Θεόδωρος Λύτρας: Όλα όσα είπε στον Realfm για τη μελέτη που έκανε με τον Σωτήρη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας,ο οποίος συνυπογράφει μαζί με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα τη μελέτη για τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα, που έχει προκαλέσει αίσθηση και πολιτικές αντιδράσεις, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Παγάνη και της Αναστασίας Γιάμαλη.

«Δώσαμε τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις», είπε ο κ. Λύτρας, σημειώνοντας ότι η μελέτη περιλαμβάνει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2021. Σημειώνεται ότι η έρευνα εστάλη προς δημοσίευση στο τέλος Μαΐου, αλλά δημοσιεύτηκε μόλις χθες, καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

«Εξετάσαμε τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπιστώσαμε ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα», τόνισε. Όμως, όπως υπογράμμισε, «η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής».

Επίσης, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτή τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του καθηγητή Τσιόδρα. Εμείς ερμηνεύουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα θέτουμε σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Το πώς μπορεί να γίνει η ενίσχυση του ΕΣΥ και σε τι βαθμό το κρίνουν και το αποφασίζουν άλλοι» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», ανέφερε.

«Εμείς είμαστε επιστήμονες Δημόσιας Υγείας, δεν κάνουμε δημοσιεύσεις για να τις βάζουμε στο βιογραφικό μας, και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση», τόνισε ο κ. Λύτρας.

«Επιπλέον, ένα μέρος της διαφοράς μπορεί να οφείλεται στη διαλογή ασθενών. Δηλαδή όταν κάποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση και δεν έχει πιθανότητες να ωφεληθεί, μπορεί να μείνει εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς, η διαφορά δεν εξαρτάται μόνο από το εντός ή εκτός ΜΕΘ. Εξαρτάται και από το εντός ή εκτός Αττικής ή από τον φόρτο των νοσηλειών», προσέθεσε.

«Η θνητότητα λοιπόν εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ