Φρένο σε βρεγμένο οδόστρωμα

Φρένο σε βρεγμένο οδόστρωμα

Τα φρένα μας λειτουργούν κανονικά στη βροχή, ωστόσο, τα περιθώρια πρόσφυσης είναι σαφώς μειωμένα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε αν δεν προσαρμόσουμε το φρενάρισμά μας στα νέα δεδομένα.

Μειωμένη πρόσφυση, λοιπόν, σημαίνει και μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, παράλληλα με τον κίνδυνο να μπλοκάρει πιο εύκολα κάποιος από τους τροχούς μας. Τι πρέπει να κάνουμε για να φρενάρουμε όσο το δυνατόν με περισσότερη ασφάλεια στη βροχή;

Ο λόγος που στη βροχή οφείλουμε να διατηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το φρενάρισμα. Ο βρεγμένος δρόμος δεν θα μας επιτρέψει να φρενάρουμε άμεσα, οπότε πρέπει να διατηρούμε μεγάλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Αν στον στεγνό δρόμο πρέπει να έχουμε μια φορά τα δάχτυλά μας πάντα στη μανέτα του φρένου, στον βρεγμένο πρέπει να τα έχουμε δέκα! Το προπορευόμενο όχημα μπορεί να σταματήσει απότομα για οποιοδήποτε λόγο και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να σταματήσουμε πίσω του.

Το φρενάρισμά μας σε βρεγμένο δρόμο δεν θα πρέπει να είναι απότομο, αλλά προοδευτικό. Πιέζουμε με φειδώ τις μανέτες αρχικά και σταδιακά τις φέρνουμε προς το τέλος της διαδρομής τους.

Ειδικά στα πρώτα μέτρα της διαδρομής μας, καλό είναι να τσιμπάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις μανέτες, προκειμένου να καθαρίσουν οι δίσκοι. Η σκόνη που ενδεχομένως έχουν συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες θα μετατραπεί σε λάσπη, λόγω της βροχής.

Το φρένο του κινητήρα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο κατά το φρενάρισμα στη βροχή. Συνδύασέ το με τα φρένα σου.

ΠΗΓΗ: mototriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ