Ζακ Κωστόπουλος: Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής για την αιτία θανάτου – Παρούσα στη δίκη η Μάγδα Φύσσα

Με την κατάθεση της Σουλτάνας Μαυριανού, της δεύτερης ιατροδικαστού που εντόπισε τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Της Άννας Κανδύλη

Παρούσα στο δικαστήριο και η Μάγδα Φύσσα που ήρθε να συμπαρασταθεί στους γονείς του με τους οποίους και συνομίλησε.

Η κα Μαυριανού επιβεβαίωσε επί της ουσίας όσα είπε ο συνάδελφος της, Ν. Καλογριάς, για τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που διέγνωσαν ως την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

«Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου».

δίκη - Ζακ Κωστόπουλος

 

Για το οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο του Ζακ, η μάρτυρας κατέθεσε ότι από την 30ετή της εμπειρία, καταλήγει ότι συναντάται αλλά όχι συχνά ενώ για τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί προγενέστερης ασθένειας στο ήπαρ που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, σημείωσε:

δίκη - Ζακ Κωστόπουλος

«Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Ζακ Κωστόπουλος πορεία

Πολ. Αγωγή: Βρήκατε κάποιο εύρημα που να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου;

Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν βρέθηκε κάτι. Τα συμπτώματα για έμφραγμα που αναφέρουν είναι συμπτώματα. Κάποιος θα πει ότι είχε Ένας πόνος στο χέρι, όχι έντονη εφίδρωση, αλλά δεν μπορώ αν το αποκλείσω.

Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν από τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ