Γιάννης Ιωαννίδης: Η αλύγιστη καρδιά του πρωταθλητή – Σήμερα στην Βούλα επιμνημόσυνη δέηση

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, του «Ξανθού» που έφυγε από την ζωή την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έπειτα από σκληρή μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης τόσο ως παίκτης όσο πολύ περισσότερο ως προπονητής καθόρισε το άθλημα στην Ελλάδα και βοήθησε στην εκτόξευση του.
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν αύριο  στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Σε συλλογικό επίπεδο ως προπονητής κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994). Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ υπήρξε 2 φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998). Υπήρξε επίσης προπονητής στον Γ.Σ. Λάρισας (1979-81).

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague. Τις πρώτες 3 φορές με τον Άρη επί 3 συνεχόμενα χρόνια (1988, 1989, 1990) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, ενώ το κατάφερε τις επόμενες 3 φορές (το 1994 και το 1995 με τον Ολυμπιακό και το 1998 με την ΑΕΚ), γνωρίζοντας όμως και τις 3 φορές την ήττα στον τελικό.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003.

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Οι κόντρες και ατάκες του «Ξανθού» που έμειναν στην ιστορία – Από το… Γκαλόσημο στην «καρδιά του πρωταθλητή»

Εκτός από τις νίκες του, στην ιστορία έχουν μείνει οι ατάκες του. Δηλώσεις που άφησαν εποχή και μεγάλωσαν τον μύθο του. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς.

Διαβάστε μερικές από τις πιο ιστορικές δηλώσεις του που προκάλεσαν αίσθηση, όπως τις είχε σταχυολογήσει το basketworld:

• «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» (αναφερόμενος στο χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ το 1994)

• «Αφήστε τους Ρώσους να λένε… Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ! Η νύχτα της Αθήνας είναι πολύ γλυκιά και βρίσκεις ότι επιθυμείς» (απαντώντας στις φήμες για τα… χαλασμένα νερά που έστειλαν πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές το 1995)

• «Να βράσω τα πτυχία και τις θεωρίες μου. Δε γίνεται να με παίζει ζώνη και να χάνω!» (1996, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ)

• «Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπένετον. Παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιεί και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια δεν μπορεί να το διαπιστώσει» (1998, όταν ήταν προπονητής στην ΑΕΚ)

• «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία» (Μάρτιος 1996)

• «Όντως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται πολύ ενισχυμένος και ίσως είναι το φαβορί για τον τίτλο. Πήρε άλλωστε και έναν προπονητή (σ.σ. Ομπράντοβιτς) με αναμφισβήτητες ικανότητες και εμπειρία» (Σεπτέμβριος 1999, στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό)

• «Αυτά τα παιδιά από 18 χρόνων μυήθηκαν στο να νικούν και να παίρνουν πρωταθλήματα. Είχα πει λοιπόν να μην υποτιμούν κάποιοι την καρδιά του πρωταθλητή, αφού οι παίκτες μου από μικροί κολυμπούν στα βαθιά και τα καταφέρνουν» (1996, μετά το 73-38 επί του Παναθηναϊκού)

• «Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο» (μιλώντας για το Νίκο Γκάλη)

• «Σήμερα και οι τυφλοί είδαν τι έγινε» (1998, μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον αποδεκατισμένο Άρη στον τελικό κυπέλλου)

«Είχα μια εμμονή με τον Διαμαντίδη, τον πήρα στην Εθνική, ενώ δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως βασικός στον Ηρακλή. Κάποιοι τότε μου έλεγαν ”Το κάνεις γιατί αγωνίζεται σε ομάδα της Θεσσαλονίκης” και τους απάντησα ότι ”εγώ αβάντες δεν κάνω σε κανέναν, περιμένετε και θα δείτε”. Ήμουν σίγουρος. Έκανε 15 δουλειές στο γήπεδο, σκοτώνεται για το σύνολο… Πώς να μην εμπιστευτείς τέτοιον παίκτη; Είναι ντροπαλός, σου μιλάει με σεβασμό και στο γήπεδο είναι σκυλί. Παίκτης πρότυπο».

• «Εγώ πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Όταν ήμουν στην Εθνική με ρώτησε που να πάει. Του απάντησα ότι είναι ο καλύτερος και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Εκείνη την εποχή, βέβαια, πιο οργανωμένη ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός και του είπα να πάει εκεί».

• «Εγώ δεν μπορώ να ρυθμίσω το χέρι του!» (1988, αναφερόμενος στον Σούμποτιτς μετά την ήττα του Άρη στον ημιτελικό του φάιναλ φορ από την Τρέισερ Μιλάνο)

• «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» (1994, απαντώντας στον Κώστα Πολίτη, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ είπε ότι «είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του»)

• «Του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του ελληνικού μπάσκετ και των επιτυχιών του. Είχα τη χαρά να συνεργασθώ για δέκα χρόνια μαζί του. Δεν του αρμόζει τέτοιο τέλος. Όπως οι Φασούλας, Γιαννάκης και Χριστοδούλου, έτσι και ο Νίκος Γκάλης έχει πράξει τα μέγιστα για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ» (μιλώντας για το άδοξο φινάλε στην καριέρα του «γκάνγκστερ»).

Άρης: «Πού πας Ξανθέ; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;»

Με φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση εκφράστηκε για την απώλεια σήμερα του Γιάννη Ιωαννίδη η ΚΑΕ Αρης. Οι «κιτρινόμαυροι», μέσω της επίσημης σελίδας του στο διαδίκτυο, ανέφεραν:

«Πού πας, «Ξανθέ»; Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον Άρη Αυτοκράτορα; Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο Άρης χωρίς εσένα στη ζωή; Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του Άρη. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο Αρης δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο Άρης δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο Αρης που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο Αρης που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο Αρης που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου Αρης. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» Αρη Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου… ».

Ολυμπιακός: «Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης»

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Από το 1991 στον Ολυμπιακό, ο Ιωαννίδης δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα, ενώ έβαλε τα… θεμέλια και για το “triple crown” του 1997, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον έχει διαδεχτεί στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τη σεζόν 1996-97. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 1993 μέχρι το 1996, δύο τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1994, 1995), ήταν όσα κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Ιωαννίδης μέχρι να αποχωρήσει το 1996 για την ΑΕΚ.

«Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης» αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι… ».

ΑΕΚ: «Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί. Ο Ξανθεός δεν είναι πλέον μαζί μας, Αθάνατος»

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός με ανάρτησή της στα social media είπε το δικό της αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο… Ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε».

Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η «Βαρκελώνη 1998», ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο «Ξανθεός» – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, «Πατριάρχη» του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, «Ξανθεέ»!».

Φασούλας στον ΑΝΤ1: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανήκει στην χρυσή 15ετία της ζωής μου» – ΒΙΝΤΕΟ

Την βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη εξέφρασε ο Παναγιώτης Φασούλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, από όπου απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στην σύζυγο και την κόρη του «ξανθού».

«Μόνο στην Εθνική Ομάδα δεν συνεργάστηκαν με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Γιάννης για εμάς εκτός από φίλος, συνεργάτης, coach και άνθρωπος που είχαμε συζητήσεις επί συζητήσεων και κόντρες και διαφωνείς, ήταν ένας άνθρωπος που ανήκει στην χρυσή 15ετία της ζωής μας. Έχουμε ζήσει τόσα έντονα πράγματα είτε μαζί είτε ως αντίπαλοι που είναι σαν να φεύγει ένα μέλος της οικογένειας. Προσωπικά είμαι συγκλονισμένος. Κάποτε θα γινόταν, αλλά προσπαθείς να μην το σκέφτεσαι. Είναι απώλεια για το ελληνικό μπάσκετ. Κατά τη γνώμη μου είναι ο κορυφαίος προπονητής που έχει περάσει από το ελληνικό μπάσκετ» ανέφερε ο

Σχετικά με το τι θυμάται από την εποχή που αντιμετώπιζε τον Γιάννη Ιωαννίδη ως αντίπαλο προπονητή, ο Παναγιώτης Φασούλας τόνισε: «Θυμάμαι τις κόντρες, το μίσος, τα πλακώματα, τους σκοτωμούς, το άγχος του… Ο Γιάννης μου έδωσε το “φιλί της ζωής” όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ και έπρεπε να βρω άλλη ομάδα και πήγα στον Ολυμπιακό και αναστήθηκα με τον Γιάννη και τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου. Ο Γιάννης ήταν ένας άνθρωπος με πολύ έντονο χαρακτήρα, με πολύ έντονες στιγμές».

«Έχουμε αγαπηθεί και μισηθεί με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Στο τέλος της ημέρας ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος, που δεν είχε καμία άλλη έγνοια από το όραμα της νίκης της ομάδας. στον Ολυμπιακό συνεργαστήκαμε απόλυτα καλά και ουσιαστικά γίναμε οικογένεια. Δεν είναι απλά ότι “έφυγε” ένας μεγάλος προπονητής. Ήταν ένα μέλος της οικογένειας για εμάς έχουμε συνδέσει τις ζωές μας μαζί του. Είναι πραγματικά δύσκολη στιγμή», κατέληξε ο Παναγιώτης Φασούλας.

 

Γκάλης για Ιωαννίδη: Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένας μεγάλος αδερφός

Με μια συγκινητική ανάρτηση, ο Νίκος Γκάλης αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Οι δυο τους έζησαν μεγάλες επιτυχίες και κατέκτησαν πολλούς τίτλους τη δεκαετία του ’80 στον Άρη.

Η ανάρτηση του Νίκου Γκάλη:

«Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.

Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…»

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Γιάννη Ιωαννίδη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ, αποδίδοντας φόρο τιμής στον Γιάννη Ιωαννίδη, τον άνθρωπο που έγραψε χρυσή ιστορία στην ελληνική καλαθοσφαίριση.

Μητσοτάκης: «Θα διεκδικεί πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας»

Την θλίψη του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο «θρυλικός ξανθός» που «έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη», θα διεκδικεί «πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας».

«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο θρυλικός “ξανθός” έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας», γράφει ο πρωθυπουργός στα social media και καταλήγει: «Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Τασούλας: «Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015. Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό. Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες. Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου».

Κασσελάκης: «Ένας προπονητής που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα»

Το δικό του «αντίο» στον Γιάννη Ιωαννίδη απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Σε ανάρτηση του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με μια φωτογραφία του Γιάννη Ιωαννίδη με τους Νίκο Γκάλη και Γιάννη Γιαννάκη, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα. Στη φωτογραφία, δύο θρυλικοί παίκτες, κι ανάμεσά τους ο θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο.»

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη δήλωσε ότι «ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων.  Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον «αυτοκράτορα», όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος. Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη».

Ανδρουλάκης: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε ολόκληρες γενιές Ελλήνων να αγαπήσουν το μπάσκετ»

«Ο “ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος, Δημήτρης Μάντζος είχε αναφέρει πως ο Γιάννης Ιωαννίδης, «υπήρξε κορυφαίος Έλληνας προπονητής, κορυφαία προσωπικότητα στον Αθλητισμό, του μπάσκετ, της δημόσιας ζωής» προσθέτοντας πως « ο “ξανθός του ελληνικού μπάσκετ” θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας, στους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε αυτά που πρόσφερε».

ΚΚΕ: «Ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού»

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:  «Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη.»

Κώστας Καραμανλής: «Θα τον θυμόμαστε πάντα»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη: «Με βαθιά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε»

Συγκινητική ήταν η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη:  «Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε. Όλοι σε αποκαλούσαν coach αλλά δεν ήσουν μόνο αυτό. Ήσουν ένας βαθιά συναισθηματικός, ευαίσθητος, δοτικός και πραγματικός φίλος. Ένας φίλος που ήταν πάντα παρών όταν τον χρειαζόσουν. Τον Ισίδωρο και εμένα μας τίμησες με την μακροχρόνια φιλία σου και θα μας λείψεις πολύ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Γιούλα και την αγαπημένη σου κόρη Ελένη-Θεοδώρα».

Μώραλης: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική»

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ’90.  Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του».

Οι συνεντεύξεις στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» 

Για την πορεία του στον Ολυμπιακό, την αγάπη του για τον Άρη, την προσωπικότητα του και το παρασκήνιο στα αποδυτήρια είχε μιλήσει το 1995 και το 1999, στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης.

Στις δύο εκπομπές, που προβλήθηκαν στις 18 Απριλίου 1995 και στις 14 Ιανουαρίου 1999, ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε απαντήσει στην καυτή αθλητική επικαιρότητα της εποχής και είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του.

Στο υλικό, που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, ο σπουδαίος προπονητής μίλησε για την αποτυχία του το 1995 να κερδίσει το Final Four με τον Ολυμπιακό. «Πιστεύω ότι εάν τυχόν δεν το δουν όλοι οι φίλαθλοι και όλος ο κόσμος με διαφορετικό μάτι δεν θα έρθει αυτό το κύπελλο», είχε πει τότε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Στη φήμη ότι ήταν σκληρός και αν έβαζε κάτι στο μυαλό του δεν σταματούσε πουθενά ο Γιάννης Ιωαννίδης απάντησε«Εγώ έχω μία θεωρία ότι στη δουλειά το πρώτο πράγμα που μετράει είναι η σκληρή δουλειά και εάν τυχόν δεν το δεις τελείως με αυτή την άποψη από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν θα πετύχεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πράγματα που δεν γίνονται. Ότι όλα μπορείς να τα υλοποιήσεις όσο δύσκολο και αν είναι αρκεί να πιστεύεις. Η πίστης και βουνά κινεί».

Για τα δημοσιεύματα ότι δάκρυσε την ώρα που μιλούσε στους παίκτες του πριν το Final Four ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε αναφέρει: «Όχι δεν νομίζω ότι δάκρυσα αλλά δεν το θυμάμαι αν τυχόν ποιος το είπε και ποιος το έγραψε. Είμαι από αυτούς που δακρύζουν. Έχω ορισμένες ευαισθησίες και πάνω σ’ αυτά τα πράγματα δακρύζω».

Για την αγάπη και την αφοσίωση του στις ομάδες που προπόνησε ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε πει: «Όπου λειτουργώ λειτουργώ για 100 χρόνια. Ταυτίζομαι. Αυτό όποιος το ξέρει το ξέρει». Σε ερώτηση τηλεθεατή εάν ο Άρης ή ο Ολυμπιακός είναι η αγαπημένη ομάδα του ο κορυφαίος προπονητής είχε υποστηρίξει: «Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άρη. Και ήμουν 30 χρόνια στον Άρη. Αλλά στον Ολυμπιακό αυτά τα 4 χρόνια αυτή την αγάπη που γνώρισα είναι κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας. Και το λέω και στους φίλους. Άλλο να το ζεις και άλλο να το διηγείσαι. Είναι ένα πράγμα που με έχει γεμίσει πλήρως. Αυτό το πράγμα με έχει γεμίσει».

Όσο για τις φήμες ότι ήταν προληπτικός ο Γιάννης Ιωαννίδης αστειεύτηκε αλλά δεν τις είχε διαψεύσει. Μάλιστα είχε επιβεβαιώσει ότι ότι στο πρώτο Final Four με τον Άρη η ομάδα έμεινε σε ένα ξενοδοχείο με έμβλημα την μαύρη γάτα. «Στην ζωή αντιδράς σε ό,τι μπορείς να διορθώσεις. Αυτός που το διάλεξε δεν είχε δει την μαύρη γάτα. Οι καθολικοί την μαύρη γάτα την είχαν για τύχη. Αν πήγαινα εγώ να το δω το ξενοδοχείο δεν θα το διάλεγα με τίποτα», είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Όπως ανέφερε γνώρισε το μπάσκετ και τον Άρη από τον νονό του ο οποίος μετά το μεσημεριανό φαγητό τον πήγαινε στο γήπεδο.

«Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και πέθανε όταν ήμουν 11 ετών. Δηλαδή η μοίρα πως τα φέρνει γιατί αν τυχόν ζούσε δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Ήταν απαγορευμένο. Οτιδήποτε άλλο πλην του αθλητισμού», είχε αναφέρει ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Μάλιστα θυμήθηκε και την εποχή που έχασε τον πατέρα του και το γεγονός ότι τον πήγαν στο νεκροταφείο όπου έμαθε για τον θάνατο του. «Έπαθα σοκ και λιποθύμησα. Έκανα 30 χρόνια να περάσω μπροστά από νεκροταφείο», είχε σημειώσει ο σπουδαίος προπονητής.

Είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα όταν στην εκπομπή είχε μιλήσει ο προπονητής του στον Άρη, Ανέστης Πεταλίδης. «Είναι τελειομανής ο άνθρωπος. Είναι άρρωστος με αυτό που κάνει», είχε πει ο Ανέστης Πεταλίδης και είχε παραδεχτεί ότι τον αδίκησε επειδή επί 13 χρόνια του έδινε 1.500 δραχμές. «Δεν είναι αδικία. Ένας μπορεί να με αδικεί υλικά αλλά όταν ξέρω ότι με αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε, αυτό μετράει για’ μένα», είχε πει συγκινημένος τότε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«Πιστεύω ότι πρώτα απ’ όλα είναι φίλος. Έχουμε περάσει πολλά μαζί. Πιστεύω και είναι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Δεν είναι αυτό που δείχνει στον κόσμο», είχε αποκαλύψει στην εκπομπή ο Νίκος Γκάλης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε χαρακτηρίσει τον Γκάλη τον άνθρωπο «που άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ».

Είχε παραδεχθεί ότι ήταν εκρηκτικός και παρορμητικός ως χαρακτήρας αλλά διαφανής, που δεν έκρυβε τα μειονεκτήματα του από τον κόσμο. «Υπάρχει αναγνώριση και εκτίμηση και από τους αντιπάλους και αυτό που με χαροποιεί περισσότερο απ’ όλα», είχε αναφέρει για την εκτίμηση από οπαδούς άλλων ομάδων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ