Αυγενάκης: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης του ΟΑΚΑ στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – ΦΩΤΟ

Για το ΟΑΚΑ, που, όπως τόνισε, γίνεται ξανά “στολίδι” μίλησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλής. Αναφερόμενος στη διαρκή αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ, είπε: “Παραλάβαμε ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί. Και το μετατρέπουμε σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, σε έναν πολυχώρο άθλησης, αναψυχής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Στόχος μας να γίνει το ΟΑΚΑ μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων. Και θα το πετύχουμε. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα και για τον Πρωθυπουργό μας”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ, που παρέλαβε πριν από 21 μήνες και επισήμανε τις πολυεπίπεδες ενέργειες που ήδη έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του και επισήμανε ιδιαίτερα:

* Τη σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου.

* Την αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

* Την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.

* Τη σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.

* Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Ο κ. Αυγενάκης, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι “σύντομα, μέχρι το τέλος του μήνα, θα γίνει η παρουσίαση του Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συντήρηση, επιτέλους, των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα”.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την ερώτησή σας, αναφορικά με την κατάσταση στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ).

Το ΟΑΚΑ πράγματι αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας.

Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Και φυσικά ξεκίνησα από το ΟΑΚΑ.

Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα.

Το ΟΑΚΑ είναι η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας, έκτασης 1.180 στρεμμάτων και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, εντός αστικού ιστού.

Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται οι ακόλουθες 10 αθλητικές Ομοσπονδίες:

1) Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.)

2) Ξιφασκίας (Ε.Ο.Ξ.)

3) Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.Π.Ε.)

4) Τοξοβολίας (Ε.Ο.Τ.)

5) Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.)

6) Άρσης Βαρών (Ε.Ο.Α.Β.)

7) Γυμναστικής (Ε.Γ.Ο.)

8) Κωφών (ΟΜ.Κ.Ε.)

9) Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Ο.Μ.Α.Ε.)

10) Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.Ο.Μ. -ΑμΕΑ).

Επίσης, στο ΟΑΚΑ φιλοξενούνται τα γραφεία των:

> Εθνικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ)

> Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ)

> Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού-Motorsport Greece

Το ΟΑΚΑ είναι ένας πολυχώρος που συνδυάζει αρμονικά την άθληση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Η επισκεψιμότητα φτάνει τις καθημερινές τα 15.000 – 17.000 άτομα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τις 20.000 – 22.000 άτομα.

Τι παραλάβαμε:

Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Υπήρχαν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, ήταν εμφανή τα σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, δεν είχε γίνει οιαδήποτε εργασία συντήρησης.

Υπήρχαν τεράστιες ανάγκες συντήρησης, η παραμέληση ήταν εμφανής. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς δεν γνώριζε τις πραγματικές ανάγκες συντήρησης, κανείς δεν γνώριζε την έκταση των φθορών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Να φανταστείτε ότι δεν υπήρχαν καν διαθέσιμα τα εγχειρίδια των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Ούτε τα εγχειρίδια κατασκευής των εγκαταστάσεων, ούτε τα εγχειρίδια συντήρησης!

Ναι, καλά ακούτε, τα εγχειρίδια συντήρησης που θα έπρεπε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, δεν υπήρχαν! Ήταν κάπου θαμμένα, σε κάποια χαρτόκουτα, σε κάποια αποθήκη, κάπου!

Φυσικά, κανένας λόγος για συντήρηση! Οι τελευταίες συντηρήσεις είχαν γίνει το 2004!

Ειλικρινά και κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν επείγουσες και αναγκαίες.

Δεν μεμψιμοιρώ, αλλά θέλω να σας δώσω την πραγματική εικόνα της κατάστασης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Η εικόνα αυτή ήταν τουλάχιστον απογοητευτική! Ήταν μια εικόνα που δεν αξίζει στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας.

Αυτή η εικόνα, αν και έδωσε περισσότερο βάρος στις ευθύνες μας, μας πείσμωσε. Και μας έδωσε δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μπει τάξη, για να νοικοκυρέψουμε, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί χρόνια πριν.

Τι κάναμε:

Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε μόλις 21 μήνες, να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων.

Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Καταρχάς, δεν γίναμε κι εμείς… Λούης! Αναλάβαμε τις ευθύνες. Και όχι μόνο αυτές που μας αναλογούν!

Αρχιικά, πήραμε πίσω την αρμοδιότητα των υποδομών του ΟΑΚΑ. Ο κ. Βασιλειάδης για να αποφύγει τις ευθύνες του, είχε μεταφέρει τις αρμοδιότητες συντήρησης και ανακαίνισης του ΟΑΚΑ στο Υπουργείο Υποδομών!

Εμείς ξαναπήραμε την αρμοδιότητα, σηκώσαμε τα μανίκια μας, δουλέψαμε σκληρά και σε στενή συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, με τη διοίκηση και με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΚΑ, καταφέραμε να κερδίσουμε αρκετό από το χαμένο έδαφος. Και με την ευκαιρία αυτή, να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια τους, ώστε να έχουμε κάνει αυτή την πρόοδο.

Συνεχίσαμε τη μάχη με το αυτονόητο! Αναζητήσαμε, επί μήνες, και τελικά βρήκαμε όλα τα εγχειρίδια κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων!

Κάτι που ακούγεται τόσο απλό, πήρε μήνες αναζήτησης και τελικά εύρεσης και ψηφιοποίησης των αρχείων αυτών.

Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ.

Στο ΟΑΚΑ φτιάξαμε το χάσταγκ #Oakakatiallazei για να αναδείξουμε τις αλλαγές που γίνονται.

Συνεχίσαμε τη μάχη με το αυτονόητο: απομακρύνθηκαν σκουπίδια ετών και καθαρίστηκαν τόσο οι αποθήκες και χώροι που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και ο περιβάλλοντας χώρος.

Αναπτύξαμε συνέργειες με την Περιφέρεια Αττικής, με Δήμους, συνδιοργανώσεις με σωματεία και φορείς, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων.

Δώσαμε προτεραιότητας στους αθλητές μας, στους χρήστες του Κέντρου και στις ανάγκες τους.

Με δράσεις εξωστρέφειας χτίζουμε δράσεις και συνεργασίες με φορείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης:

> Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

> Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

> Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών

> Communication Lab

> Σύλλογος Παραολυμπιονικών

> Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών)

> Μητροπολιτικό Κολλέγιο

> Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Παράλληλα, ξεκινήσαμε έργα συντήρησης και έχουμε ήδη υλοποιήσει μια σειρά εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, που περιλαμβάνουν:

> Αναβάθμιση σε μηχανοστάσια

> Αναβάθμιση αγωνιστικού φωτισμού σε όλες τις εγκαταστάσεις

> Έλεγχοι ποιότητας νερού

> Αντικατάσταση κεντρικής παροχής νερού

> Στεγανοποίηση στις στέγες των κλειστών εγκαταστάσεων

> Εργασίες συντήρησης σε αποδυτήρια, σε χώρους υγιεινής και σε κοινόχρηστους χώρους

Ο περιβάλλοντας χώρος άλλαξε πλήρως εικόνα και έγιναν δράσεις μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του Κέντρου:

> Ασφάλεια με υπηρεσίες σεκιούριτι και νέες περιφράξεις

> Δημιουργία θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

> Αντικατάσταση λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led

> Φύτευση νέων δέντρων και διαμόρφωση χώρων πράσινου

> Ανακύκλωση συσκευών

Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες:

> Προμελέτη για τις ανάγκες συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

> Προμελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών κατασκευών Calatrava, που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και συντήρησης.

> Προμελέτη συντήρησης δομικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του ΟΑΚΑ:

Α. Έχει υπογραφεί σύμβαση με τη Lamda Development για την συνολική αναβάθμιση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, η οποία περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και εκτέλεση (απαραίτητες τεχνικές μελέτες, οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και λοιπές εργασίες) ανακαίνισης, ανακατασκευών και κατασκευών.

Ενδεικτικά:

* κατασκευή νέας πισίνας διαστάσεων περίπου 20×25, βάθους 2μ.

* ανακατασκευή πισίνας εκμάθησης ΑμεΑ και τοποθέτηση ειδικής ράμπας

* αντικατάσταση προπονητικού και αγωνιστικού φωτισμού

* ανακαίνιση των χώρων των κολυμβητηρίων και των ανοικτών χώρων και των κλειστών

Β. Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης.

Ολοκληρώθηκε ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός και μισθώθηκαν οι εγκαταστάσεις. Η εταιρεία «Στάδιο 2020 ΑΕ» ανέλαβε την υποχρέωση να ανακατασκευάσει τα γήπεδα τένις και τους βοηθητικούς χώρους.

Έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αναβάθμισης, οι οποίες και συνεχίζονται.

Παράλληλα, η αξιοποίηση αποδίδει ήδη, αφού υπάρχει θετικό πρόσημο. Πριν την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων είχαμε ένα κόστος της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ, ενώ μετά την εκμίσθωση έχουμε ένα κέρδος της τάξεως των 200.000 ευρώ, επιπλέον των έργων αναβάθμισης που υλοποιούνται και καθημερινά κάνουν χρήση τους περίπου 1.000 άτομα.

Είναι η 2η αξιοποίηση Ολυμπιακής αθλητικής εγκατάστασης μετά από εκείνη του κλειστού στα Άνω Λιόσια με την ΚΑΕ ΑΕΚ.

Γ. Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του Ο.Α.Κ.Α. με την Περιφέρεια Αττικής για εργασίες συντήρησης, καθώς και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, όπως η αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση των εργασιών:

* μονώσεις κολυμβητηρίου-προπονητηρίου και κλειστού γυμναστηρίου αθλοπαιδιών

* Αντικατάσταση των ταρτάν

* Αντικατάσταση εξωτερικής περίφραξης

Δ. ΄Έχει υπογραφεί Σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την συνολική-ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχους την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του Περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ε. Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού στον περιβάλλοντα χώρο του Ο.Α.Κ.Α., άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

ΣΤ. Το καλύτερο, βέβαια, το άφησα για το τέλος! Σύντομα, μέχρι το τέλος του μήνα, θα γίνει η παρουσίαση του μάστερ πλαν για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συντήρηση, επιτέλους, των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα.

Παραλάβαμε ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί. Και το μετατρέπουμε σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, σε έναν πολυχώρο άθλησης, αναψυχής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Στόχος μας να γίνει το ΟΑΚΑ μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι.

Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων. Και θα το πετύχουμε. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα και για τον Πρωθυπουργό μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ