Γνωρίστε την Tong Tong: Είναι το πρώτο παιδί ΑΙ – Συμπεριφέρεται όπως ένα 3χρονο κορίτσι

Μπορεί να μοιάζει και να συμπεριφέρεται σαν ένα μικρό κορίτσι, αλλά αυτή η οντότητα ίσως είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου (BIGAI) αποκάλυψαν πρόσφατα την Tong Tong, που σημαίνει “κοριτσάκι”, η οποία ονομάστηκε το πρώτο παιδί τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το παιδί AI μπορεί να αναθέτει στον εαυτό του καθήκοντα, να μαθαίνει αυτόνομα και να εξερευνά το περιβάλλον του. Αν και όλα αυτά ακούγονται σαν την πλοκή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Ο Δημιουργός» (The Creator), οι μηχανικοί της Tong Tong τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βιώσει ακόμη και συναισθήματα.

Σε ένα βίντεο, οι επιστήμονες του BIGAI λένε ότι «η Tong Tong έχει τη δική της χαρά, θυμό και λύπη».

Τι είναι η Tong Tong

Η Tong Tong παρουσιάστηκε στην έκθεση Frontiers of General Artificial Intelligence Technology Exhibition που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στα τέλη Ιανουαρίου. Σε αντίθεση με τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που ίσως έχετε δει σε ταινίες -όπως ο Εξολοθρευτής- η Tong Tong δεν έχει φυσική μορφή.

Η οντότητα τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει και λειτουργεί μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον με το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει. Οι δημιουργοί της λένε ότι η Tong Tong επιδεικνύει τη νοημοσύνη και τις ικανότητες ενός παιδιού τριών ή τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «South China Morning Post», οι επισκέπτες του συνεδρίου ήταν σε θέση να μιλήσουν με την Tong Tong και να της αναθέσουν εργασίες.

Για παράδειγμα, ζητώντας από την Tong Tong να τακτοποιήσει, εκείνη πήγαινε και διόρθωνε μια στραβή κορνίζα. Αν η εικόνα ήταν πολύ ψηλά, τότε η Tong Tong θα έβρισκε ένα σκαμπό προκειμένου να την φτάσει χωρίς κάποια άλλη βοήθεια. Αν ένας άνθρωπος έριχνε κάποιο υγρό στο πάτωμα του εικονικού δωματίου, η Tong Tong ήταν σε θέση να συμπεράνει ότι αυτό χρειαζόταν συμμάζεμα και θα έβρισκε μια πετσέτα για να το καθαρίσει.

Αναθέτει εργασίες στον εαυτό της

Το πιο μοναδικό χαρακτηριστικό της Tong Tong, ωστόσο, είναι η ικανότητά της να αναθέτει μόνο της εργασίες.

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT ή το Bard της Google, ανταποκρίνονται μόνο σε εργασίες που τους έχουν τεθεί από ανθρώπους και δεν θα ενεργήσουν αν δεν τους ζητηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα πιο προηγμένα ρομπότ δεν ενεργούν με πραγματικά αυτόνομο τρόπο.

Ορισμένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Ameca, που αποκαλείται «το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο», λειτουργούν με ένα σύστημα «Human-in-the-Loop», όπου ένας άνθρωπος πρέπει να δίνει οδηγίες για να τις εκτελεί το ρομπότ.

Τα πιο αυτόνομα συστήματα, όπως τα drones με όπλα και άλλα ρομποτικά οπλικά συστήματα, χρησιμοποιούν το σύστημα «human in the loop». Αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εκτελεί ορισμένες εργασίες μόνη της, αλλά ένας άνθρωπος εξακολουθεί είτε να δίνει την τελική εξουσιοδότηση, είτε να ορίζει τις παραμέτρους, είτε να μπορεί να ακυρώσει την ενέργεια.

Δεν είναι σαφές αν η Tong Tong ισοδυναμεί με ένα πραγματικά αυτόνομο ρομπότ, αλλά οι δημιουργοί του φαίνεται να υπονοούν ότι είναι πολύ πιο ανεξάρτητο από άλλες ΑΙ.

Σύμφωνα με το BIGAI, η Tong Tong είναι σε θέση να ορίζει νέα καθήκοντα για τον εαυτό της με βάση τις αξίες και την κοινή λογική που μοιάζουν με τους ανθρώπους.

Το βίντεο που δημοσίευσε η BIGAI αναφέρει: «Η Tong Tong διαθέτει μυαλό και προσπαθεί να κατανοήσει την κοινή λογική που διδάσκεται από τους ανθρώπους. Διακρίνει το σωστό από το λάθος, εκφράζει τη στάση της σε διάφορες καταστάσεις και έχει τη δύναμη να διαμορφώνει το μέλλον».

Στην έκθεση, ο διευθυντής της BIGAI, Zhu Songchun, παρουσίασε επίσης «το τεστ Tong», το οποίο προορίζεται ως αντικατάσταση του «τεστ Turing» για τη γενική τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ το τεστ Turing ρωτά αν ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αν μιλάει σε μια τεχνητή νοημοσύνη ή σε ένα ρομπότ, το τεστ Tong εξετάζει ένα πολύ ευρύτερο σύνολο παραμέτρων. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα μπορεί να «μαθαίνει και να εκτελεί εργασίες σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, με γνώμονα τις αξίες και την κατανόηση της αιτιότητας».

«Για να προχωρήσουμε προς τη γενική τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να δημιουργήσουμε οντότητες που μπορούν να κατανοήσουν τον πραγματικό κόσμο και να διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων» τόνισε ο Zhu στην εφημερίδα South China Morning Post.

πηγή: FOXreport.gr

«Πού είναι όλοι;» – Ξετυλίγοντας το μυστήριο με το Παράδοξο του Φέρμι

«Το νεκρό ίντερνετ»: Η θεωρία συνομωσίας που υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο πέθανε το 2016

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ