Τι οδήγησε τη Μύκονο στο lockdown – Το παρασκήνιο της απόφασης και τα επόμενα βήματα

Η Μύκονος αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας μας, που μπαίνει σε καθεστώς τοπικού lockdown φέτος το καλοκαίρι, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του πολύ υψηλού ιικού φορτίου. Η απόφαση για τη λήψη περιοριστικών μέτρων σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αποτέλεσε ουσιαστικά μονόδρομο με δεδομένη την απροθυμία συνεργασίας που παρατηρείται, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε προειδοποίηση μόλις την περασμένη Πέμπτη για έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μύκονος. Φαίνεται, όμως, πως το “μήνυμα” δεν ελήφθη και η κατάσταση στο νησί των ανέμων είναι “ανεξέλεγκτη”, όπως την χαρακτηρίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται το παρασκήνιο της απόφασης για το τοπικό lockdown στο νησί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν υπήρχε συνεργασία και δεν τηρούνταν τα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις, τους ελέγχους και τα τσουχτερά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό, πως μέσα σε λίγες ημέρες τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο νησί, με ανοδική τάση. Σημαντικό ρόλο ως προς την απόφαση για τη λήψη μέτρων, έπαιξε εξάλλου και η αθέατη πλευρά της διασκέδασης στη Μύκονο με τις μαζικές συναθροίσεις και τα πάρτι στις βίλες, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συρροές.

Ως προς την απροθυμία συνεργασίας, επισημαίνεται ως παράδειγμα αυτό του 18χρονου Ιταλού τουρίστα, ο οποίος περιπλανιόταν χθες προκειμένου να βρει κατάλυμα, γιατί ήταν θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα τελικά να φιλοξενηθεί στο Κέντρο Υγείας. Ως επόμενο βήμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης κλινών που θα χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα καραντίνας για τους θετικούς στον κορονοϊό τουρίστες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Αυστηροποίηση των μέτρων στη Μύκονο, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. “Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου” αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

“Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της” τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.