Η F1 τρέχει «στο δρόμο του μεταξιού»

Η F1 τρέχει «στο δρόμο του μεταξιού»

Για τον 3ο γύρο του, το κορυφαίο μηχανοκίνητο πρωτάθλημα, ταξιδεύει στην εξωτική Κίνα έτσι, το 3ήμερο 12-14 Απριλίου ομάδες, οδηγοί, μηχανικοί και όλο το πολύχρωμο πλήθος της F1 θα βρίσκεται στη Σαγκάη για το Grand Prix Κίνας.

Στο Shanghai International Circuit θα βρίσκεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η κινεζική πίστα θα αποτελέσει το πεδίο της επόμενης -σκληρής όπως αναμένεται- μάχης.

Η διαδρομή του Shanghai International Circuit αποτελείται από μεικτές στροφές χαμηλής και μέτριας ταχύτητας όπως επίσης και από μερικά σημεία έντονου φρεναρίσματος για τη διευκόλυνση του προσπεράσματος. Τα 5,4 χλμ. του γύρου περιλαμβάνουν 16 στροφές -9 δεξιές και 7 αριστερές – και σχηματίζουν το αρχαίο κινέζικο ιδεόγραμμα το οποίο σημαίνει «ψηλά» ή «πάνω από».

Οι μηχανικοί πρέπει να ρυθμίσουν το μονοθέσιο έτσι ώστε να έχει υψηλή ταχύτητα στις ευθείες χωρίς όμως να μειώσουν τη σταθερότητά του μέσα στις στροφές. Η πίστα στη Σαγκάη είναι αρκετά φαρδιά, 13-15 μέτρα, ενώ το φαρδύτερο κομμάτι είναι στη στροφή 13 με πλάτος 20 μέτρα. Έτσι λοιπόν υπάρχει αρκετός χώρος για προσπέρασμα. Η συνολική απόσταση που καλύπτουν οι οδηγοί στο Grand Prix της Κίνας είναι 305,066 χλμ.

Ο παράγοντας που πρόκειται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στον αγώνα της Κίνας -όπως άλλωστε σε όλους τους φετινούς- είναι τα ελαστικά της Pirelli. Στην Κίνα θα η ιταλική εταιρεία θα έχει διαθέσιμες στις ομάδες τη μεσαία (λευκή) και τη μαλακή (κίτρινη) γόμα, όπως και πέρυσι, αλλά η συμπεριφορά των φετινών ελαστικών αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική.

Στην πίστα της Σαγκάης το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι τα πολύ δυνατά φρεναρίσματα, κάτι που σημαίνει ότι τα εμπρός ελαστικά είναι εκείνα που ταλαιπωρούνται περισσότερο. Η στρατηγική των ομάδων όσον αφορά τα pit stop θα καθοριστεί στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, όπου θα φανεί ο βαθμός φθοράς τους. Η Κίνα είναι παραδοσιακά η αφετηρία του δρόμου του μεταξιού και το πόσο «μεταξένια» θα φερθούν στα ελαστικά τους οι οδηγοί θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα.

Στο GP Κίνας δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο καιρός. Η πρόγνωση είναι ότι δεν θα υπάρξει βροχόπτωση καμία από τις 3 ημέρες του αγώνα. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 14/4.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 3ημέρου σε ώρες Ελλάδας.

 

ΠΗΓΗ:msfree.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ