Η σχέση ζωής του Σάντος με τον Ρονάλντο: Όταν ο «πατέρας» τράβηξε το αυτί στον «γιο» του – «Γέρο, νικήσαμε»

«Έχω πολύ στενή σχέση μαζί του. Η ανθρώπινη πτυχή της σχέσης μας, δεν παρερμηνεύθηκε ποτέ», επεσήμανε ο Φερνάντο Σάντος, λίγο μετά την εμφατική νίκη της Πορτογαλίας επί της Ελβετίας με 6-1 για τους «16» του Μουντιάλ. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση του Πορτογάλου ομοσπονδιακού τεχνικού, ν’ αφήσει εκτός αρχικής 11άδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο, για πειθαρχικό παράπτωμα, σχεδόν «μονοπώλησε» το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

«Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι, απ’ όλες τις απόψεις. Τόσο στην κυκλοφορία, όσο και στην κατοχή της μπάλας, με αυτοπεποίθηση. Η ενότητά μας στην προπόνηση αντικατοπτρίσθηκε στο γήπεδο. Μερικές φορές δεν λειτουργεί, αλλά σήμερα λειτούργησε. Τώρα θα προετοιμασθούμε για να αντιμετωπίσουμε το Μαρόκο σε τέσσερις ημέρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την σωστή στρατηγική. Σχετικά με τον Κριστιάνο, έχω ήδη μιλήσει. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί, είναι παρελθόν. Μπήκε στο γήπεδο με πολλή αποφασιστικότητα. Εγώ, σκέπτομαι αυτήν την ομάδα ως σύνολο», είπε με νόημα ο Σάντος και πρόσθεσε:

«Έχω πολύ στενή σχέση μαζί του. Τον ξέρω από τα 19 του και έχουμε αναπτύξει μια δυνατή σχέση. Η ανθρώπινη πτυχή δεν παρεξηγήθηκε ποτέ. Είμαι προπονητής, είναι παίκτης, ξέρει τι να κάνει κατά την διάρκεια του αγώνα. Για εμένα είναι πολύ σημαντικός παίκτης στην εθνική ομάδα».

Ρονάλντο Σάντος

Ο προπονητής που τον εκτόξευσε

Άλλωστε η σχέση των δύο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «πατέρα-γιου». Ο Σάντος είναι ο προπονητής που ουσιαστικά μεγάλωσε ποδοσφαιρικά τον Ρονάλντο.  Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, είχε αποκαλύψει για την περίοδο που είχε ως παίκτη τον 19χρονο Κριστιάνο στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. «Όταν πήγα στην Σπόρτινγκ τους είπα πως έχει μεγάλη προοπτική, πως θα είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αλλά πρέπει να βελτιώσει τις πάσες του. Την επόμενη μέρα που πήγα στην προπόνηση ήταν ήδη εκεί μαζί με κάποιους συμπαίκτες του που τον βοηθούσαν στην προπόνηση. Η δική του ανησυχία ήταν να κάνει σκληρή προπόνηση για να βελτιώνει όσα του τονίζει ο προπονητής».

Όπως έδειξε η καριέρα του CR7, ο 19χρονος τότε ποδοσφαιριστής άκουσε τις συμβουλές και εκτοξεύθηκε φθάνοντας στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας βρέθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη συνέχεια στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου μεγαλούργησε. Οι δρόμοι των δύο συναντήθηκαν και πάλι, όταν ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Πορτογαλίας. Από την πρώτη στιγμή έχρισε ως ηγέτη τον Κριστιάνο και μαζί έφθασαν στην κορυφαία στιγμή του πορτογαλικού ποδοσφαίρου με την κατάσταση του Euro 2016.

«Γέρο έχουμε ήδη νικήσει»

Χαρακτηριστικό έχει μείνει το στιγμιότυπο κατά την διάρκεια του τελικού με την Γαλλία. Ο τελικός του Euro του 2016 μεταξύ της Πορτογαλίας και της Γαλλίας όδευε προς το τέλος του με τους Πορτογάλους να βρίσκονται αγκαλιά με το τρόπαιο, το οποίο τους είχε στερήσει η Ελλάδα το 2004, χάρη στο καταπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Εντερ στο 109′. Ο Φερνάντο Σάντος ως συνήθως βημάτιζε νευρικός και έδινε  οδηγίες στους παίκτες του, έχοντας δίπλα του τον τραυματισμένο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε γίνει αλλαγή.

Ο τηλεοπτικός φακός είχε συλλάβει τον Κριστιάνο  να σπρώχνει επανειλημμένα τον Σάντος, ο οποίος παρέμεινε ψύχραιμος και συγκεντρωμένος στο ματς μέχρι και το σφύριγμα της λήξης που ανέδειξε την Πορτογαλία πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Πορτογάλος προπονητής λίγα χρόνια αργότερα αποκάλυψε τι ακριβώς του είπε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές του τελικού: «Ήταν μια περίεργη εικόνα. Έδινα οδηγίες σε κάποιον για να παίξει άμυνα αλλά ο Κριστιάνο ήρθε από πίσω μου, με έσπρωξε και με χτύπησε φωνάζοντας: “Γέρο, γέρο! Έχουμε ήδη νικήσει”».

 

«Αν μου ζητήσει συμβουλές για το μέλλον του, θα του πω τι πιστεύω»

Η σχέση των δύο ανδρών,  έχει αποτυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν μέσα από τις δηλώσεις του. Πρόσφατα ο Σάντος αναφέρθηκε και στο σίριαλ με την επόμενη ομάδα του Ρονάλντο μετά το άδοξο τέλος του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Έχω συμβουλεύσει στο παρελθόν τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ήμουν ο προπονητής του όταν ήταν 18 ετών, είμαστε κοντά, έχω καλή σχέση μαζί του. Μιλάμε πολύ, αλλά αυτές είναι ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ φίλων. Δεν έχουμε πραγματικά σχέση προπονητή-παίκτη, αλλά είναι διαφορετικό στην εθνική ομάδα. Αν μου ζητήσει συμβουλές για το μέλλον του, θα του πω τι πιστεύω. Αλλά δεν είμαι αυτός που θα σας απαντήσει.

Όταν είναι στην εθνική ομάδα, έρχεται πάντα με το ίδιο όραμα, το ίδιο πάθος, την ίδια επιθυμία, την ίδια χαρά. Πάντα δίνει το 100% με την Πορτογαλία. Πάντα ταιριάζει καλά με όλους. Παρά το γεγονός ότι είναι παίκτης υψηλού επιπέδου, είναι πολύ κοντά στους άλλους, επειδή αγαπά να βρίσκεται στην εθνική ομάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας προς το παρόν».
Το σίγουρο είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος μετά την χθεσινή πρόκριση της Πορτογαλίας και την απόφαση του να αφήσει στον πάγκο τον Ρονάλντο απέδειξε πως μπροστά στον μεγάλο στόχο δεν υπολογίζει προσωπικές σχέσεις και φιλίες. Πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και δικαιώθηκε. Έστειλε το μήνυμα στον Ρονάλντο και πλέον περιμένει από αυτόν να ηγηθεί στα προημιτελικά με το Μαρόκο και να αφήσει στον… πάγκο τον εγωισμό του. Το τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες μέρες. Το ερώτημα είναι ότι αν για τον Κριστιάνο Ρονάλντο το τράβηγμα του αυτιού από τον ποδοσφαιρικό «πατέρα» του θα λειτουργήσει υπέρ του συνόλου, ή ως άλλο κακομαθημένο παιδί θα μουτρώσει και θα σταυρώσει τα χέρια του. Στην συγκριμένη περίπτωση τα χρυσά… πόδια του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ