Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές των επιβατών, που κατόρθωσαν να γλιτώσουν από την κόλαση, μετά την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.  Πανικόβλητοι αναζητούσαν τρόπο διαφυγής, πριν τα βαγόνια τυλιχθούν στις φλόγες, όπως μετέδωσε το κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τέμπη: Σώθηκε γιατί δεν αποδέχτηκαν το φοιτητικό πάσο της – Συγκλονιστική μαρτυρία 22χρονης για την τραγωδία

«Έσπαγαν τζάμια και πηδούσαν από τα παράθυρα. Εκτροχιάστηκαν τα τρία πρώτα βαγόνια και πήραν φωτιά. Τα βαγόνια που βγήκαν από τις ράγες σέρνονταν στο έδαφος και αναποδογύριζαν. Οι φλόγες μπήκαν στα βαγόνια. Όσοι δεν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους πήδηξαν έξω από τα παράθυρα», λένε οι επιβάτες.  «Συρθήκαμε κάτω από τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας για να βγούμε στην άλλη πλευρά και από εκεί μας τράβηξε η πυροσβεστική στον δρόμο», δήλωσε η επιβάτης Εύη Τσάβα, στον ΑΝΤ1 από από το νοσοκομείο.

«Πήραμε τα εργαλεία με τα οποία σπάνε τα τζάμια και μετά πετάξαμε μια βαλίτσα στα τζάμια και έσπασαν. Βγήκαμε όλοι από ένα παράθυρο».

Με συγγενείς θυμάτων στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας

Σώθηκαν όσοι άλλαξαν θέσεις

Μια φοιτήτρια που έφυγε από το δεύτερο βαγόνι και κάθισε στο έκτο, με φίλη της λέει πως υπήρχε παντού καπνός. «Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, οι άνθρωποι φώναζαν βοήθεια», λέει.
Άλλη φοιτήτρια που ειδοποίησε την μητέρα της για το δυστύχημα «είπε ότι τα βαγόνια πήραν φωτιά, σκοτώθηκε κόσμος». Η μητέρα της είπε ότι τα παιδιά μπήκαν στο τελευταίο βαγόνι, γιατί το τρένο ήταν γεμάτο. Ήταν πολύ τυχερά τα αγγελούδια μου.

Άλλος επιβάτης διηγείται ότι μπέρδεψε τα βαγόνια και μπήκε στο βαγόνι πέντε αντί για το βαγόνι δύο. «Όταν έγινε η σύγκρουση, ήμουν στο βαγόνι πέντε, επειδή είχα μπερδέψει τα βαγόνια και είχε μπει στο πέντε. Βγήκα έξω και υπήρχαν φωτιές και λιωμένα κομμάτια του τρένου», είπε.

Μάτι: Για πιέσεις και απειλές που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέθεσε ο δικαστικός πραγματογνώμονας

«Τα βαγόνια έκαναν κύκλο στον αέρα. Το τελευταίο ήταν πέντε μέτρα πιο κάτω. Ήταν σαν ένα αεροπλάνο που είχε συντριβεί», λέει ο φοιτητής Γιάννης Αντώνογλου. «Ευτυχώς οι πόρτες μας άνοιξαν. Στα άλλα βαγόνια οι πόρτες δεν άνοιξαν. Έμειναν εγκλωβισμένοι. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Αυτό είναι συγκλονιστικό», είπε.

Λίγο μετά την σύγκρουση, κάποιοι από τους επιβάτες σχημάτισαν ομάδες για να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους. Ο Παναγιώτης Σταφυλάς με το κινητό του καταγράφει τις δραματικές στιγμές. “Κοιτάξαμε πρώτα να δούμε αν ήταν ασφαλείς όσοι είχαν επιζήσει», είπε.  «Ψυχραιμία ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλο», Προσπάθησα με κάποια άλλα άτομα να βγάλουμε τους περισσότερους, γυναίκες και ηλικιωμένους. Υπήρχαν και μικρά παιδιά. Υπήρχε κι ένα κοριτσάκι μικρό, 6 μηνών που δεν το βρήκα, αλλά ευτυχώς η μητέρα του μου είπε ότι ήταν ήδη στην Θεσσαλονίκη.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ