“Καμπανάκι” Χαρδαλιά για έξι περιοχές: Ένα βήμα πριν πάρουμε μέτρα – Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν self και rapid test

Ηχηρό καμπανάκι για έξι περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που σχετίζονται με το τέστινγκ, και προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι Π.Ε. Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει απ’ όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί: 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9), έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9).

Από αύριο και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνεται εκτεταμένο τέστινγκ στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test. Θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα την ΕΡΓΑΝΗ. Υποχρέωση για τεστινγκ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε αυτές τις περιοχές, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε πως “είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα”. Ωστόσο, σημείωσε ότι “θεωρώ ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε, εάν τα επόμενα 24ωρα συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ