Αποκάλυψη του διεθνή Βαράν: «Έπαιξα με διάσειση και ρίσκαρα τη ζωή μου σε αγώνα του Μουντιάλ 2014»

Ο Γάλλος διεθνής αμυντικός Ραφαέλ Βαράν σε συνέντευξη που παραχώρησε έκανε την αποκάλυψη ότι έχει «καταστρέψει το σώμα του» εξαιτίας των συνεχών επιπτώσεων από τα χτυπήματα με το κεφάλι.

Ο Βαράν, που τώρα αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λέει ότι κάποτε τελείωσε έναν αγώνα της εθνικής Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 με “αυτόματο πιλότο”, αφού έπαιξε με διάσειση.

“Ο επτάχρονος γιος μου παίζει ποδόσφαιρο και τον συμβουλεύω να μην παίρνει την μπάλα με το κεφάλι. Για μένα, αυτό είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Βαράν στην «L’Equipe».

“Ακόμη και αν δεν προκαλεί άμεσο τραύμα, γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες.

“Προσωπικά, δεν ξέρω αν θα ζήσω μέχρι τα 100, αλλά ξέρω ότι έχω βλάψει το σώμα μου. Οι κίνδυνοι των κεφαλιών πρέπει να διδάσκονται σε όλα τα γήπεδα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και στους νέους”.

Ο Βαράν αναφέρει την προημιτελική ήττα της Γαλλίας με 1-0 από τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και έναν αγώνα για τους 16 του Champions League με την πρώην ομάδα του, τη Ρεάλ Μαδρίτης, εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι το 2020 ως παραδείγματα όταν έπαιξε παρά τη διάσειση.

Ο κεντρικός αμυντικός λέει ότι έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο αγωνιζόμενος εναντίον της Γερμανίας το 2014, έχοντας χτυπήσει στο κεφάλι σε αγώνα για τους “16” με τη Νιγηρία λίγες ημέρες πριν.

“Τελείωσα τον αγώνα με τη Νιγηρία, αλλά ήμουν σε κατάσταση “αυτόματου πιλότου””, δήλωσε. “Το επιτελείο αναρωτήθηκε αν ήμουν σε θέση να παίξω με τη Γερμανία. Ήμουν αποδυναμωμένος, αλλά τελικά έπαιξα και μάλλον καλά.

“Αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι τι θα συνέβαινε αν είχα δεχτεί άλλο ένα χτύπημα στο κεφάλι.

“Ως ποδοσφαιριστές που έχουμε συνηθίσει να παίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο, είμαστε συνηθισμένοι στον πόνο, είμαστε λίγο σαν στρατιώτες, σκληροί τύποι, σύμβολα σωματικής δύναμης, αλλά αυτά οι διασείσεις είναι συμπτώματα που είναι αρκετά αόρατα”.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2021 ανέφεραν ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία θα πρέπει να περιορίζονται σε 10 “κεφαλιές υψηλότερης δύναμης” την εβδομάδα στην προπόνηση από την περίοδο 2021-22 και οι μόνιμοι αντικαταστάτες για τις διασεισμικές θλάσεις εισήχθησαν στην Premier League το 2021.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα 17 πρώην ποδοσφαιριστών και οικογενειών τους ξεκίνησε δικαστική διαδικασία κατά πολλών από τους φορείς του παιχνιδιού, υποστηρίζοντας αμέλεια και παραβίαση του καθήκοντος φροντίδας έναντι των πρώην παικτών.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι τα πρακτικά μιας συνεδρίασης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1983 “δείχνουν ότι η FA είχε πάντα πλήρη επίγνωση των κινδύνων” της διάσεισης στο ποδόσφαιρο και “απέτυχε να λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο για τους παίκτες στο χαμηλότερο εύλογο επίπεδο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ