Θα “μιλήσουν” τα κινητά για τυχόν συνεργούς στην υπόθαλψη του Χρήστου Παππά – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του

Στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής -πλην του Αρτέμη Ματαθαιόπουλου- βρίσκεται ο Χρήστος Παππάς, από το απόγευμα της Παρασκευής. Ο “υπαρχηγός” της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη πριν από ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου. Όπως εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο Χρήστος Παππάς κρυβόταν στο συγκεκριμένο σπίτι και τους εννέα μήνες που ήταν φυγόδικος. Δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και εκδόθηκε η ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή και ο ίδιος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο εάν υπήρχαν κι άλλα πρόσωπα, εκτός της 52χρονης Ουκρανής, που μπορεί να βοήθησαν τον Χρήστο Παππά όσο διάστημα διέφευγε της σύλληψης. Αυτό το ενδεχόμενο, εξάλλου, θα διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ξεκινά, με αφορμή σχετικές καταθέσεις μαρτύρων, που είχαν δοθεί στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, στο “μικροσκόπιο” έχουν μπει τα δύο κινητά τηλέφωνα και το ένα λάπτοπ, που εντοπίστηκαν στο σπίτι της Ουκρανής γυναίκας που τον έκρυβε στο σπίτι της, στου Ζωγράφου. Από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πιθανόν να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα, αν υπήρχαν κι άλλα άτομα που να τον βοήθησαν τους εννέα μήνες. Θεωρούν βέβαιο ότι ο “υπαρχηγός” της Χρυσής Αυγής είχε επαφή με την οικογένειά του και τον δικηγόρο του, αλλά πλέον οι αστυνομικοί θέλουν να διαπιστώσουν, αν επικοινωνούσε και με άλλα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Χρήστος Παππάς κρύφτηκε βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο που είχε οργανωθεί πολύ καλά και πολύ νωρίς, ενδεχομένως ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η δίκη για τη Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, η 52χρονη είναι ένα άτομο από το στενό του περιβάλλον και την γνωρίζει αρκετά καλά. Όλα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που θα διενεργήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πληροφορίες του ALPHA αναφέρουν πάντως ότι οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων, που ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν τον “υπαρχηγό” της εγκληματικής οργάνωσης.

Το σπίτι με τα κλειστά παντζούρια

Η 52χρονη Ουκρανή, που συνελήφθη επειδή έκρυβε τον Χρήστο Παππά στο διαμέρισμά της, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή του Ζωγράφου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών εκ των οποίων οι τρεις εκτιτέοι και οι υπόλοιποι με αναστολή. Το δικαστήριο όμως έδωσε στην έφεση της αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου αφήνεται ελεύθερη. Η ίδια, υποστήριξε ότι επρόκειτο περί μιας κοινωνικής-εθιμοτυπικής επίσκεψης του Χρήστου Παππά στο σπίτι της και ότι πρώτη φορά από τότε που καταδικάστηκε και εξαφανίστηκε τον είδε χθες το βράδυ. “Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν. Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει”, είπε μεταξύ άλλων αλλά δεν έπεισε για τους ισχυρισμούς της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, τα παντζούρια του ισόγειου διαμερίσματος της 52χρονης ήταν μονίμως κλειστά. Κανείς δεν έμπαινε και κανείς δεν έβγαινε από το σπίτι. Η μόνη στιγμή που άνοιγε η πόρτα ήταν το πρωί, προκειμένου η 52χρονη να βγάλει βόλτα τον σκύλο της. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν παραξένεψε τους γείτονες, καθώς συνέβαινε και πριν βρει καταφύγιο ο Χρήστος Παππάς στο σπίτι της. Η 52χρονη έμενε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα τα τελευταία 10 χρόνια. Είχε χάσει τον σύζυγό της πριν από τρία χρόνια και δεν είχε παντρευτεί ξανά. Δεν είχε σχέσεις με τους γείτονες, και, όπως λένε όσοι την έβλεπαν, γυρνούσε σαν “σκιά” στην περιοχή. Το μόνο που γνώριζαν για εκείνη είναι πως ασχολείται με μεσιτίες ακινήτων.

Παρακολουθούσαν τα ψώνια της 52χρονης αλλά και τα απορρίμματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, τους τελευταίους μήνες στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσαν βέβαιο ότι ο φυγόδικος Χρήστος Παππάς βρισκόταν στην Αθήνα. Η Αντιτρομοκρατική είχε θέσει υπό παρακολούθηση το σπίτι της 52χρονης Ουκρανής και είχε σημαντικά στοιχεία για τη διαμονή του εκεί. Μάλιστα, οι πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν την 52χρονη Ουκρανή είχαν την υποψία ότι ήταν αυτή που παρείχε καταφύγιο στον Χρήστο Παππά ακόμα και από τα ψώνια και τα απορρίμματά της, που “αποκάλυπταν” ότι δεν έμενε μόνη της στο διαμέρισμα. Όπως αναφέρει, δε, το ρεπορτάζ οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση του φυγόδικου Χρήστου Παππά, εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος τελικά εντοπίστηκε το 2018 στον Άλιμο.

Ήθελε να φύγει στο εξωτερικό;

Πάντως, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν φαίνεται να πιστεύουν σε καμία περίπτωση τους ισχυρισμούς του “υπαρχηγού” της Χρυσής Αυγής ότι σκόπευε να παραδοθεί σε λίγο καιρό. Αντίθετα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι αστυνομικοί θεωρούν πως ο Παππάς οργάνωνε μεθοδικά τον τρόπο με τον οποίο θα δραπέτευε από τη χώρα. Μάλιστα σύμφωνα με αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν πως ο “υπαρχηγός” της εγκληματικής οργάνωσης σκόπευε να φύγει στο εξωτερικό. Όπως τονίζουν μάλιστα αξιωματικοί της αστυνομίας, ο Παππάς δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό ακόμα μέσα στο διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου. Σύμφωνα με τον ALPHA, όσο οι Αρχές αναζητούσαν τον Χρήστο Παππά, ο ίδιος φαινόταν να απολαμβάνει το γεγονός ότι βρισκόταν στο μέσο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο “υπαρχηγός” της Χρυσής Αυγής, έχει τεράστιο “εγώ”, όπως λέγεται. Αναφέρουν επίσης ότι είναι ο μόνος από την εγκληματική οργάνωση που θα μπορούσε τόσο καιρό να διαφεύγει τη σύλληψη κι αυτό γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να τηρεί με τέτοια προσήλωση τους συνωμοτικούς κανόνες.Σε ποιο κελί θα κρατηθεί

Μετά την εκτέλεση της ποινής του από τον Εισαγγελέα Εφετών, ο Χρήστος Παππάς οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, το απόγευμα της Παρασκευής. Ο “υπαρχηγός” της εγκληματικής οργάνωσης θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ και θα τεθεί σε απομόνωση για μια εβδομάδα, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται λόγω της πανδημίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ζήτησε να κρατηθεί στο ίδιο κελί με τον Γιάννη Λαγό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ