Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 14 Μαΐου  1955 υπογράφεται στην Πολωνία το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Ε.Σ.Σ.Δ., Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας.

1264 – Ο Ερρίκος Γ’ της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται κατά τη διάρκεια μάχης στο Λούες του Σάσσεξ κι έτσι ο Σιμόν ντε Μονφόρ γίνεται de facto κυρίαρχος της Αγγλίας.

1509 – Γαλλικές δυνάμεις νικούν τους Βενετούς στη μάχη του Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία.

1610 – Δολοφονείται στο Παρίσι ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας. Νέος βασιλιάς της Γαλλίας γίνεται ο Λουδοβίκος ΙΓ’.

1643 – Πεθαίνει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας. Νέος βασιλιάς της Γαλλίας γίνεται, σε ηλικία 5 ετών, ο Λουδοβίκος ΙΔ’.

1811 – Η Παραγουάη κερδίζει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1900 – Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.

1920 – Ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

1928 – Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος

1944 – Συνέδριο του Λιβάνου – Η ΕΑΜική αντιπροσωπεία τρεις μέρες πριν την έναρξη των εργασιών τηλεγραφεί προς Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ αποκηρύσσοντας το κίνημα και διαβεβαιώνοντας την προσήλωση των Ελλήνων στον συμμαχικό αγώνα.

1948 – Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αρχή πολέμου του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

1955 – Υπογράφεται το «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Ε.Σ.Σ.Δ., Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας.

1960 – Η Διάσκεψη των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων -ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία- με το όνομα «Διάσκεψη κορυφής» που συνήλθε προς επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης ναυαγεί στο Παρίσι.

1962 – Ο Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας παντρεύτηκε στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας τελώντας το μυστήριο του γάμου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

2006 – Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο Άρης επιστρέφει στην Α΄ Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που τον υποχρέωσε να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Ο Άρης νίκησε στο τελευταίο του παιχνίδι την Κέρκυρα με 3-1 μπροστά σε 20.000 φιλάθλους του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ