Τζανάκης: 400.000 – 600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν σε αυτό το κύμα – ΒΙΝΤΕΟ

“Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα όσον αφορά στο καλοκαιρινό αυτό κύμα. Έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδρασή του στις νοσηλείες που έχουμε δει μια σαφή αύξηση 100-120 νέων εισιτηρίων ημερησίως” τόνισε ο Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είπε ότι “στον Ευαγγελισμό από δύο εισαγωγές έχουμε 20-25 τώρα ενώ το “Σωτηρία” ξαναφτιάχνει κλινικές COVID. Μεγάλο ποσοστό αυτών που εισάγονται, σχεδόν το 99% είναι ανεμβολίαστοι και είναι μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Νοσηλεύονται ακόμη και 20άρηδες”. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200-300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. «Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερος», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, “με την παραδοχή ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει και δεν τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το μοντέλο που «τρέχουμε» δίνει γύρω στα 4.500 κρούσματα μέσο κινητό όρο έως τις 15 Αυγούστου. Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε ο καθηγητής, “οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά πειθαναγκαστικού τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους».

Για τα παιδιά

Για τα παιδιά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων συμπληρώνοντας ότι τα βρέφη κάτω του ενός έτους είναι σε επικίνδυνη ηλικία να εκδηλώσουν πολύ άσχημες επιπλοκές. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι ένα παιδί σε μια τάξη που θα είναι κρούσμα, μπορεί να κολλήσει το σύνολο της τάξης και τον εκπαιδευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες σε ένα ποσοστό 80%-85% προκειμένου να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

Ο ίδιος είπε ότι “το στέλεχος είναι ένας κλέφτης που έχει μια αρμαθιά κλειδιά και προσπαθεί να βρει το σούπερ αντικλείδι να μπει στο σώμα μας. Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι ο κλέφτης με το σούπερ αντικλείδι που ξεκλειδώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως των νέων που έχουν και έντονη κινητικότητα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ