Μητσοτάκης: Τι απάντησε στο “κλείνετε με 1.000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500”

Στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η άρση κάποιων περιορισμών, τώρα, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, “όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. ‘Κλείνετε με 1.000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;’. Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε στη συνέχεια πως ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία. “Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό”. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως “πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;”. “Μας έκαναν μία εισήγηση οι ειδικοί, σχεδόν ομόφωνη, απ’ ότι καταλαβαίνω υπήρξε μία διαφοροποίηση στην επιτροπή, να μας πείτε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε”, είπε και πρόσθεσε: “Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις… Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Συνέχισε την ομιλία του, αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τον ρώτησε: “«Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες”.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: “αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει. Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή. ‘Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής’, ‘Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους’, ‘Τραγωδία στο Σωτηρία’, ‘1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ”. Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ”.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της σημερινής ημέρας, λέγοντας πως “σήμερα, παγκόσμια ημέρα αυτισμού, η σκέψη όλων μας είναι προς εκείνα τα παιδιά και τους επαγγελματίες που καταβάλλουν δύσκολη προσπάθεια να παρέχουν στα παιδιά με αυτισμό την καλύτερη ποιότητα ζωής και τις καλύτερες προοπτικές στη ζωή τους”. Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή – συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια δράση που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ