ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο- Αύριο η κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ-υπουργού- Τα ποσά, τα στρατόπεδα, τα κανάλια

του Παύλου Παπαδημητρίου

Στην πιο σημαντική εβδομάδα τους εισήλθαν χθες οι εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την εκλογή του Ευάγγελου Μπαταγιάννη στη θέση του προέδρου της Σούπερ Λίγκας. Αύριο οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού θα επισκεφθούν το γραφείο του Γιώργου Βασιλειάδη και ακολούθως θα κληθούν (μάλλον την Παρασκευή) ν’ αποφασίσουν για όσα… θ’ ακούσουν στο υπουργικό γραφείο. Όλα (όπως πάντα) κρέμονται από μια κλωστή και δυστυχώς εκφράζεται βάσιμη ανησυχία σύμφωνα με την οποία η εξέλιξη δε θα είναι η ευκταία. Πάμε να δούμε τα πράγματα απ την οπτική όλων των εμπλεκομένων.

1)ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Έχει καταλήξει στις κύριες γραμμές της πρότασης που είναι και η μοναδική αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Στη συνάντηση της Τετάρτης θα πει στους παράγοντες των ομάδων ότι αναλαμβάνει την κάλυψη των τηλεοπτικών συμβολαίων των «άστεγων» ομάδων οι οποίες είναι οι

Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Άρης, Παναιτωλικός, Απόλλων και Λαμία. Το ποσό που θα προσφέρει (αντιστοιχεί σε υπερφορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών και θα εκταμιευθεί απ τον κρατικό κορβανά) θα κινείται περίπου στο ύψος των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά (με τηλεοπτικό εταίρο την ΕΡΤ) θα προστεθούν στα περίπου 31-32 εκατομμύρια που θα δώσει η nova στις εννέα ομάδες με τις οποίες έχει ήδη συμβόλαιο ώστε να προκύψει ένα τελικό ποσό περίπου στα 48-50 εκατομμύρια για να διανεμηθεί στις ΠΑΕ. Η πρόταση του κ.Βασιλειάδη είναι προγραμματισμένο να τεθεί στους συλλόγους με τη μορφή «take it or leave it». Βασικός της όρος θα είναι (πέραν της αποδοχής συγκεκριμένων κανονιστικών και πειθαρχικών διατάξεων)η υπερψήφιση απ τη Λίγκα της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την οποία το πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19 θα διεξαχθεί με 16 Ομάδες (προγραμματισμένη πρεμιέρα 25/8/2918) και αυτό της περιόδου 2019-2020 με 12 ομάδες οι οποίες θα συγκροτούν τη Σούπερ Λίγκα 1.Οι υπόλοιπες ομάδες (της τωρινής Φούτμπολ Λιγκ συν οι έξι που θα πέσουν απ το προσεχές πρωτάθλημα)θα συγκροτήσουν την -υπό θεσμοθέτηση-Σούπερ Λίγκα 2 στην οποία θα λάβουν μέρος επίσης 12 ομάδες. Ο κ.Βασιλειάδης θα εγγυηθεί για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2 υψηλά τηλεοπτικά έσοδα (χοντρικά) της τάξης του 1.2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Σημαντικό: Δεν είναι ακόμη «καθαρό» αν θα πέσουν έξι απ το προσεχές πρωτάθλημα έξι ομάδες και θ ανέβουν οι δυο πρώτες της Φούτμπολ Λιγκ (2018-19)η αν θα πέσουν τέσσερις ομάδες και δε ανεβεί καμία ώστε να σχηματιστεί το πρωτάθλημα των 12 ομάδων.

Η περίπτωση διεξαγωγής πλέι οφ (θέσεις 1-6) για την ανάδειξη του πρωταθλητή φαίνεται ότι απομακρύνεται μετά την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ. Αντίθετα πιθανή θεωρείται η διεξαγωγή πλέι άουτ για να καθοριστούν οι ομάδες που θα υποβιβαστούν.Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πλήρως ενημερωμένος για την πρόταση Βασιλειάδη και κάθετος στην άποψη ότι «αν δε δεχτούν τις 12 ομάδες δε δίνουμε μία και να πάνε αλλού να βρουν τα χρήματα».

2)ΟΜΑΔΕΣ: Αυτή τη στιγμή χάος.Παρά τη χθεσινή παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο ΔΣ της Λίγκας κατά την οποία ζήτησε οι ομαδες να εμφανιστούν ενωμένες στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων,δύσκολα θα προκύψει κάτι τέτοιο.Και τούτο διότι εννέα ΠΑΕ (μεταξύ τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακος) έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με τη nova πολλές κάποιες απ τις οποίες μάλιστα είναι διετούς διαρκείας… Η ιστορική διαδρομή των παραγόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποδείξει ότι είναι ενωμένοι μέχρι να χρειαστεί να…θυσιάσουν έσοδα προς όφελος του κοινού ταμείου.Θα το κάνουν εν μέσω κρίσης και απαξίωσης του προϊόντος;;; Ευκταίο αλλά πρακτικά δύσκολο. Πολύ περισσότερο μετά το σπάσιμο του μετώπου ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που φέρνει Μελισσανίδη και Σαββίδη σε αντίπαλα στρατόπεδα στο ποδόσφαιρο. Η σημερινή μέρα θα είναι πλήρης επαφών ανάμεσα στις ομαδες ώστε να σταθούν ενωμένες απέναντι στον υπουργό.

Θυμίζουμε ακόμη ότι μόλις τη Δευτέρα(πριν απ το,συμβούλιο της Λιγκας) οι «άστεγοι» συναντήθηκα και ακολούθως έστειλαν μήνυμα ότι «αν δεν τακτοποιηθούμε τηλεοπτικά δεν αρχίζει το πρωτάθλημα». Μένει να φανεί αν αυτό θα μπορέσουν να το «πουλήσουν» στον Γιώργο Βασιλειάδη με αρκετή πειθώ (είτε μπλοφάρουν είτε όχι)ώστε ο υπουργός να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά τους κυρίως όσον αφορά τα τηλεοπτικά χρήματα για τη σαιζόν 2019-2020. Πολύπλοκο power game για όλους πάντως…Θυμίζω ότι ομάδα που δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα υποβιβάζεται άμεσα.Επίσης δύο πράγματα που θα ξεκαθαρίσουν σήμερα Τρίτη είναι εάν για την αναδιάρθρωση θα ψηφίσουν 14 η 16 ομάδες (δηλαδή αν θα ψηφίσουν Άρης και ΟΦΗ) και εάν χρειάζεται απλή πλειοψηφία η πλειοψηφία τριών τετάρτων για να ληφθεί η όποια απόφαση.

3)ΚΑΝΑΛΙΑ: Όπως αντιλαμβάνομαι την κατάσταση -κι εφόσον βέβαια προχωρήσει το σχέδιο-η ΕΡΤ θα δώσει τα χρήματα στη NOVA και το συνδρομητικό κανάλι θα κάνει το εξής:Θα συνάψει επτά καινούριες ξεχωριστές συμβάσεις με τις «άστεγες» αυτή τη στιγμή ομάδες στις οποίες θα μοιράσει τα 18 εκατομμύρια ευρώ του υπουργού σύμφωνα με το deal που εν τω μεταξύ θα προκύψει.Εν συνεχεία η ΕΡΤ θ’ αγοράσει απ τη nova αγώνες του πρωταθλήματος και στιγμιότυπα για την εκπομπή Αθλητική Κυριακή που θα κοστολογηθούν στα 18 εκατομμύρια. Γενικά το σχέδιο είναι πολύ δύσκολο στην υλοποίησή του για διαδικαστικούς,γραφειοκρατικούς και νομικούς λόγους.Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι οι Κατερίνα Κασκανιώτη (nova) και Λευτέρης Κρέτσος (για λογαριασμό της ΕΡΤ) με τα επιτελεία τους.Δυσεπίλυτες οι εξισώσεις και εκατοντάδες οι εργατοώρες για τη διευθέτηση των παντός είδους θεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση της Τετάρτης θα δρομολογήσει εξελίξεις θετικές η αρνητικές.Όπως είναι τώρα τα πράγματα φαντάζει δύσκολο να ψηφιστεί απ τη λίγκα το σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπουργού έστω κι αν δεν προκύπτει άλλη πηγή τηλεοπτικής χρηματοδότησης καθώς και οι όποιοι ψίθυροι περί εμπλοκής του καναλιού E συμφερόντων Σαββίδη δε φαίνεται να βασίζονται σε ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.Άρα αν δεν προκύψει κάποια (μεγάλη)έκπληξη της τελευταίας στιγμής οδηγούμαστε (γι ακόμη μια φορά)σε θρίλερ… Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.Εδώ θα είμαστε όμως για να σας ενημερώνουμε….

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ