Τι συμβαίνει με τα έκτακτα χειρουργεία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης – Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και το έγγραφο

Νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που προγραμματίστηκαν σήμερα για έκτακτα χειρουργεία -όπως ογκολογικά, παιδοχειρουργικά κα.- οδηγήθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Είχε προηγηθεί έγγραφο από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπου γίνεται λόγος για αναστολή έκτακτων χειρουργείων, λόγω αδυναμίας αναισθησιολογικής κάλυψης, εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης με την πανδημία.

Στο σχετικό έγγραφο, από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι  “το σύνολο των ιατρών του αναισθησιολογικού τμήματος έχει μεταφερθεί στα χειρουργεία του Γ’ Κτιρίου για να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ”. “Όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί ως ‘έκτακτα’ και προγραμματισθεί για χειρουργεία αναβάλλονται μέχρι είτε να υφεθεί η ένταση της πανδημίας και να μειωθεί η εισροή διασωληνωμένων ασθενών στα χειρουργεία του Γ’ Κτιρίου, είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό (ιατροί αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές) ώστε οι υφιστάμενοι να αποδεσμευθούν και να είναι διαθέσιμοι για χορήγηση αναισθησίας”, προστίθεται στο έγγραφο. Καταλήγει, δε, με την επισήμανση ότι “στο Α’ Κτίριο παραμένουν μόνο δύο ειδικοί αναισθησιολόγοι για να αντιμετωπίζουν μη Covid περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για να σωθεί η ζωή τους”.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, ενώ στα χειρουργεία βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και στις κλινικές ακόμη δύο διασωληνωμένοι. “Οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει την ιατρική φροντίδα των εν λόγω ασθενών συν όλη την τρέχουσα δουλειά. Πριν από τον κορονοϊό ήταν διπλάσιοι για να την βγάλουν”, αναφέρει.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο νοσοκομείο γίνονται τα απολύτως επείγοντα χειρουργεία, που αφορούν δηλαδή σε περιστατικά για τα οποία υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς. Τα υπόλοιπα έκτακτα χειρουργεία έγιναν σε ιδιωτικές κλινικές. “Αν κάποιος δεν έχει χρήματα, τι κάνει;” τόνισε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε πως ο ιδιωτικός τομέας έχει κρυφές χρεώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που επίσημα γίνεται κάτι ανάλογο για έκτακτα περιστατικά.

Δείτε το έγγραφο του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προς τη διοίκηση

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ