Meta: Φόβοι για την δράση παιδόφιλων λόγω της νέας κρυπτογραφικής τεχνολογίας σε Facebook και Instagram

Η Meta κυκλοφόρησε νέα τεχνολογία κρυπτογράφησης για ηλεκτρονικά μηνύματα στο Facebook και το Instagram, παρά τις διαμαρτυρίες πρώην υπαλλήλων που λένε ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση έχει καταστήσει πιο δύσκολο τον εντοπισμό των διαδικτυακών παιδεραστών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Meta, ενεργοποίησε την κρυπτογράφηση για απευθείας μηνύματα στο Facebook και το Instagram ως μέσο για τη διασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα εμποδίζουν οποιονδήποτε εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη να δει τα περιεχόμενα της επικοινωνίας.

Το λανσάρισμα ήρθε τέσσερα χρόνια αφότου ανακοινώθηκε αρχικά και η πράξη αυτή ήταν ένα σημαντικό ”μήλον της έριδος” μέσα στις τάξεις της εταιρείας. Ο πρώην διευθυντής μηχανικών David Erb παραιτήθηκε από τη Meta το 2019 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία αυτή, όπως αποκάλυψε στην Wall Street Journal σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ενώ βρισκόταν στη Meta, ο Εrb εξέφρασε την ανησυχία του στους ανωτέρους, ότι η κρυπτογράφηση απευθείας μηνυμάτων στο Facebook θα προστατεύσει τους παιδόφιλους και τους παιδεραστές.

Οι επικριτές φοβούνται ότι οι επίδοξοι παιδόφιλοι μπορούν να εντοπίσουν παιδιά μέσω της λειτουργίας «Άνθρωποι που μπορείς να ξέρεις» του Facebook, η οποία προσφέρει προτάσεις πιθανών φίλων που μπορούν να προστεθούν μέσω ενός διαδικτυακού κοινωνικού κύκλου. «Ήταν εκατό φορές χειρότερο από ό,τι περίμενε κανείς από εμάς», είπε ο Erb. «Υπήρχαν εκατομμύρια παιδεραστές με στόχο δεκάδες εκατομμύρια παιδιά».

Τα παραδείγματα που αναζωπυρώνουν τις αντιδράσεις

Τον Μάιο του 2020, ο Karl Quitter, ένας άνδρας από την περιοχή του Σικάγο, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο, “Mathew Jones”, για να ζητήσει σεξουαλικά ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεο τουλάχιστον εννέα έφηβων κοριτσιών, με έδρα τις Φιλιππίνες μέσω Facebook.

Ο Quitter εκμεταλλεύτηκε την οικονομική δυσκολία των θυμάτων, χρησιμοποιώντας μεταφορές χρημάτων στις οικογένειες των θυμάτων για να δελεάσει τα κορίτσια να τραβήξουν τις σεξουαλικές εικόνες, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Σε ένα μήνυμα με ένα 16χρονο θύμα το 2020, ο Quitter υποσχέθηκε να στείλει χρήματα στην οικογένειά της για φάρμακα και φαγητό, εάν συμμορφωνόταν με τα αιτήματά του.

«Αν κάνεις αυτό που σου λέω… θα φροντίσω να αγοράσεις φαγητό για 2 εβδομάδες και τα φάρμακά σου», ανέφερε ο Quitter στο μήνυμα. «Σκέψου τη μικρή σου αδερφή ότι μπορεί να τρώει για 2 εβδομάδες καθημερινά 3 γεύματα την ημέρα και θα γίνεις καλά». Οι ερευνητές του Facebook επισήμαναν τα μηνύματα του Quitter και τα παρέδωσαν στις αρχές, σύμφωνα με το Journal.

Ο Quitter, 58 ετών, ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση.

Ένας ερευνητής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που ενεπλάκη στην υπόθεση Quitter είπε στο Journal ότι «η ικανότητα της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Facebook να έχει πρόσβαση στα μηνύματα ήταν καθοριστική για τη σύλληψη»Ένας τυχαίος άγνωστος δεν θα πρέπει να μπορεί -από την πρώτη επαφή- να πηγαίνει σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες με έναν ανήλικο», είπε στο Journal ο Μπράιαν Φιτζέραλντ, επικεφαλής του γραφείου της Εσωτερικής Ασφάλειας στο Σικάγο.

Τον Μάρτιο του 2022, ο 17χρονος Jordan DeMay από το Μίσιγκαν αυτοκτόνησε, αφού έπεσε θύμα μιας συνωμοσίας εκβιασμού που φέρεται να σχεδίασαν τρεις Νιγηριανοί άνδρες που χρησιμοποίησαν το Instagram για να ζητήσουν γυμνές φωτογραφίες του. Στη συνέχεια απείλησε ότι θα στείλει τις γυμνές φωτογραφίες του στους φίλους του αν δεν πλήρωνε χρήματα.

Ο λογαριασμός μιας γυναίκας είχε χακαριστεί και πουλήθηκε σε έναν Νιγηριανό, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποίησε το προφίλ για να αναγκάσει νεαρούς άνδρες να του στείλουν γυμνές εικόνες του εαυτού τους. Όταν ο DeMay δεν είχε τα χρήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εκβιαστών, απείλησαν να στείλουν τις γυμνές εικόνες στους φίλους και την οικογένειά του, σύμφωνα με τις αρχές.

Η απάντηση της Meta

Ο Andy Stone, εκπρόσωπος της Meta, δήλωσε στην The Post: «Οι πρώην εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τους».

«Η αλήθεια είναι ότι, ενώ είχαμε επενδύσει εδώ και καιρό στις προσπάθειες για την ασφάλεια των παιδιών, το 2018 ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις συστάσεις για δυνητικά ύποπτους ενήλικες, συνεχίσαμε τις συνεχείς προσπάθειες για την κατάργηση μεγάλων ομάδων λογαριασμών που παραβιάζουν τους όρους χρήσης και ακόμη υποστηρίξαμε μια επιτυχημένη καμπάνια για ενημέρωση του Κέντρου για Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά στις Ηνωμένες πολιτείες, που αναφέρουν την κάλυψη πολλών περιπτώσεων παιδοφιλίας, οι οποίες στο παρελθόν δεν είχαν συμπεριληφθεί», είπε ο Στόουν απαντώντας στους ισχυρισμούς του Erb.

Ο Stone είπε στην The Post ότι η εταιρεία προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο.

Η Meta «έχει περάσει χρόνια αναπτύσσοντας ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο Facebook και το Instagram για την πρόληψη και την καταπολέμηση της κατάχρησης ή της παράνομης δραστηριότητας», δήλωσε ο Stone.

«Προσφέρουμε επίσης πολλά εργαλεία ανθεκτικά στην κρυπτογράφηση για να βοηθήσουμε τους εφήβους να διατηρούνται ασφαλείς», όπως η επιλογή αναφοράς ύποπτων περιπτώσεων στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και τα Εκμεταλλευόμενα Παιδιά της Αμερικής (NCMEC).

«Συνήθως παρέχουμε περισσότερες αναφορές στο NCMEC από άλλους, και δεδομένων των συνεχιζόμενων επενδύσεών μας, αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Stone.

Ο Stone αρνήθηκε επίσης έναν ισχυρισμό από έναν πρώην υπάλληλο της Meta που είπε στο Journal ότι η εταιρεία αρνήθηκε να δημιουργήσει εξαιρέσεις στην πλήρη κρυπτογράφηση, επειδή θα απαιτούσε από το προσωπικό να αφιερώσει χρόνο και πόρους για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

«Η ιδέα ότι η απόφαση για κρυπτογράφηση ή μη κρυπτογράφηση των μηνυμάτων για εφήβους βασίστηκε τελικά σε κάποιο είδος εξοικονόμησης κόστους είναι προφανώς παράλογη», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής επικοινωνών της Μeta.

Πηγή: FOXReport.gr

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπεις πρώτα αποκαλύπτει εάν είσαι φιλικός ή συναισθηματικά ασταθής

Netflix: Ο Berlin του La Casa de Papel επιστρέφει στις ληστείες στις 29/12 – «Ο ρόλος έγινε μέρος του εαυτού μου» λέει ο Αλόνσο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ