θα είναι ορατός για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας πάνω από τη Γη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ