Το βραβείο κοινωνικής προσφοράς της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019 στον ιδρυτή του Safe Water Sports

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου, στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Ύψιστη τιμητική διάκριση για τον Πρόεδρο και Ιδρυτή του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, η βράβευσή του για την δράση του Οργανισμού με την τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών».

Συγκεκριμένα βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονεμήθηκε στον κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, ιδρυτή και Πρόεδρο του Σωματείου – Μη Κυβερνητικού Οργανισμού SAFE WATER SPORTS, για την προσφορά του ιδίου και του οργανισμού, τον οποίον αυτός συνέστησε, προς τους φορείς του Δημοσίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχολεία, με σκοπό τη λήψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας ως προς τα θαλάσσια σπορ, την πρόληψη ατυχημάτων πνιγμού και γενικά την ασφάλεια των λουομένων στις ελληνικές ακτές.

Το τιμητικό βραβείο της κοινωνικής προσφορά απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Βασίλειο Πετράκο.

Το Safe Water Sports είναι ένας μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

Η Ελλάδα διαθέτει 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Σε αυτήν την ευρύτερη θαλάσσια γεωγραφική έκταση κάθε χρόνο 300 περίπου άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Κύριο αίτιο των θανάτων είναι η ελλιπής γνώση κολύμβησης και η μη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας από τους λουόμενους αλλά και τους επαγγελματίες.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού:

  • Υποστήριξη του έργου της πολιτείας για την ενίσχυση της πρόληψης των πνιγμών και ατυχημάτων, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας στο υδάτινο περιβάλλον, την καταγραφής και στατιστική επεξεργασία των συμβάντων στο νερό και τη θάλασσα μέσω του Παρατηρητηρίου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία , κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κλπ. 40.000 μαθητές ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν το 2019 μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας.
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών (Ελλήνων και ξένων επισκεπτών) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικών ενημερωτικών δράσεων.
  • Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas.

Στα πλαίσια των δράσεων του ο Οργανισμός έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας – https://safewatersports.gr ) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν.

Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να βρει πληροφορίες για Ελλάδα και Κύπρο όπως:

• ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στη χώρα

• Τις 3.300+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

• Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν

• Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή

• Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα

• Τα ημερόπλοια

• Όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας

Εκτός από την Ελλάδα, ο Οργανισμός έχει επεκτείνει τις δράσεις του και στην Κύπρο, και παράλληλα συνεργάζεται με την Αγγλική και Γαλλική Πρεσβεία.

Ο Οργανισμός δεν λαμβάνει καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση. Οι πόροι του προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά. Την πρωτοβουλία στηρίζουν μεγάλοι Οργανισμοί και επιχειρήσεις όπως : το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λάτση, η Εθνική Τράπεζα, το Ελευθέριος Βενιζέλος, η Alpha Bank, τα ΕΛΠΕ κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση του Οργανισμού μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο link: https://safewatersports.com/images/Documents/ΕΤΑΙΡΙΚΟ%20ΦΥΛΛΑΔΙΟ%202018_L.pdf

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας για να δείτε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις μας.

/Web: www.safewatersports.gr /Facebook: Safe Water Sports/Twitter: @SafeWaterSport/Instagram: safe_water_sports/YouTube: safe water sports/Pinterest: safe water sports

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ