Θέλω να αγαπήσω τον εαυτό μου

Θέλω να αγαπήσω τον εαυτό μου

Aυτοεκτίμηση είναι ιδέα, στάση, συναίσθημα, εικόνα και εξωτερικεύεται με τη συμπεριφορά.  Αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα να δίνεις αξία στον εαυτό σου και να τον μεταχειρίζεσαι με αξιοπρέπεια, με αγάπη και αλήθεια. Όποιος αγαπιέται είναι επιδεκτικός αλλαγής .

Aπόσπασμα από το βιβλίο της Βιρτζίνια Σατίρ « Πλάθοντας ανθρώπους»

Γιατί θέλουμε να έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση

Ο βασικός παράγοντας για ό,τι συμβαίνει εντός και μεταξύ των ανθρώπων  είναι η αυτοεκτίμηση του καθενός.  Ακεραιότητα, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, συμπόνια, αγάπη και ικανότητα-όλα πηγάζουν χωρίς δυσκολία απ’ τους ανθρώπους που η αυτοεκτίμησή τους βρίσκεται ψηλά.  Αισθανόμαστε πως μας λογαριάζουν, πως ο κόσμος είναι  καλύτερος γιατί  βρισκόμαστε και μεις σ’ αυτόν.  Πιστεύουμε στις ικανότητες μας. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζητήσει βοήθεια από τους άλλους, πιστεύουμε όμως ότι μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας και ότι τελικά μέσα μας θα βρούμε αστείρευτες πηγές βοήθειας.

Εκτιμώντας τη δική μας αξία, είμαστε έτοιμοι να δούμε και να σεβαστούμε την αξία των άλλων. Ακτινοβολούμε εμπιστοσύνη και ελπίδα. Δεν έχουμε κανόνες αντίθετους με οτιδήποτε αισθανόμαστε. Ξέρουμε ακόμα ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι για αυτό  που αισθανόμαστε.

Όταν οι  άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν αξίζουν, είναι σίγουροι πως οι άλλοι θα τους ξεγελάσουν, θα τους παραγκωνίσουν και θα τους υποτιμήσουν. Έτσι προετοιμάζουν το δρόμο για να γίνουν θύματα.  Καθώς περιμένουν το χειρότερο, το προκαλούν και συνήθως το παθαίνουν. Για να προστατευθούν, κρύβονται πίσω από έναν τοίχο δυσπιστίας και βουλιάζουν μέσα σε ένα τρομακτικό συναίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ