Θεσσαλονίκη: Έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη κατά των αδελφών Ψωμιάδη για την υπόθεση των 81 συμβάσεων

Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για τις προσλήψεις 81 υπαλλήλων με συμβάσεις μίσθωσης έργου για την εκτέλεση έργων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 2007-2010, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας δεκτή την επίκληση του εισαγγελέα της έδρας στο άρθρο 67 του Νόμου 4735/2020 περί «δαπανών ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», οι δικαστές έκριναν ότι θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων που καταλογίζονταν στον Παναγιώτη και τον Διονύση Ψωμιάδη, στον πρώτο ως Νομάρχη και στον δεύτερο ως αναπληρωτή του (κατηγορούνταν για υπηρεσιακή απιστία και ψευδή βεβαίωση).

Όπως εξήγησαν νομικοί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με το συγκεκριμένο άρθρο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού που αφορούν σε πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά συνέπεια, παύονται οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Η υπόθεση είχε εκκινήσει μετά από καταγγελία που ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους αδελφούς Ψωμιάδη ότι προσέλαβαν άτομα που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με την εκτέλεση των έργων για τα οποία προσελήφθησαν, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Η κοινή υπεράσπισή τους, εκτός από την επίκληση στον παραπάνω νόμο, ισχυρίστηκε ότι δεν προκλήθηκε καμία οικονομική ζημιά στο Δημόσιο, κι ούτε ενήργησαν οι κατηγορούμενοι με δόλο. Τόνισε δε, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δούλεψαν κανονικά, έστω σε άλλα πόστα, διότι υπήρχαν ανάγκες στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών της.

«Η αλήθεια έλαμψε»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δέκα χρόνια καταγγελιών και συκοφαντιών έπεσαν στο κενό. Είχα δηλώσει ότι έστω και αργά η αλήθεια θα λάμψει- και η αλήθεια έλαμψε. Είμαι ευτυχής γιατί το έργο μου δεν πήγε χαμένο. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια καταστράφηκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο συνήγορος των αδελφών Ψωμιάδη, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η παραπάνω απόφαση «ανοίγει το δρόμο» και για την άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος τους στα ποινικά δικαστήρια και αφορά τα περιβόητα «45άρια» της τότε Νομαρχίας και συμβάσεις έργου υπαλλήλων. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2024.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ