Θεσσαλονίκη: Μουσείο Ολοκαυτώματος στην δυτική είσοδο της πόλης – Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

«Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας»  θα κατασκευαστεί στην Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην δυτική είσοδο της πόλης, με τα έργα να αρχίζουν τον Νοέμβριο του 2023, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2016.

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Ο Πούτιν κατηγορεί “τους νεοναζί στην Ουκρανία” για εγκλήματα εναντίον αμάχων

Το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει φάρο μνήμης αλλά και αναπτυξιακό μοχλό για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης, καθώς εκτιμάται ότι θα προσελκύει περισσότερους από  500 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, tο χρονοδιάγραμμα του έργου μέχρι και την τελική φάση της ολοκλήρωσής του παρουσίασε ο Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου «Σαµαράς & Συνεργάτες» Δηµήτριος Σαµαράς, που διαχειρίζεται και το πρότζεκτ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος – Οι προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023.  Στόχος όλων των φορέων του έργου είναι η έκδοση της πρόεγκρισης της οικοδομικής άδειας που αποτελεί από τα πιο σημαντικά ορόσημα στην υλοποίηση του και έχει οριστεί να εκδοθεί μέχρι τα μέσα ή και το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου. Η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και ακολούθως, θα εκδοθεί η οριστική οικοδομική άδεια του Μουσείου ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοπράτηση της κατασκευής του. Η ανάδειξη του γενικού εργολάβου και η έναρξη της κατασκευής του τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2023 με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2025.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2026 και η δημιουργία του, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την περιοχή που έχασε 55.000 Εβραίους, αλλά και θα τονώσει πολύ περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλης της δυτικής περιοχής. «Θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό ιστορικής μνήμης ενώ η δημιουργία του βόρεια του λιμανιού της πόλης και στη δυτική είσοδο είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς εκεί επιβιβάζονταν χωρίς τη θέληση τους οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς ενώ στο ίδιο σημείο προβλέπεται να δημιουργηθεί και το Πάρκο Μνήμης.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν για δεύτερη φορά τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα – ΦΩΤΟ

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε χώρο 10 στρεμμάτων γης, που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για την ανέγερσή του. Η υλοποίησή του θα συγχρηματοδοτηθεί κυρίως από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που διαθέσουν και οι δύο από 10 εκατ. ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με 10 εξίσου εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στους δωρητές προστέθηκε πρόσφατα και ο Άλμπερτ Μπουρλά με ένα εκατ. δολ. που συνοδεύει το βραβείο Genesis για το 2022 που του απονεμήθηκε από το ίδρυμα Genesis Prize («Εβραϊκό Νόμπελ»). Με απόφαση, μάλιστα, της ελληνικής κυβέρνησης οι δωρητές του έργου απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.

Ως προς την εξέλιξη των μελετών διοργανώθηκε διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη μουσειολόγων του έργου. Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε μελετητής η σύμπραξη του αμερικάνικου μουσειογραφικού γραφείου, Gallagher & Associates και ο διακεκριμένος μουσειολόγος Yitzchak Mais από το Ισραήλ, με εκτεταμένη γνώση στην εβραϊκή ιστορία.

«Στην σφαίρα της υλοποίησης έχει περάσει πλέον το Μουσείο Ολοκαυτώματος», τόνισε σε δηλώσεις του Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογραμμίζοντας ότι για τη Θεσσαλονίκη η Δυτική Είσοδος αποτελεί το μέλλον και η μεγάλη – εμβληματική παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι της πόλης είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ