Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων – Η διαφωνία για το λιανεμπόριο και η αναφορά Μητσοτάκη

Παρασκήνιο φαίνεται πως είχε η πολύωρη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, την Τετάρτη, κατά την οποία εκτιμήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και αποφασίστηκε η εισήγηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου και απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα για τον κωδικό 6.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με συγκεκριμένους κανόνες, υπήρξε μία διαφωνία στην επιτροπή των ειδικών, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο εύλογο, όπως το χαρακτήρισε, ερώτημα “κλείνετε με 1.000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”, σχολίασε ότι “όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε…”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση για άρση κάποιων περιορισμών, σημειώνοντας ότι “σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό”. Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόνισε ότι ελήφθη η απόφαση από την επιτροπή των ειδικών, που “έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε”. Και σε αυτό το σημείο, τόνισε, πως υπήρξε μία διαφωνία μεταξύ των λοιμωξιολόγων. “Μας έκαναν μία εισήγηση οι ειδικοί, σχεδόν ομόφωνη, απ’ ότι καταλαβαίνω υπήρξε μία διαφοροποίηση στην επιτροπή, να μας πείτε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ποιος διαφώνησε

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων υπήρξαν “ενστάσεις, διχογνωμίες, ακόμη και… αποχώρηση”. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι καταγράφηκαν ενστάσεις από πολλούς σχετικά με το ζήτημα της διαδημοτικής μετακίνησης, με το επιχείρημα ότι “ουσιαστικά με την κατάργηση του μέτρου καταργείται το lockdown”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε και μία αποχώρηση: “Καθώς ο πάντα σοβαρός γ.γ. Δημόσιας Υγείας Πρεζεράκος έφυγε κάποια στιγμή από την αίθουσα. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος ή απλώς αναζητούσε το εμβόλιο της μετριοπάθειας ή της λογικής”. Σχετικά με το ζήτημα του λιανεμπορίου, η εφημερίδα επισημαίνει πως υπήρξε ομοφωνία, “πλην ενός: ο κ. Σύψας δεν συμφώνησε, δικαιολογώντας τον ρόλο που έχει κατακτήσει επάξια: του πιο σκληρού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ