Ζωή Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Το έγκλημα, στην πραγματική του διάσταση, να δικαστεί και να μην συγκαλυφθεί

Αποφασισμένη να βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων μέχρι την δικαίωσή τους δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συμμετείχε στην φετινή εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι.

“Οι άνθρωποι που επιζούν, εκείνοι πού έχασαν δικούς τους, συγγενείς ή φίλους ή γείτονες ή γνωστούς, εκείνοι που βίωσαν τον εφιάλτη, εκείνοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες, εκείνοι που αναγνώρισαν τους δικούς τους νεκρούς, εκείνοι που νόμιζαν ότι είχαν οι ίδιοι πεθάνει, αφηγούνται την ιστορία τους κι αναρωτιούνται: ήταν λοιπόν απλώς πλημμέλημα;”, τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σημειώνει ότι αύριο θα καταθέσουν υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση του κακουργήματος.

Η ανάρτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Από την φετινή εκδήλωση Μνήμης για τα θύματα, το περασμένο Σάββατο 23/7/2022. Ξεκινήσαμε από το Μνημείο στον Νέο Βουτζά και κατεβήκαμε, περπατώντας «τον δρόμο της φωτιάς», προς το Μάτι, σταματώντας ενδιάμεσα στα 17 κυπαρίσσια που φυτεύτηκαν για τους 17 ανθρώπους που χάθηκαν εκεί. Στο Μάτι, δίπλα στη θάλασσα, διαβάστηκε από την Κατερίνα το συγκλονιστικό κείμενο που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την επίμονη προσπάθεια να βαφτιστούν «πλημμέλημα» όλα όσα συνέβησαν. Στο προσκλητήριο των νεκρών, μετά από κάθε όνομα, ο κόσμος φώναζε «κακούργημα», με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Οι άνθρωποι που επιζούν, εκείνοι πού έχασαν δικούς τους, συγγενείς ή φίλους ή γείτονες ή γνωστούς, εκείνοι που βίωσαν τον εφιάλτη, εκείνοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες, εκείνοι που αναγνώρισαν τους δικούς τους νεκρούς, εκείνοι που νόμιζαν ότι είχαν οι ίδιοι πεθάνει, αφηγούνται την ιστορία τους κι αναρωτιούνται: ήταν λοιπόν απλώς πλημμέλημα; Η συζήτηση μαζί τους και η εμπιστοσύνη τους, για αυτά τα τόσο τραυματικά κι ανομολόγητα, με γέμισε με ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση για αυτό που συμβαίνει στη δικαστική πορεία της υπόθεσης. Αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να γίνει ό,τι χρειαστεί, ώστε το έγκλημα, στην πραγματική του διάσταση, να δικαστεί και να μην συγκαλυφθεί.

Εγώ θα βρίσκομαι στο πλευρό των κατοίκων μέχρι την δικαίωσή τους. Πρώτα, ως πολίτης που με συγκλονίζει αυτό που συνέβη και πώς, με ευθύνη εκείνων που όφειλαν να μεριμνούν, έχασαν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι και καταστράφηκαν τόσοι ακόμη. Κι έπειτα ως δικηγόρος, που θεωρώ νομικά ανεπίτρεπτο να συγκαλύπτεται, για λόγους σκοπιμότητας, ένα κακούργημα που στοίχισε τόσες ανθρώπινες ζωές, εκείνες που χάθηκαν κι εκείνες που καταστράφηκαν. Αλλά και ως άνθρωπος ενεργός πολιτικά, που είμαι βέβαιη ότι, με συγκροτημένη πολιτική προστασία, μέτρα πρόνοιας, εξοπλισμό, με εποπτεία, στελέχωση, οργάνωση του δυναμικού της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης, οι άνθρωποι θα είχαν σωθεί τον Ιούλιο του 2018. Και πολλοί ακόμη μπορούν να σωθούν στο μέλλον, από τον προβλέψιμο κίνδυνο, όπως μπορούν να σωθούν τα δάση μας, τα ζώα, ο φυσικός πλούτος, η πατρίδα μας, από τις πυρκαγιές που αφήνονται να αφανίζουν τα πάντα, ανεξέλεγκτες ακόμη και σε συνθήκες άπνοιας, όπως συνέβη πέρσι.

Αύριο στις 12μμ καταθέτουμε υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη διερεύνηση του κακουργήματος

Στις 6.30μμ θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών-Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ακαδημίας 60, με ομιλίες των κατοίκων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ