Lockdown: Νέο μείγμα μέτρων για ελεγχόμενη “αποσυμπίεση” – Τι ισχύει για λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις

Το νέο μείγμα μέτρων, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως “βαλβίδες αποσυμπίεσης” δεδομένης της κοινωνικής κόπωσης λόγω του παρατεταμένου lockdown, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Είχε προηγηθεί η πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με φόντο το αρνητικό ρεκόρ των 4.340 νέων κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκε την Τρίτη, αλλά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, με 3.616 νέες μολύνσεις, 739 διασωληνωμένους ασθενείς και 76 νεκρούς σε 24 ώρες.

Οι κύριοι Κικίλιας και Χαρδαλιάς υπογράμμισαν την αναγκαιότητα “να παραμείνουμε προσεκτικοί” καθώς η υγειονομική κρίση δεν έχει περάσει και η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι σημαντική και ανακοίνωσαν ανακατανομή δραστηριοτήτων που θα λειτουργήσουν ως “μικρές ανάσες ελευθερίας”. Απηύθυναν έκκληση να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, καθώς αυτό “θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των φίλων μας, των ανθρώπων που αγαπάμε”, όπως είπε ο υπουργός Υγείας. Στόχος των μέτρων, που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αποφάσισε η κυβέρνηση, περιέγραψε ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας αφενός τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν χαλαρότητα και αφετέρου την ψυχική κόπωση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά -δηλαδή η χρήση μάσκας, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους- και εστάλη μήνυμα “να είμαστε προσεκτικοί” τις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα.

Έπειτα από την εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων, η κυβέρνηση προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό. Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου – Με ποιους κανόνες

Το λιανεμπόριο ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι ανοίγουν τα καταστήματα, πλην των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού, ο οποίος θα έχει διάρκεια αυστηρά τριών ωρών και θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί ο καταναλωτής μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Συγκεκριμένα, στέλνοντας SMS στο 13032 θα επιτρέπεται να κάνουμε τα ψώνια μας είτε με click away (πώληση εκτός καταστήματος) είτε με click in shop  (πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού).

Σημειώνεται ότι εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Πάντως, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

“Ναι” στις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Από το Σάββατο αρχίζει το πιλοτικό άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς “η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Άρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι τρία άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμού και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών και νέων συνωστισμών. Ας βγούμε από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε, μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως ξέρουμε πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού” επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μείγμα μέτρων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα και αναφέροντας ότι υπάρχει η προοπτική να επαναλειτουργήσουν ορισμένες τάξεις, στις 12 Απριλίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, “η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ (self test)”.

Κικίλιας: Η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί – Περιορίστε τις συγκεντρώσεις στα σπίτια

Αναφερόμενος στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 499 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. “Η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον Νίκο Χαρδαλιά να επιστεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα “για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται εκεί”.

Μίλησε για τη μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ζητώ από όλους προσοχή, ό,τι κι αν κάνουν, όπου κι αν πάνε, όπως κι αν μετακινηθούν να φορούν μάσκα να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό”.

Επανέλαβε ότι μεταλλάξεις του ιού τον έχουν κάνει πολύ μεταδοτικό γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών covid ασθενών στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, της πανδημίας, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις σε σπίτια.

“Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα” ανέφερε. “Σας ζητώ κάτι πολύ απλό όσο και δύσκολο. Προσοχή. Ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, όπως και αν κινηθείτε, αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή. Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας” τόνισε ο υπουργός Υγείας. “Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Σας ζητώ για ακόμη μία φορά να προστατευτείτε και να προστατεύσετε τους γύρω σας. Εννοώ τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου” ανέφερε και συνέχισε: “Όταν βρισκόμαστε στην οικογενειακή φούσκα, αυτών που βλέπουμε καθημερινά, της οικογένειάς μας, είμαστε προστατευμένοι. Αν συνεχίσουμε και επεκτείνουμε, ελέω και της κούρασής μας, τις μαζώξεις σε σπίτια, αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των φίλων μας, των ανθρώπων που αγαπάμε”.

Το Θριάσιο γίνεται Covid only νοσοκομείο – 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Σε αποκλειστικά covid νοσοκομείο μετατρέπεται το Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ανακοινώνω σήμερα την μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο covid only», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Με στόχο στις 7 Απριλίου το Θριάσιο να διαθέτει, ήδη, 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αναπτύξει ως 180 κλίνες Covid». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «τα περιστατικά από το Θριάσιο θα οδηγηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία», ενώ μαζί με το Ασκληπιείο θα υποστηρίζει τις γενικές εφημερίες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι δημιουργούνται 51 καινούριες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών. Συγκεκριμένα, 16 στο νοσοκομείο “Γεννηματά”, 5 στον “Ευαγγελισμό”, 5 στο “Λαϊκό”, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο “Ελπίς”, 10 στο “Κωνσταντοπούλειο” και 4 στο “Αττικό”.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση

Με δεδομένη την κούραση έπειτα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους θα δώσει μεγαλύτερους βαθμούς -μικρές ανάσες- ελευθερίας, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης,, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως εξήγησε, προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη, η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι “η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας και “γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής”. “Καμία χαλάρωση, τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση”, σημείωσε με έμφαση ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι “πιστεύουμε θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας”, εξηγώντας ότι υπάρχει αύξηση της ροής των εμβολίων, υπάρχουν πλέον δωρεάν αξιόπιστα τεστ τα οποία θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο ανοιξιάτικος καιρός θα δίνει τη δυνατότητα να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

“Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε, μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και έστειλε μήνυμα: “Να παραμείνουμε προσεκτικοί”.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 3.616 νέες μολύνσεις (έναντι του αριθμού ρεκόρ των 4.340 μολύνσεων που ανακοινώθηκε χθες). Ακόμη 76 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 8.093. Αυτή τη στιγμή, 739 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δύο λιγότεροι σε σύγκριση με την Τρίτη.

To για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98(95%Crl: 0.31 – 1.5). Την εβδομάδα 22 – 28 Μαρτίου (Iso Week 12) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11% σε σύνολο 101.077 RT-PCR και 178.664 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Την εβδομάδα 22 – 28 Μαρτίου (Iso Week 12) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.130, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.499. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.25.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 3.616 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από το σύνολο των 3.616 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 22 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 3.594 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα της έκθεσης του ΕΟΔΥ. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η διασπορά είναι πολύ μεγάλη στην Αττική, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 1.706. Ανησυχία προκαλούν τα 499 κρούσματα που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός εμφανίζεται στην Αχαΐα (121). Πολλά τα κρούσματα στην Κοζάνη (84), στη Λάρισα (97) αλλά και στην Πέλλα (62)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ