Για ένα διάστημα 100 ημερών, ο 23χρονος Mohamed A., ο αποκαλούμενος «δράκος των Εξαρχείων», ο οποίος στη χώρα μας είναι καταγεγραμμένος από το 2016 με έξι ονόματα και τρεις διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, κυκλοφορούσε ανενόχλητος, διαπράττοντας σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών αλλά και ανήλικων κοριτσιών στην Αττική.
Ο άνδρας αυτός είχε συλληφθεί και είχε προφυλακιστεί πέρυσι για απόπειρα βιασμού μιας 75χρονης στον Άλιμο, όμως αφέθηκε ελεύθερος για να συνεχίσει τις επιθέσεις, καλυπτόμενος πίσω από ένα χαώδες σύστημα με κενά και γραφειοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελία ενημερώθηκε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα πως ο 23χρονος παραβίαζε τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής του, μόλις την ημέρα που συνελήφθη για τα νέα αδικήματα που διέπραττε.
Ο Mohamed A. έφτασε στη Λέσβο στις 14 Νοεμβρίου 2016, μαζί με άλλους αλλοδαπούς, υπέβαλε αίτημα παροχής ασύλου ως ασυνόδευτος ανήλικος, και μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων. Στις 20 Μαρτίου 2018 μπήκε σε προσφυγικό καθεστώς, σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση ασύλου, και δύο μήνες αργότερα, στις 18 Μαΐου 2018, παρέλαβε την άδεια διαμονής του. Παράλληλα, στις 25/9/2018 παρέλαβε το ταξιδιωτικό του έγγραφο, δηλώνοντας συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα.
Από εκείνο το χρονικό σημείο δεν υπάρχει καμία καταγραφή που να τον αφορά σε αστυνομική υπηρεσία, μέχρι το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου 2022, όταν επιτέθηκε σε μια 75χρονη γυναίκα από την Ουκρανία και επιχείρησε να τη βιάσει. Περαστικοί τον ακινητοποίησαν και στη συνέχεια τον παρέλαβαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Μετά τον σχηματισμό της σχετικής δικογραφίας, ο Σύρος πρόσφυγας προφυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών, όπου και παρέμεινε για 12 μήνες, αφού δεν ανανεώθηκε από την αρμόδια δικαστική Αρχή η προσωρινή του κράτηση.
Αντ’ αυτού, επιβλήθηκαν δύο περιοριστικοί όροι: να διαμένει στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται στο τμήμα Ασφαλείας του Ωρωπού τρεις φορές τον μήνα.
Για την εξέλιξη αυτή, το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα ενημερώθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών στις 23 Ιουλίου 2023 και από τις φυλακές Γρεβενών στις 12 Αυγούστου ότι η αποφυλάκιση έγινε την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η δομή της Μαλακάσας δεν είχε ενημερωθεί. Ο 23χρονος, όμως, από τότε παρέμεινε άφαντος, για 100 ημέρες , μέχρι να συλληφθεί ξανά, την περασμένη Τρίτη.
Οι επιθέσεις
Νωρίς το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, μια 18χρονη, που περίμενε το λεωφορείο σε στάση της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα, βλέπει έναν νέο άνδρα δίπλα της να αυνανίζεται. Έντρομη, αρχίζει να απομακρύνεται, τηλεφωνώντας παράλληλα σε φίλο της, ο οποίος διαμένει σε κοντινή απόσταση. Ο άγνωστος, τότε, δράστης την ακολουθεί, της επιτίθεται και, αφού τη ρίχνει στο έδαφος, επιχειρεί να την κακοποιήσει. Η 18χρονη αμύνεται, ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει και ο φίλος της, που είχε καλέσει για βοήθεια. Ο δράστης, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, εξαφανίζεται. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου και μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, ξεκινά ένας κύκλος σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος ακόμα έξι γυναικών, μία εκ των οποίων ήταν ανήλικη. Και οι έξι αυτές επιθέσεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και, εκτός από τον ίδιο τρόπο δράσης, υπήρξε μια απόλυτη ταύτιση των περιγραφών για τα χαρακτηριστικά του δράστη από τα θύματά του. Ο νεαρός άνδρας που περιέγραφαν τα θύματα αδιαφορούσε για την ώρα, για το σημείο ή ακόμη και για το εάν υπήρχαν περαστικοί ή καταστηματάρχες όταν αποφάσιζε να επιτεθεί.
Σε μία από τις περιπτώσεις, μάλιστα, στις 17:00 το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου, ακολούθησε μια γιατρό στο ασανσέρ της πολυκατοικίας όπου έχει το ιατρείο της, στην οδό Στουρνάρη, στην οποία υπήρχαν διμοιρίες για τα μέτρα του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως κατέθεσε η 52χρονη γυναίκα, «ο δράστης τής σήκωσε το φόρεμα και άρχισε να τη θωπεύει μέχρι που ο θάλαμος κατέβηκε και πάλι στο ισόγειο, όπου περίμενε άλλος ένοικος της πολυκατοικίας. Τότε ο 23χρονος εξαφανίστηκε τρέχοντας». Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, που ανέλαβαν την εξιχνίαση της επίθεσης στη Γλυφάδα, έχοντας χειριστεί και την απόπειρα βιασμού κατά της γυναίκας από την Ουκρανία την προηγούμενη χρονιά, έφτασαν στην ταυτότητα του Mohamed A., τον οποίο αναγνώρισε η 18χρονη κοπέλα. Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν με τους συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθήνας, που ερευνούσαν τις επιθέσεις στα Εξάρχεια, και ακολούθησαν αναγνωρίσεις από άλλα θύματα. Τελικά οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ προφυλακίστηκε ξανά την περασμένη Παρασκευή.
Η αποκάλυψη ότι είχε περιοριστικούς όρους διαμονής και παρουσίας στο τμήμα Ασφαλείας του Ωρωπού, που δεν είχε τηρήσει ποτέ, προκάλεσε την επόμενη κιόλας ημέρα την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την απομάκρυνση του διοικητή και τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε υποβάλει στις 21 Νοεμβρίου αναφορά προς την Εισαγγελία, αναφέροντας πως ο Mohamed A. δεν τηρούσε τους όρους αποφυλάκισης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη δομή της Μαλακάσας υποτίθεται πως διαμένουν ακόμη 50 αλλοδαποί με περιοριστικούς όρους που δεν τηρούν, για τους οποίους επίσης υποβάλλονται αναφορές στην Εισαγγελία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews