Τρίτη δόση εμβολίου: Τη Δευτέρα ανακοινώνεται για ποιους θα ανοίξει η πλατφόρμα

Τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Παραπολιτικά” και ερωτηθείς για το πότε “ανοίγει” η τρίτη δόση και για άλλες ομάδες πολιτών -πέραν των ανοσοκατεσταλμένων για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα- ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι:

Τρίτη δόση εμβολίου: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για ποιες ομάδες ανοίγει η πλατφόρμα

“Περιμένουμε τις τελευταίες διευκρινίσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα τ’ ανακοινώσουμε την ερχόμενη Δευτέρα όλες τις λεπτομέρειες. Μιλάμε για άτομα 60 και άνω και ίσως και στους υγειονομικούς. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν όλα αυτά και το χρονοδιάγραμμα και πώς θα γίνει. Δεν είναι κάτι το οποίο θα καθυστερήσει”.

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μας καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, κινούνται στους 6μήνες από μια ηλικία και πάνω και θα το εφαρμόσουμε αρκετά γρήγορα. Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι, έχουμε ήδη ανοίξει τους ανοσοκατασταλμένους, και θα προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους”.

τρίτη δόση εμβολίου

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους συμπλήρωσε ότι “το εμβόλιο που υπάρχει τώρα καλύπτει και την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κινούνται οι εταιρείες στο να βγάλουν εμβόλιο που να καλύπτει τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα πολύ καλό ποσοστό, απλώς είχαμε συνηθίσει να έχουμε 95% είναι λίγο λιγότερο στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά παραμένει σε ένα υψηλό ποσοστό προστασίας. Δεν κινούνται οι εταιρείες να βγάλουν διαφορετικό εμβόλιο”, ενώ υπενθύμισε ότι η τρίτη δόση θα γίνει με εμβόλια MRNA. “Όλα θα διευκρινιστούν τη Δευτέρα”, συμπλήρωσε.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πού έχει καταλήξει η Επιτροπή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους και είναι η ομάδα των συνανθρώπων μας που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνονται λόγω λοίμωξης από τα καθήκοντα τους στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

Τι ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.

“Το θέμα με την τρίτη δόση είναι κάτι το οποίο ακόμη το εξετάζουμε”, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, φαίνεται να διατηρείται η αποτελεσματικότητα για τον γενικό πληθυσμό, σε ό,τι αφορά στην προστασία από θάνατο και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Γκίκας Μαγιορκίνης τρίτη δόση

“Ίσως είναι πιο χρήσιμο σε μία έξαρση της πανδημίας”

“Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt”, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, “τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι κάτι που το συζητάμε”.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως “τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν” για να συμπληρώσει πως “θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε βάθος χρόνου πόση είναι η ανοσία, μπορεί σε 12 μήνες να χρειάζεται σίγουρα η ενισχυτική δόση, είναι ένα σενάριο.

Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά και να αναλύσουμε τα δεδομένα, είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα”, κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ