Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα, το 2004, η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τον θάνατο του Ούγγρου ποδοσφαιριστή της Μπενφίκα, Μίκλος Φεχέρ, μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

2004    Στις καθυστερήσεις του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες-Μπενφίκα ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα, Μίκλος Φεχέρ δέχεται την κίτρινη κάρτα του διαιτητή για καθυστέρηση.

Αμέσως μετά παθαίνει ανακοπή καρδιάς, σωριάζεται στον αγωνιστικό χώρο και πεθαίνει. Είναι ο δεύτερος διεθνής παίκτης που χάνει τη ζωή του εν ώρα αγώνα μέσα σε επτά μήνες, καθώς είχε προηγηθεί ο θάνατος του Καμερουνέζου, Μαρκ Βιβιάν Φοέ στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας στην Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο.

1998    Η ΕΟΚ αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του, εβρισκόμενοι στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970

1995    Ο Ερίκ Καντονά αποβάλλεται στον αγώνα Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο, επιτίθεται και κλωτσά οπαδό των γηπεδούχων. Ο Καντονά θα τιμωρηθεί με 20.000 λίρες πρόστιμο και φυλάκιση 2 εβδομάδων.

1992    Ο Βρετανός Steve Backley γίνεται ο πρώτος αθλητής που ρίχνει το νέο βελτιωμένο ακόντιο πάνω από 90 μέτρα (91 μέτρα) σε αγώνες στο Aukland της Νέας Ζηλανδίας.

1989    Στην πέμπτη του σεζόν στο NBA ο Μάικλ Τζόρνταν σημειώνει τον 10.000ό πόντο στην καριέρα του και γίνεται ο δεύτερος μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεν που φτάνει τόσο γρήγορα την επίδοση αυτή.

1988    Σημειώνεται ο 5.000.000ός πόντος στο NBA με 3ποντο από τον Rickie Green της Utah Jazz.

1949    Τα πρώτα βραβεία EMMY παρουσιάζονται στο Hollywood Athletic Club.

1947    Οι Thomas T. Goldsmith, Jr και Estle Ray Mann καταθέτουν αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για μία “μηχανή διασκέδασης καθοδικού σωλήνα”. Δύο χρόνια μετά, στις 14 Δεκεμβρίου 1948, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ θα την κάνει δεκτή.

Η πατέντα περιγράφει μία μηχανή μέσα στην οποία ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί διακόπτες και κουμπιά για να πυροβολεί “αεροπλανικούς” στόχους. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ο William Higinbotham θα δημιουργήσει ένα παιγνίδι χρησιμοποιώντας ένα παλμογράφο και έναν αναλογικό υπολογιστή με τίτλο “Tennis For Two” (Τένις για Δύο).

1924    Ξεκινούν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας, οι οποίοι αρχικά ονομάζονταν “Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ”. Συμμετέχουν 281 αθλητές και 13 αθλήτριες από 16 χώρες.

1878    Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας σκακιού μέσω τηλεφώνου μεταξύ των F. Thomson και J. Cooper.

Πηγή: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ