Γαλλία-Βέλγιο για μία θέση στον τελικό του Μουντιάλ

Ραντεβού με την ιστορία έχουν Γαλλία και Βέλγιο, σε μία αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ με έπαθλο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι «τρικολόρ» έφτασαν δίχως ιδιαίτερη δυσκολία στην τετράδα της διοργάνωσης, αφού κέρδισαν σχετικά εύκολα την Ουρουγουάη με 2-0 και πλέον, διεκδικούν την επιστροφή τους στο ματς που κρίνει τον κορυφαίο τίτλο στον πλανήτη έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει ξανά διαθέσιμο τον Μπλεζ Ματουιντί, ο οποίος εξέτισε την ποινή του και αναμένεται να πάρει τη θέση του Κορεντέν Τολισό στο βασικό σχήμα. Στις υπόλοιπες θέσεις δεν αναμένονται αλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, οι «κόκκινοι διάβολοι» στον δεύτερο ημιτελικό της ιστορίας τους, 32 χρόνια μετά το 2-0 από την Αργεντινή το 1986, έχουν μια σπουδαία ευκαιρία. Όσον αφορά τα αγωνιστικά, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δεν υπολογίζει μόνο στον Τομάς Μενιέ.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις, με τη Γαλλία νικήτρια σε όλες. Στον πρώτο γύρο του Μουντιάλ του 1938 είχε νικήσει 3-1, στον μικρό τελικό του 1986 είχε επιβληθεί με 4-2 στην παράταση, ενώ ενδιάμεσα, στους ομίλους του Euro 1984, είχε συντρίψει το Βέλγιο με 5-0.

Πάντως, η Εθνική ομάδα του Βελγίου στα τρία πιο πρόσφατα φιλικά δεν έχει ήττα (2 ισοπαλίες και 1 νίκη στο τελευταίο ραντεβού τον Ιούνιο του 2015 με 4-3). Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 73 φορές, με τη Γαλλία να μετρά 24 νίκες, το Βέλγιο 30 και 19 ματς να έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η Γαλλία -με εξαίρεση τα ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι- έχει χάσει μόλις 1 από τα τελευταία 13 της παιχνίδια σε νοκ άουτ (10 νίκες-2 ισοπαλίες) από τη Γερμανία στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 2014. Το δε Βέλγιο είναι αήττητο σε 24 σερί ματς, μετρώντας 19 νίκες (τις 7 σερί) και 5 ισοπαλίες.

Πιθανές συνθέσεις:

Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Λούκας, Ουμτιτί, Βαράν, Καντέ, Πογκμπά, Ματουιντί, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.

Βέλγιο (Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Σαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί, Καράσκο, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.

Διαιτητής: Αντρές Κούνια (Ουρουγουάη)

Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ