Θεσσαλονίκη: «Μας ακολούθησαν, μας κυνήγησαν, μας χτύπησαν» – Τι λέει το θύμα της ομοφοβικής επίθεσης

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το βράδυ του Σαββάτου όταν έπεσε θύμα ο ίδιος και η φίλη του, από ομάδα αγνώστων, στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιγράφει στον Ant1 ο 21χρονος.

Λίγο μετά τα 22:00 το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με άτομο που αυτοχαρακτηρίζεται και αυτό ως φυλοδιαφορετικό έγιναν στόχος από εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι άρχισαν να τους κυνηγούν με μανία και μίσος λόγω της εμφάνισης τους.

«Μια ομάδα ατόμων ξεκίνησε να μας χλευάζει και να μας βρίζει. Μετά με προσέγγισαν, με τράβηξαν και με έφτυσαν, εγώ ως αντίδραση τους πέταξα ένα παγωτό που είχα πάρει από ένα μαγαζί… Μας ακολούθησαν, μας κυνήγησαν, μας χτύπησαν, όχι πολύ σοβαρά.»

Ο νεαρός συνεχίζει: «Εκείνη την στιγμή εγώ προσπαθούσα να το αποφύγω. Έφευγα προσπαθώντας να φύγω, έβγαζα βίντεο όσο με πλησίαζαν δηλαδή τόσο προσπαθούσα να καταγράψω μάπες άμα γίνει κάτι».

Όπως τονίζει, «ναι μπορώ να πω ότι φοβήθηκα. Ήταν ξεχωριστές παρέες και ξεκίνησαν όλες να χλευάσουν, να πετάξουν, να κοροϊδέψουν, να βγάλουν βίντεο. Αλλά πάρα πολλά άτομα. Γενικά προσπάθησα να προστατέψω εμένα και τη φίλη μου που ήμασταν εκείνη τη στιγμή.»

Τα δύο άτομα για να ξεφύγουν από τον όχλο κατέφυγαν σε κατάστημα εστίασης όπου και ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Μεταξύ των δραστών 11 ανήλικοι

Οι αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε 25 προσαγωγές ατόμων από τους οποίους συνελήφθησαν οι 21, ανάμεσα σε αυτούς 11 ανήλικοι και 10 ενήλικες.

Από τους 21, οι 12 είναι αλλοδαποί και οι 9 έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αναμένεται να δικαστούν αύριο το μεσημέρι και έως τότε παραμένουν υπό κράτηση. Οι ανήλικοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τις πρωτοφανείς αυτές εικόνες που εκτυλίχτηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους καταδίκασε η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του αναφέρει: «Αποτροπιασμός για την χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Σας καλώ να δείτε το βίντεο, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σχετικά: «Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες. Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε.»

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον. Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της».

Η Νέα Αριστερά, με αφορμή την επίθεση όχλου σε δυο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει σε ανακοινωσή της: «Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται “διαφορετικό” οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής. Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.  Όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό».

Η αντίδραση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους. «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα πολιτισμού και δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», αναφέρει ο κ. Αγγελούδης.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ