Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε νέα start up τεχνητής νοημοσύνης – «Στόχος η κατανόηση της πραγματικότητας»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter και CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέα startup τεχνητής νοημοσύνης. Η νέα εταιρεία ονομάζεται «xAI» και θα στελεχωθεί από μια ομάδα προγραμματιστών που έχουν εργαστεί σε εταιρείες από την Google που ανήκει στην Alphabet έως τη Microsoft και την OpenAI.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «χτύπησε» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ναπολέων ο Μακρόν, πολεμιστής ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το BBC, ο Έλον Μασκ στο παρελθόν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να σταματήσει και ότι ο συγκεκριμένος τομέας χρειάζεται ρύθμιση.

«Ανακοινώνω τον σχηματισμό της xAI με στόχο την κατανόηση της πραγματικότητας» έγραψε ο Έλον Μασκ στο Twitter.

Τεχνητή νοημοσύνη: «Η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για τις αλλαγές» – «Καμπανάκι» από Έλληνα καθηγητή του MIT

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές πόση χρηματοδότηση έχει η νέα αυτή start up, ποιοι είναι οι στόχοι της ή σε ποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης θα επικεντρωθεί. Ο ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει ότι στόχος της «xAI» είναι «να κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος».

Περισσότερες πληροφορίες για την «xAI» αναμένονται την Παρασκευή 14 Ιουλίου, καθώς έχει διοργανωθεί εκδήλωση στο Twitter Spaces.

Ο Έλον Μασκ ήταν ένας από τους αρχικούς υποστηρικτές του OpenAI, το οποίο δημιούργησε την δημοφιλή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, το ChatGPT. Όμως η σχέση του δισεκατομμυριούχου με την εταιρεία δεν είναι πλέον καλές. Μάλιστα έχει επικρίνει το ChatGPT για μια φιλελεύθερη προκατάληψη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το TruthGPT», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Φεβρουάριο.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter και CEO της Tesla διαφωνεί επίσης με τον τρόπο λειτουργίας του ChatGPT και τη στενή του σχέση με τη Microsoft. «Φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι κάτι μπορεί να είναι μη κερδοσκοπικό, ανοιχτού κώδικα και με κάποιο τρόπο να μεταμορφώνεται σε κερδοσκοπικό, κλειστού κώδικα», είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο CNBC.

Τον Μάρτιο ο Μασκ υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή που ζητούσε να σταματήσει το “Giant AI Experiments”, η οποία μέχρι σήμερα έχει περίπου 33.000 υπογραφές. Σε μια συνέντευξη στο BBC τον Απρίλιο, τόνισε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης για πάνω από μια δεκαετία.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας ρυθμιστικός φορέας για την επίβλεψη της τεχνητής νοημοσύνης για να βεβαιωθεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό» είχε δηλώσει.

Ο Μασκ έχει επίσης αντιπαρατεθεί σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης λόγω των δεδομένων που χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύουν τα chatbots – το λογισμικό που μαθαίνει πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι συλλέγοντας μάζες δεδομένων από διάφορες πηγές για να τροφοδοτήσει τις γνώσεις και τα στυλ αλληλεπίδρασής του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ