“H Ελλάδα δεν έχει ταβάνι”

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, ενόψει και της τελικής φάσης του EURO 2012, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να τονίζει πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει… ταβάνι σε ό,τι αφορά τους στόχους της ομάδας στη νέα πρόκληση που έχει μπροστά της.Ο Πορτογάλος προπονητής ανέφερε πως είναι σημαντικό για την χώρα μας να έχει μια επιτυχημένη πορεία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να κάνει ξανά αίσθηση σε EURO, υπογραμμίζοντας πως «όπλο» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι το πνεύμα που έχει ως ομάδας.

Ας δούμε τι είπε αναλυτικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός…

         

Ποια είναι η δύναμη που έχει η Ελλάδα στο πλευρό σας, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου;«Η δύναμη της Ελλάδος είναι το πνεύμα ομάδας που την διέπει. Οι παίκτες δείχνουν μεγάλο πάθος όταν παίζουν για την εθνική τους ομάδα. Δίνουν ό,τι έχουν μέσα στο γήπεδο και κάνουν ό,τι πρέπει εκτός γηπέδου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους παίκτες μου και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο για να αποδώσουμε σούπερ ποδόσφαιρο, επειδή πολλοί από τους παίκτες μας είναι κουρασμένοι. Το πρωτάθλημα και τα πλέι οφ ολοκληρώθηκαν πολύ αργά. Έχω όμως εμπιστοσύνη στους παίκτες μου, λόγω του χαρακτήρα τους, της αποφασιστικότητάς τους και του πάθους τους».     

Πως έχετε προετοιμαστεί για το εναρκτήριο αγώνα κόντρα στη διοργανώτρια Πολωνία;«Υπήρχαν δυο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε αποκλειστικά θέματα προετοιμασίας και αφορά την λειτουργία της ομάδας κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού σε άμυνα και επίθεση. Όταν ήμασταν στην Αυστρία, είχαμε να σκεφτούμε και να δουλέψουμε πάνω σε κάθε παίκτη και τι πρέπει να κάνουμε σε γενικά θέματα που αφορούν την παρουσία της ομάδας μας. Τώρα είμαστε πιο κοντά στον συγκεκριμένο αγώνα και οφείλουμε να μάθουμε πράγματα που αφορούν την αντίπαλη ομάδα. Αυτή την εβδομάδα δουλεύουμε και λειτουργούμε με το μυαλό μας στον αγώνα με την Πολωνία. Κάθε αγώνα μας το βλέπουμε χωριστά. Τώρα δεν σκεφτόμαστε και τις τρεις ομάδες του ομίλου, έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αναμέτρηση με την Πολωνία. Μετά το ματς με την Πολωνία θα σκεφτούμε τους Τσέχους και θα ακολουθήσουν οι Ρώσοι. Για εμάς η ταπεινοφροσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο να φτάσεις να κερδίζεις αγώνες. Εννοώ να σεβόμαστε τους αντιπάλους της, αλλά χωρίς φόβο. Αυτό θέλω από τους παίκτες μου. Οι παίκτες μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν και αντίπαλοι».

Ποιο είναι το… κλειδί για να νικήσετε στον εναρκτήριο αγώνα;«Η Πολωνία είναι μια δυνατή ομάδα με παίκτες ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο πως τρεις από αυτούς αναδείχθηκαν πρωταθλητές Γερμανίας, σ’ ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Θα έχουν και την υποστήριξη του κόσμου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους, γεγονός για το οποίο οφείλουμε και εμείς να προετοιμαστούμε… Κάνουμε πρεμιέρα στο EURO κόντρα σε μια από τις διοργανώτριες. Παίζουμε στην έδρα τους, με τους Γιώργο Καραγκούνη και Κώστα Κατσουράνη να έχουν την ίδια εμπειρία από το 2004. Αυτοί ξέρουν τι είναι να παίζουμε στο πρώτο ματς κόντρα στη διοργανώτρια και θα περάσουν το μήνυμα που πρέπει και στους υπόλοιπους παίκτες. Μήνυμα που θα έχει σχέση με το επιθετικό πνεύμα που περιμένουμε από την Πολωνία μπροστά στο κοινό της. Εμείς θα πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί και προσηλωμένοι στο στόχο μας, και αν βγάλουμε και πάθος μέσα στο γήπεδο, τότε θα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα».        

Μπορεί η πίεση που θα έχει η Πολωνία να λειτουργήσει υπέρ σας;«Αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας, αλλά και εναντίον μας, διότι ο κόσμος θα έχει από την αρχή του αγώνα μεγάλες προσδοκίες από την πολωνική ομάδα. Θα έχουν τον περισσότερο κόσμο κοντά τους και αυτό θα τους δώσει ώθηση. Θα έχουμε τον έλεγχο της καταστάσεως, ίσως όταν τα πράγματα δεν θα πάνε καλά γι’ αυτούς μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Έχετε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σας σε συλλόγους. Πως αισθάνεστε που τελικά είστε σε καθημερινό επίπεδο κοντά σε μια ομάδα, αυτή τη φορά σε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά από δυο χρόνια αναμονής;«Θα ήθελα μια ακόμα εβδομάδα ακόμα προετοιμασίας, διότι πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα, αισθάνομαι και πάλι προπονητής. Κανονικά, προπονώντας μια εθνική ομάδα, ο προπονητής έχει λίγο χρόνο για να κάνει αυτά που θέλει. Κοιτά περισσότερο να περάσει τη φιλοσοφία του στην προπόνηση και σε θέματα που αφορά την προετοιμασία του. Τώρα κάθε μέρα έχουμε τους παίκτες στη διάθεσή μας και μπορούμε να διορθώσουμε πράγματα».   

Τι περιμένετε από την ομάδα σας στο συγκεκριμένο τουρνουά;«Θα είμαι ικανοποιημένος από την ομάδα μου, όταν οι παίκτες θα δώσουν… όλα όσα έχουν να δώσουν. Οι παίκτες μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο να παρουσιάσουν όσα τους ζητώ και είμαι βέβαιος πως θα δώσουν τα πάντα. Δεν έχουμε ταβάνι σ’ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και καμία ομάδα δεν έρχεται εδώ με στόχο να περάσει στον επόμενο γύρο. Θέλουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται, αυτό είναι που θέλουμε. Αυτό στοχεύουμε και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα, να κάνουμε ξανά… αίσθηση, επειδή έχουμε την ικανότητα. Παλεύουμε, δουλεύουμε, είμαστε… ίσοι με τους άλλους».

Πηγή: pamesports.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ