Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε υπόταση;

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε υπόταση;

Υπόταση είναι ένας κλινικός όρος που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως είναι σπάνια και καλοήθης κατάσταση, συναντάται κυρίως σε νεαρά άτομα και μπορεί να υποδηλώνει ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Στην καθημερινή πρακτική, η υπόταση δε θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος στερηθεί από επαρκή παροχή αίματος. Τότε μόνο μπορούν να προκληθούν συμπτώματα, όπως ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, αστάθεια, συσκότιση όρασης, εφίδρωση και κόπωση.

Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και όταν κάποιος σηκώνεται απότομα όρθιος από καθιστή ή ύπτια θέση. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Μείωση της συστολικής πίεσης κατά 20 mmHg ή της διαστολικής πίεσης κατά 10 mmHg μέσα σε διάστημα τριών λεπτών κατά την ορθοστασία, ορίζει την ορθοστατική υπόταση.

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολογίας (ΑΗΑ) ορίζει ως υπόταση την πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg από ότι είναι συνήθως, αν και συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν σε ορισμένα άτομα και όταν η πίεση μειωθεί έστω και κατά 20 mmHg.

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπόταση είναι πολλές και αναφέρονται παρακάτω.

-Η ορθοστατική υπόταση

-Η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος από τον οργανισμό μειώνει τον όγκο αίματος και προκαλεί υπόταση

-Η αφυδάτωση. Η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού οδηγεί σε απώλεια υγρών του σώματος, μείωση του όγκου αίματος και υπόταση

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.