Δήλωση “βόμβα” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Ανοικτό το ενδεχόμενο ματαίωσής τους

Δήλωση “βόμβα” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρεις μόλις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξή τους στο Τόκιο και λιγότερο από 24 ώρες πριν από την ανεπίσημη “αυλαία” της διοργάνωσης -με αγώνες γυναικείου ποδοσφαίρου και σόφτμπολ αύριο, Τετάρτη.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ματαίωσής τους. “Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων”, δήλωσε ο Τοσίρο Μούτο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος ανέφερε ότι “έχουμε συμφωνήσει ότι, με βάση την κατάσταση με τον κορονοϊό, θα συγκαλέσουμε και πάλι πενταμερή διάσκεψη. Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν, οπότε θα σκεφτούμε το τι πρέπει να κάνουμε όταν προκύψει μία τέτοια κατάσταση”.

Η δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων

Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι που καλύπτουν του Ολυμπιακούς Αγώνες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον περιορισμό στις μετακινήσεις. Οι ξένοι εκπρόσωποι του Τύπου, περιορίζονται στη κίνησή τους σε μεγάλο βαθμό από τους κανόνες της COVID-19 στα ξενοδοχεία και τους Ολυμπιακούς χώρους τους, κάτι που δυσκολεύει τη δουλειά τους, καθώς μεταξύ άλλων ισχύει και η απαγόρευση συνέντευξης με απλούς ανθρώπους. Ορισμένα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν με τη σειρά τους προκαλέσει θέμα με τους επισκέπτες τους και παρακολουθούν για να διαπιστώσουν αν σπάσουν την καραντίνα.

Τη Δευτέρα ήλπιζαν ότι θα βγουν εκτός της “φούσκας” τους και θα μετέφεραν εικόνες από το Τόκιο και ρεπορτάζ που δεν αφορά αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως έμειναν έκπληκτοι όταν άρχισαν να μεταφέρονταν από τους διοργανωτές από το ένα άδειο τουριστικό σημείο στο άλλο.

Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, οι διοργανωτές λένε ότι οι περιορισμοί είναι ένας δίκαιος τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιαπωνία. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως, έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, ανέφερε το πρακτορείο Kyodo.

Με επανειλημμένους ελέγχους θερμοκρασίας, επισκέψεις σε χώρους με χρονικό όριο τα 30 λεπτά και κοινωνικές αποστάσεις, οι δημοσιογράφοι στην ξενάγηση της Δευτέρας μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες όπως το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και οι κήποι Hama-Rikyu, μια παραθαλάσσια βίλα για φεουδάρχες.

«Επισκεφθήκαμε το εθνικό μουσείο χωρίς όμως άδειες λήψης φωτογραφιών, οπότε αυτό δεν είναι χρήσιμο για τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός δημοσιογράφος Χέικι Βάλκαμα.

Ο Μικάι Ασάι, εκ μέρους του Ιαπωνικού Συμβουλίου Τουρισμού δήλωσε, ότι η ιδέα ήταν να δοθεί στους συνεργάτες δημοσιογράφους λίγος ελεύθερος χρόνος για να εξερευνήσουν την πρωτεύουσα με ασφάλεια. «Λόγω των πολλών περιορισμών, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να πάνε έξω για να τραβήξουν φωτογραφίες. Αλλά εμείς θα θέλαμε να μοιραστούμε τον ιαπωνικό πολιτισμό και να τον απολαύσουν όλοι ως μέρος της φιλοξενίας μας», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ