Βατόπουλος: Γιατί δώσαμε “πράσινο φως” για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Αν πάει καλά, θα εξεταστεί η εστίαση

Ανοιχτό άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, το ενδεχόμενο για επαναλειτουργία της εστίασης μετά το λιανεμπόριο, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. “Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να ανοίξουν όλα. Απλώς τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει και η πολιτεία που βλέπει τους οικονομικούς δείκτες και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς η διασκέδαση και η εστίαση καλώς ή κακώς έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά η ιστορία με το λιανεμπόριο όλοι ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συναινέσουμε”, δήλωσε στο OPEN. “Έχει αποφασιστεί  να παίρνονται οι αποφάσεις στην επιτροπή κάθε Παρασκευή” επισήμανε, λέγοντας πως πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρχει εικόνα για το λιανεμπόριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εστίασης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πώς ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων, εξηγώντας πώς η

επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης.  “Μας εξήγησαν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει”.

“Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, και πόσο πράσινα χωριά ξαφνικά γίνονται κόκκινα. Αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο καθένας μας να είναι πολύ προσεκτικός. Δεν χρειάζεται να πάμε να ψωνίσουμε όλοι τη Δευτέρα. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη, την Τετάρτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο έξω από ένα μαγαζί ας πάμε λίγο αργότερα”, είπε ο κ. Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής των ειδκών. 

“Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό” είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο μεγάλο είναι ρίσκο. “Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά, ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα. Το ότι ανοίγει η αγορά δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι Δευτέρα πρωί να πάμε να ψωνίσουμε”, πρόσθεσε. 

“Εγώ πιστεύω ότι θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος” σημείωσε.

Αναφορικά με τυχόν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, είπε ότι υπήρχαν κάποιοι πιο συντηρητικοί, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. “Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις, αλλά οι αντιρρήσεις αυτές είναι επιστημονικές”, ανέφερε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη ενός καλού συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown. “Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση”, είπε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης o κ. Βατόπουλος τόνισε: “

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ