Το παρασκήνιο και οι στόχοι της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Στη Λέσβο, το ένα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχει σηκώσει δυσβάσταχτα μεγάλο μερίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού, αναμένεται να στραφούν την ερχόμενη εβδομάδα τα φώτα της διεθνούς κοινότητας.

Η προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου στη Λέσβο αναμένεται να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα για τις συνέπειες των πολεμικών αναμετρήσεων στη Μέση Ανατολή και τις αρνητικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου σηκώνει η Ελλάδα.

Η ταυτόχρονη παρουσία του πνευματικού ηγέτη των ρωμαιοκαθολικών και του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα στη Λέσβο που αποτελεί μια από τις εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Ελλάδα έχει από μόνη της βαρύνουσα σημασία και ιδιαίτερη σημειολογία. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται με την σημερινή προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που βιώνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταλυτική η συμβολή Παυλόπουλου

Η μόνη μέχρι σήμερα επίσκεψη Πάπα Ρώμης στην Ελλάδα χρονολογείται από το 2001, όταν μετά από πρόσκληση του -τότε- Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και αφότου ο ίδιος είχε ταξιδέψει στην Αγία Έδρα ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ανταπέδωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως τότε έτσι και τώρα, η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έλευση του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα ήταν καταλυτική. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε την πρόσκληση στον Επίσκοπο της Ρώμης υπό τη διπλή θεσμική ιδιότητα του τελευταίου ως κοσμικού άρχοντα του κράτους του Βατικανού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην πιο πρόσφατη παρέμβαση για το προσφυγικό, από το Ισραήλ, έθεσε προ των ευθυνών της την Ευρώπη καλώντας την Ε.Ε. «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες».

Ανάλογο είναι και το ύφος της επίσημης επιστολής πρόσκλησης προς τον Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την πεποίθηση «ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική».

Μέγαρο Μαξίμου: Πολύτιμοι υποστηρικτές Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν ότι «με την επίσκεψη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα – δημόσιες αρχές, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες – για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν επίσης, ότι «πέραν της στάσης του στο προσφυγικό, ο Πάπας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του και στον ελληνικό λαό για τη δοκιμασία που περνά κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, την οποία έχει ήδη μεταφέρει και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βατικανό».

Το παρασκήνιο

Η αποστολή της πρόσκλησης του Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ελλάδα αποτέλεσε την κορωνίδα μιας σειράς προσκηνιακών αλλά και παρασκηνιακών πολιτικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών ενεργειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού και μάλιστα έμπρακτα. Οι Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα υλοποιούν σε καθημερινή βάση προγράμματα για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ταυτόχρονα με τα άλλα προγράμματα που «τρέχουν» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης.

Απαραίτητο όμως ήταν και ένα ηχηρό μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο κ. Ιερώνυμος τον περασμένο μήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί μέσω επίσημων επιστολών προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα.

Βέβαια, στο παρασκήνιο, εκτός από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πάπα απαιτήθηκε και η επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου εκκλησιαστικού παράγοντα στην Αγία Έδρα. Σε εκείνη τη συνάντηση φέρεται, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, να προτάθηκε από τον Πάπα η επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος είδε θετικά την πρόταση αυτή και απευθύνθηκε και στο Φανάρι, προτείνοντας και στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί τη Λέσβο.

Από την Κωνσταντινούπολη τα μηνύματα ήταν θετικά, παρά τις «ψυχρές» σχέσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

53.042 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά η Ένωση των Λιμενικών για το χάος στο λιμάνι του Πειραιά – ΒΙΝΤΕΟ

Παραμένει αποκλεισμένη η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ