Τοξικός κίνδυνος μετά την πτώση του Antonov

Την επιβεβαίωση των επιστημονικών ανησυχιών για τις συνέπειες από την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα μαρτυρούν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον αποκλεισμό μιας μεγάλης περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΩΡΑΪΤΗ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη Realnews, επιβεβαιώνει την ύπαρξη λευκού φωσφόρου, που διέφυγε από την έκρηξη των φωτιστικών βλημάτων όλμων 82 mm M67, τα οποία μετέφερε μεταξύ άλλων το ουκρανικό αεροσκάφος Antonov An-12.

Η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 16 Ιουλίου, σε αγροτική περιοχή μεταξύ των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προκαλώντας τον θάνατο και των οκτώ μελών του πληρώματός του. Τα χειρότερα, όμως, αποσοβήθηκαν σαν από θαύμα, καθώς τα πρώτα σπίτια των οικισμών απέχουν λιγότερο από 2 χλμ. από το σημείο της συντριβής, ενώ η πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Ηδη, όμως, στην περιοχή η αγωνία των κατοίκων έχει κορυφωθεί. Ο λόγος της ανησυχίας αφορά τα τοξικά αέρια και τη λευκή σκόνη που εκλύθηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς δεκάδες κάτοικοι είχαν συμπτώματα, όπως «κάψιμο» στα μάτια και στη μύτη. Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να πλησιάζουν την περιοχή και τα μέτρα ασφαλείας, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τα καμένα πλαστικά, τα καλώδια και τα υλικά του αεροσκάφους παράγουν τις διοξίνες, καθώς και άλλες καρκινογόνες ουσίες, αλλά εξίσου σοβαρή είναι η έκλυση της λευκής σκόνης που προήλθε από τον λευκό φώσφορο, ο οποίος χρησιμοποιείται και ως πολεμικό υλικό. Ο λευκός φώσφορος, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, προκαλεί έκρηξη και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως πολεμικό υλικό. Ετσι, δημιουργείται ένα υλικό, ένα προϊόν, το πεντοξείδιο του φωσφόρου, που λαμβάνει τη μορφή λευκής σκόνης. Αυτή η λευκή σκόνη προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και ερεθισμό της βλεννογόνου, όπως κάψιμο στη μύτη, κάψιμο στα χείλη, στη γλώσσα και στον φάρυγγα», λέει στην «R» ο Δ. Σαρηγιάννης.

Το φορτίο

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη αγωνία σε σχέση με το φορτίο που μετέφερε το μοιραίο Antonov. Οι σερβικές Αρχές -και ειδικότερα η εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είχε μισθώσει το Antonov- ενημέρωσαν το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας & Διάσωσης ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στο αεροσκάφος ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60 mm M62 και 82 mm M62, καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82 mm M67. Ηταν σερβικής κατασκευής και «σοβιετικής πατέντας».

Το μόνο που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής είναι αν επρόκειτο για ληγμένα εκπαιδευτικά πυρομαχικά. Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο έσπευσε το ειδικό κλιμάκιο Αντιμετώπισης Χημικού και Βιολογικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει πως «η έκταση της περιοχής προς έρευνα είναι 600 στρέμματα περίπου, με τις ομάδες Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) να ξεκινούν την έρευνα από την εξωτερική περίμετρο για να φτάσουν μέχρι και το σημείο της πτώσης. Αυτό σημαίνει πως η περιοχή θα «σαρωθεί» από τους ειδικούς, από έξω προς τα μέσα, ώστε να εντοπιστούν όλα τα θραύσματα από το αεροσκάφος και το φορτίο του.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ